- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Έχεις κοιλιοκάκη; Σου έχω το βιβλίο μαγειρικής σου
Ο chef patissier Μαρίνος Κοσμάς έγραψε το βιβλίο που θα κάνει τη ζωή σου νόστιμη
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![«Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη» «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη»](/images/1074x600/jpg/files/2023-11-20/xwris-glouteni.jpg)
Ο chef patissier Μαρίνος Κοσμάς κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που θα επιστρέψει τη γεύση σε όσους δεν μπορούν να φάνε τα πάντα
Ο Μαρίνος Κοσμάς έκανε για 10 χρόνια το γύρο του κόσμου, σαν chef patissier σε μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια του πλανήτη. Όταν κάποτε αποφάσισε να ολοκληρώσει το ταξίδι του Οδυσσέα, η επιστροφή στην Ιθάκη έκρυβε για κείνον μια δυσάρεστη έκπληξη και έναν προσωπικό Γολγοθά. Το 2015 διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη, η οποία συνεπάγεται αυστηρή αποχή από τη γλουτένη και εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνει αυτό για έναν ζαχαροπλάστη καριέρας. Μέσα από το πρόβλημά του, ο Μαρίνος γνώρισε ανθρώπους που τον βοήθησαν αλλά και πολύ κόσμο από την όχθη της αρρώστιας του. Ήρθε κοντά στο πρόβλημα του παιδιού που απαγορεύεται να αγγίξει μια τούρτα, ένα μπισκότο, μια πίτσα ή ένα κρουασάν, στο δράμα της οικογένειας που στερείται και το ψωμί όταν πάσχει ένα μέλος της, έζησε από κοντά-αυτός, ένα παιδί της υψηλής γαστρονομίας και της γεύσης-την εμπειρία της άνοστης, αδιάφορης διατροφής, που μυρίζει αρρώστια και έχει τη γεύση της στέρησης. Είχε, όμως, το πρόβλημα, είχε και το όπλο να το νικήσει: την τέχνη του!
![«Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη» «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη»](/images/w734/jpg/files/2023-11-20/20231112_124118.jpg)
Χρόνια γεμάτα πειράματα με καινούργιες για κείνον πρώτες ύλες, δοκιμές νοστιμιάς και να ’σου, ανοίγει στην Ελλάδα το πρώτο πιστοποιημένο αρτο-ζαχαροπλαστείο ειδικής διατροφής. Γλυκά εντυπωσιακά στην όψη και τη γεύση, κλασικές συνταγές προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, κάθε λογής κέικ και κουλουράκι, ψωμιά σε διαφορετικές ποικιλίες και από κει ως την επιτυχία πολύ κοντινός ο δρόμος, σε μια εποχή που υποφέρει τόσο πολύ από διατροφικές διαταραχές. Για τους πελάτες του είναι γκουρού και Θεός, οι νοστιμιές του φεύγουν αεροπορικά για κάθε σημείο της Ελλάδας και του κόσμου, τόσοι άνθρωποι που του χρωστούν την επιστροφή σε μια διαφορετική αλλά πεντανόστιμη κανονικότητα.
![«Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη» «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη»](/images/w734/jpg/files/2023-11-20/20231112_124203.jpg)
![«Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη» «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη»](/images/w250/3/jpg/files/2023-11-20/20231112_123931.jpg)
Ο Μαρίνος θα μπορούσε να κρατήσει τα μυστικά της τεράστιας έρευνάς του επτασφράγιστο μυστικό, να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά και να αναγκάσει όποιον το έχει ανάγκη, να γίνει πελάτης της επιχείρησής του. Όμως, γνωρίζοντας από μέσα το τεράστιο πρόβλημα, περνά στο επόμενο στάδιο. Και κάπως έτσι, μόλις κυκλοφόρησε καυτό σαν κρουσανάκι που βγαίνει από το φούρνο, το βιβλίο του «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη». Με υπέροχες φωτογραφίες του Γιώργου Μυριαγκού, το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες όπως Πρωινό για όλους, Κυριακάτικο τραπέζι, Βραδιές με φίλους, Σνακ για το σχολείο και το γραφείο, Street Food, Ρομαντικό Δείπνο.
Μια ολοκληρωμένη πρόταση για να φέρεις στα μέτρα της ανάγκης ψωμιά, πίτσες και μακαρονάδες, μπέργκερς, σουβλάκια και χοτ-ντογκ, τούρτες, πίτες, κέικ και σμούθις. Μια αναλυτική εισαγωγή ρίχνει άπλετο φως σε κάθε επιτρεπτό υλικό, αλεύρια και γλυκαντικές ουσίες, σου εξηγεί τη χρήση, τη διαχείριση και τις επιτρεπτές ποσότητες, για να μην μπεις στην κουζίνα ξυπόλυτος στ’ αγκάθια. Επιτέλους, ένα νέο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, γεμάτο γεύση και χρώμα, συνταγές που αποκλείουν τη θλίψη και μπορούν να μοιραστούν όλοι μαζί, αυτοί που έχουν και κείνοι που δεν έχουν το πρόβλημα.
Εκδόσεις: gastronomy essentials
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.