Θεματα

Βανίλια Ταϊτής ή Μαδαγασκάρης; Ο Στέλιος Παρλιάρος απαντά

Και οι δυο δίνουν υπέροχο άρωμα στα γλυκά μας. Ποια είναι όμως η καλύτερη ποιοτικά;

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 3
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βανίλια Ταϊτής ή Μαδαγασκάρης;
© Άλκης Καλούδης

Μίξερ #3: Η βανίλια Μαδαγασκάρης ή Ταϊτής είναι καλύτερη; 

Οι περισσότεροι όταν ακούμε βανίλια μεταφερόμαστε συνειρμικά στη Μαδαγασκάρη. Άλλωστε στην ετικέτα των περισσότερων προϊόντων, η λέξη «βανίλια» συνοδεύεται από τη γεωγραφική προέλευση του εν λόγω τροπικού νησιού. Είναι όμως η καλύτερη ποιοτικά;

Ο Στέλιος Παρλιάρος, που κυνηγώντας πάντα την τελειότητα, έχει επισκεφθεί και τα δύο μέρη, τη Μαδαγασκάρη και την Ταϊτή –θυμόμαστε όλοι τις υπεροχές φωτογραφίες και συνταγές που μας ταξίδεψαν στο εξωτικό νησί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Βανίλια σοκολάτα, Μαδαγασκάρη... έτσι μυρίζει ο παράδεισος;»– αποφαίνεται: Τα πρωτεία έχει η Ταϊτή, γιατί εκεί παράγεται η μεγαλύτερη σε μέγεθος βανίλια που είναι και η ακριβότερη. Στην Πολυνησία, άλλωστε, η βανίλια αποτελεί βασικό μέρος της κουλτούρας τους. Οι Πολυνήσιοι μάλιστα της αποδίδουν θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Η βανίλια της Ταϊτής, βανίλια tahitensis, είναι διασταύρωση διαφόρων εισαγόμενων ειδών βανίλιας, ενώ ο συνδυασμός με τον πλούτο του εδάφους των ηφαιστειακών νησιών, εξηγούν τις εξαιρετικές ιδιότητές της.

Ο Στέλιος Παρλιάρος στην Ταϊτή
Ο Στέλιος Παρλιάρος στην Ταϊτή

Ειδικότερα, ξεχωρίζει από τις άλλες βανίλιες λόγω των αρωμάτων της – διαθέτει δέκα αρωματικά συστατικά, ενώ ο «ανταγωνιστής» της, η βανίλια Bourbon, από τα νησιά Ρεϋνιόν και Μαδαγασκάρη μόνο τέσσερα. Λόγω της σπανιότητάς της (λιγότερο από 1% της παγκόσμιας παραγωγής) και της ποιότητάς της, η βανίλια Ταϊτής έχει γίνει προϊόν πολυτελείας που πωλείται σε ελίτ παντοπωλεία σε διπλάσια μάλιστα τιμή από τη βανίλια Bourbon.

Ο Στέλιος Παρλιάρος στη Μαδαγασκάρη
Ο Στέλιος Παρλιάρος στη Μαδαγασκάρη

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απ’ όπου κι αν προέρχεται το μαγικό αυτό προϊόν δεν θα δώσει στα γλυκά μας ένα υπέροχο άρωμα. Προσθέτοντάς το στις συνταγές μας μεταφερόμαστε νοερά στα εξωτικά νησιά όπου παράγεται. Φανταζόμαστε τη νύχτα να πέφτει υπέροχα αρωματισμένη στα νησιά της βανίλιας, δίνοντας το σύνθημα στους καλλιεργητές να σταματήσουν να εργάζονται μερικές ώρες, αφήνοντας τη φύση να συνεχίσει σιωπηλά το δημιουργικό της θαύμα. Μέχρι το επόμενο πρωί, όταν τα λουλούδια της ορχιδέας, εφήμερα και εύθραυστα, ανθίσουν.

Info: Το βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Βανίλια σοκολάτα, Μαδαγασκάρη... έτσι μυρίζει ο παράδεισος;» κυκλοφορεί από τις Αττικές εκδόσεις. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ