Θεματα

Ham on Rye: Ένας «βρώμικος κόσμος» μόλις άνοιξε πίσω από την πλατεία Κάνιγγος

Το καινούργιο μπαρ στα Εξάρχεια έχει στιλ Los Angeles και ψυχή αθηναϊκή

Δημήτρα Μέττου
Δήμητρα Μέττου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ham on Rye

Cocktail bar, ποτάδικο, καφές και λογοτεχνία, όλα μαζί στο ολοκαίνουργιο “Ham on Rye” των Εξαρχείων

Όταν έμαθα πως άνοιξε μαγαζί με όνομα «Ham on Rye» πρέπει να πω πως ενθουσιάστηκα- είναι, βλέπετε, ο τίτλος του αγαπημένου μου βιβλίου («Τοστ Ζαμπόν» στην ελληνική μετάφραση) από τον Charles Bukowski. Πρόκειται για τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του συγγραφέα, όπου περιγράφει τη δύσκολη εφηβεία του στον προβληματικό κόσμο του Los Angeles του ’30 και την κατάληξη του στον αλκοολισμό, με το χαρακτηριστικό ωμό και «βρώμικο» ύφος του που, προσωπικά, με ελκύει πολύ. Το «Ham on Rye», λοιπόν, στα Εξάρχεια έχει στιλ αντίστοιχο με το βιβλίο από όπου εμπνεύστηκε την ονομασία του: είναι απλό, «ωμό», χωρίς καθόλου υπερβολές και αυτό ακριβώς το κάνει ανεπιτήδευτα ελκυστικό.

Ham on Rye

Κρυμμένο στον πεζόδρομο της Κλεισόβης, πάνω από την πλατεία Κάνιγγος, στέκεται μόνο του μακριά από την έντονη φασαρία της πόλης, παρότι είναι στην καρδιά του κέντρου. Είναι λίγο παραπάνω από δυο μήνες που έχει ανοίξει, για αυτό ακόμη δεν θα το πετύχεις με πολύ κόσμο (πράγμα που βλέπω να αλλάζει σύντομα). Τότε είναι, νομίζω, που μπορείς να κρίνεις ένα νέο μπαρ: όταν ακόμη βρίσκει τα πατήματά του και σου παρουσιάζεται μέσα στην απλότητά του, χωρίς πολλά – πολλά. Και το «Ham on Rye» άφησε μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση.

Ham on Rye
Ham on Rye

Η φιλοσοφία και η αύρα του μπαρ δεν απέχει πολύ από αυτή της απλής και κοφτής γραφής του Bukowski. Μέσα υπάρχει μια μικρή μπάρα, με πολύ χαμηλό φωτισμό και γύρω να κυριαρχεί το ξύλο, η πέτρα και το σίδερο σε ένα στυλ αθηναϊκού μοντερνισμού, ξεκούραστο, καθόλου “busy”. Αντίστοιχα, στα cocktails έχουν αφαιρεθεί οι γαρνιτούρες, όχι όμως η ουσία (στοιχείο που ενισχύει και τη zero waste προσέγγιση του μαγαζιού). Πίσω από την μπάρα θα δεις την κάβα, που είναι μικρή πλην αρκετά ενημερωμένη, ενώ υπάρχουν και αποστάγματα από την εταιρία “Boatyard”. Πίσω από το concept του μπαρ είναι ο Μάρκος Πρίφτης, νέος αλλά έμπειρος bartender, έχει θητεύσει στις μπάρες των Grasshoppers και CV Distillers στα Ιλίσια 12 χρόνια, για αυτό ξέρει καλά πώς να σου ετοιμάσει ένα λιτό, αλλά φοβερό cocktail. Εξάλλου, αυτή καταλαβαίνω πως είναι η γραμμή που ακολουθεί το μπαρ: να εστιάζεις στην ουσία των πραγμάτων, όχι στην εμφάνιση.

Ham on Rye
Ham on Rye

Μέχρι στιγμής βρίσκεις μόνο τα κλασικά cocktails εκτελεσμένα καταπληκτικά (προσωπικά, κρίνω πάντοτε ένα μπαρ από το Bloody Mary του και εδώ ήταν φανταστικό), αλλά ετοιμάζεται, μαθαίνω, μια λίστα με τίτλο Hypocrisy” όπου τα cocktails (όπως φανερώνει το όνομα) «παριστάνουν κάτι που δεν είναι», ιδέα που βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα και περιμένω να δοκιμάσω. Μπορείς, βέβαια, να  πάρεις οποιοδήποτε άλλο ποτό προτιμάς ή να επιλέξεις κάποια από τις μπίρες. Όλα συνοδεύονται με λιτά και νόστιμα sides, όπως πλατό αλλαντικών και τυριών, ελιές και τουρσιά, που πάντα θα προτιμώ περισσότερο (με πάθος!) από φιστίκια ή κράκερ.

Ham on Rye

Αν προτιμάς να περάσεις πρωί από το «Ham on Rye», μπορείς να καθίσεις με την ησυχία σου στον πεζόδρομο και να απολαύσεις πολύ ποιοτικό καφέ από την εταιρία «Create» και ένα μίνι κατάλογο με τα πλατό, μια σαλάτα, ένα avocado toast και ένα τοστ ζαμπόν (προφανώς).

Το καινούργιο μπαρ στα Εξάρχεια κάνει μικρά, αλλά σίγουρα βήματα. Με αέρα σχεδόν σαν από ταινία και cool χωρίς να το επιδιώκει, σύντομα θα σταθεί και αυτό δίπλα στα στέκια που θα πηγαίνουμε τη φετινή χρονιά.

Ham on Rye

Κλεισόβης 12, 2103806681, Καθημερινά 8:30-3:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ