- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Έχεις κοιλιοκάκη; Σου έχω το βιβλίο μαγειρικής σου
Ο chef patissier Μαρίνος Κοσμάς έγραψε το βιβλίο που θα κάνει τη ζωή σου νόστιμη
Ο chef patissier Μαρίνος Κοσμάς κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που θα επιστρέψει τη γεύση σε όσους δεν μπορούν να φάνε τα πάντα
Ο Μαρίνος Κοσμάς έκανε για 10 χρόνια το γύρο του κόσμου, σαν chef patissier σε μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια του πλανήτη. Όταν κάποτε αποφάσισε να ολοκληρώσει το ταξίδι του Οδυσσέα, η επιστροφή στην Ιθάκη έκρυβε για κείνον μια δυσάρεστη έκπληξη και έναν προσωπικό Γολγοθά. Το 2015 διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη, η οποία συνεπάγεται αυστηρή αποχή από τη γλουτένη και εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνει αυτό για έναν ζαχαροπλάστη καριέρας. Μέσα από το πρόβλημά του, ο Μαρίνος γνώρισε ανθρώπους που τον βοήθησαν αλλά και πολύ κόσμο από την όχθη της αρρώστιας του. Ήρθε κοντά στο πρόβλημα του παιδιού που απαγορεύεται να αγγίξει μια τούρτα, ένα μπισκότο, μια πίτσα ή ένα κρουασάν, στο δράμα της οικογένειας που στερείται και το ψωμί όταν πάσχει ένα μέλος της, έζησε από κοντά-αυτός, ένα παιδί της υψηλής γαστρονομίας και της γεύσης-την εμπειρία της άνοστης, αδιάφορης διατροφής, που μυρίζει αρρώστια και έχει τη γεύση της στέρησης. Είχε, όμως, το πρόβλημα, είχε και το όπλο να το νικήσει: την τέχνη του!
Χρόνια γεμάτα πειράματα με καινούργιες για κείνον πρώτες ύλες, δοκιμές νοστιμιάς και να ’σου, ανοίγει στην Ελλάδα το πρώτο πιστοποιημένο αρτο-ζαχαροπλαστείο ειδικής διατροφής. Γλυκά εντυπωσιακά στην όψη και τη γεύση, κλασικές συνταγές προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, κάθε λογής κέικ και κουλουράκι, ψωμιά σε διαφορετικές ποικιλίες και από κει ως την επιτυχία πολύ κοντινός ο δρόμος, σε μια εποχή που υποφέρει τόσο πολύ από διατροφικές διαταραχές. Για τους πελάτες του είναι γκουρού και Θεός, οι νοστιμιές του φεύγουν αεροπορικά για κάθε σημείο της Ελλάδας και του κόσμου, τόσοι άνθρωποι που του χρωστούν την επιστροφή σε μια διαφορετική αλλά πεντανόστιμη κανονικότητα.
Ο Μαρίνος θα μπορούσε να κρατήσει τα μυστικά της τεράστιας έρευνάς του επτασφράγιστο μυστικό, να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά και να αναγκάσει όποιον το έχει ανάγκη, να γίνει πελάτης της επιχείρησής του. Όμως, γνωρίζοντας από μέσα το τεράστιο πρόβλημα, περνά στο επόμενο στάδιο. Και κάπως έτσι, μόλις κυκλοφόρησε καυτό σαν κρουσανάκι που βγαίνει από το φούρνο, το βιβλίο του «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη». Με υπέροχες φωτογραφίες του Γιώργου Μυριαγκού, το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες όπως Πρωινό για όλους, Κυριακάτικο τραπέζι, Βραδιές με φίλους, Σνακ για το σχολείο και το γραφείο, Street Food, Ρομαντικό Δείπνο.
Μια ολοκληρωμένη πρόταση για να φέρεις στα μέτρα της ανάγκης ψωμιά, πίτσες και μακαρονάδες, μπέργκερς, σουβλάκια και χοτ-ντογκ, τούρτες, πίτες, κέικ και σμούθις. Μια αναλυτική εισαγωγή ρίχνει άπλετο φως σε κάθε επιτρεπτό υλικό, αλεύρια και γλυκαντικές ουσίες, σου εξηγεί τη χρήση, τη διαχείριση και τις επιτρεπτές ποσότητες, για να μην μπεις στην κουζίνα ξυπόλυτος στ’ αγκάθια. Επιτέλους, ένα νέο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, γεμάτο γεύση και χρώμα, συνταγές που αποκλείουν τη θλίψη και μπορούν να μοιραστούν όλοι μαζί, αυτοί που έχουν και κείνοι που δεν έχουν το πρόβλημα.
Εκδόσεις: gastronomy essentials
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.