Θεματα

Οδηγός Michelin 2023: τρία νέα αστέρια για την Αθήνα!

Τα εστιατόρια Hervé, Tudor Hall και Patio κερδίζουν από ένα αστέρι Michelin για πρώτη φορά

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστέρια Michelin 2023
Φωτογραφία: Jerome Galland/ Facebook: Delta Restaurant

Οδηγός Michelin 2023: τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με αστέρια Michelin,  Bib Gourmand και Πράσινο Αστέρι Michelin

Σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2023, ανακοινώθηκαν τα αστέρια Michelin για την Αθήνα ή αλλιώς τα πιο πολυπόθητα γαστρονομικά βραβεία στον κόσμο. Και φέτος, ο οδηγός Michelin επιφυλάσσει εκπλήξεις στη γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας, όμως αυτή τη φορά αυτές δεν είναι δυσάρεστες όπως πέρυσι όταν αφαίρεσε το ένα αστέρι της Σπονδής, που επί σειρά ετών βραβευόταν με δύο αστέρια. Αντίθετα, αυτή τη χρονιά τρία νέα εστιατόρια κατάφεραν να κερδίσουν από ένα αστέρι Michelin, γεγονός που συνολικά αναβαθμίζει την εστιατοριακή σκηνή της Αθήνας. Τα τρία αυτά εστιατόρια είναι το Hervé των σεφ Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, το Tudor Hall, το εμβληματικό εστιατόριο του ξενοδοχείου King George με σεφ τον Αστέριο Κουστούδη, όπως και το Patio μέσα στο ξενοδοχείο The Margi με σεφ τον Παναγιώτη Γιακαλή. Ακολουθούν αναλυτικά τα σχόλια του Οδηγού Michelin για κάθε ένα από αυτά τα τρία εστιατόρια:

3 νέα εστιατόρια με ένα Αστέρι Michelin στην Αθήνα

Hervé
Σε αυτό το εστιατόριο των ιδιοκτητών chefs Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, η κλασική κουζίνα επηρεάζεται από τη Γαλλία, την Ιταλία ακόμα και από την Ασία, σε ένα δυναμικό μενού 15 πιάτων. Και μόνο η επίσκεψη αποτελεί μια εμπειρία, με το ιαπωνικού στιλ bar και την ανοιχτή κουζίνα του.

Tudor Hall
Μια επιλογή που μόλις προστέθηκε, αυτό το εστιατόριο εντυπωσίασε τους διάσημους ανώνυμους επιθεωρητές του Οδηγού, κερδίζοντας απευθείας ένα Αστέρι MICHELIN. Το κομψό εστιατόριο που βρίσκεται στο rooftop του ξενοδοχείου King George και προσφέρει μια υπέροχη θέα, προτείνει την υψηλής ποιότητας σύγχρονη μαγειρική του chef Αστέριου Κουστούδη.

Patio
Ένα ακόμα εστιατόριο, που βρίσκεται στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο The Margi, προστίθεται στις επιλογές του Οδηγού. Εδώ, ο chef Παναγιώτης Γιακαλής προτείνει μοντέρνα κουζίνα που αναδεικνύει τα θαύματα των Μεσογειακών γεύσεων σε κάθε πιάτο, με αίγλη και με φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι».

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι όλα τα αθηναϊκά εστιατόρια που βραβεύτηκαν με αστέρι Michelin το 2022 το διατηρούν ακέραιο. Αυτά είναι: το Delta, με σεφ τους Θάνο Φέσκο και Γιώργο Παπαζαχαρία, το μοναδικό πλέον εστιατόριο της Αθήνας βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin. Ακολουθούν με ένα αστέρι Michelin το Botrini’s, το CTC Urban Gastronomy, η Hytra, το Pelagos, το Soil, η Spondi, το The Zillers, το Varoulko Seaside και φυσικά τα εστιατόρια που μόλις τώρα έκαναν την είσοδό τους στον οδηγό Michelin και για τα οποία είπαμε αναλυτικά παραπάνω, Hervé, Tudor Hall και Patio.

Πράσινο αστέρι Michelin

Το Πράσινο Αστέρι Michelin έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2020 στη Γαλλία. Σκοπός αυτής της διάκρισης είναι να αναδείξει τα εστιατόρια που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές στην κουζίνα τους. Το 2022 στην Αθήνα βραβεύτηκαν με Πράσινο Αστέρι Michelin το Delta και το Soil, ενώ φέτος προστίθεται στη λίστα και το Patio, που όπως σχολιάζουν οι κριτές του οδηγού Michelin, «ξέρει πώς να κάνει τη διαφορά και να ευαισθητοποιεί τους πελάτες του στα θέματα της βιώσιμης γαστρονομίας».

Bib Gourmand

Τα Bib Gourmand δεν έχουν την ίδια ισχύ με τα αστέρια Michelin, ωστόσο περιλαμβάνουν τα εστιατόρια που ξεχώρισαν οι επιθεωρητές του οδηγού για την αυθεντικότητα και την ποιότητά τους. Για αυτή τη χρονιά με Bib Gourmand βραβεύονται το Jerár με σεφ τον Χάρη Νικολούζο και το Fine Mess με σεφ την Έλενα Καπέρδα. Όλα τα εστιατόρια που είχαν βραβευτεί με Bib Gourmand το 2022 διατηρούν τη διάκρισή τους και αυτά είναι: το Cerdo Negro 1985, το Nolan και το Oikeio.

Νέα εστιατόρια στις επιλογές του Οδηγού

Στα εστιατόρια της πόλης που ξεχωρίζει ο Οδηγός Michelin ανήκουν το Aleria, το Aneton, το Annie's Fine Cooking, η Cookoovaya, το GB Roof Garden, το Le Pavillon, το Λινού-Σουμπάσης & Σία, το Merceri, το Okio, το Sense, το VERi Table και το Vezene. Αυτή η λίστα φέτος μεγαλώνει με δύο νέες προσθήκες το see|ds και το Simul.

Συγχαρητήρια σε όλους!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ