- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Alepochori Experience: γνωριμία με τη βιώσιμη γαστρονομία και ένα συγκλονιστικό γεύμα στο Soil
Μία ξενάγηση στο μποστάνι του Τάσου Μαντή στο Αλεποχώρι
Alepochori Experience στο Αλποχώρι: Συνέντευξη του σεφ Τάσου Μαντή του εστιατορίου Soil για τη νέα γαστρονομική του πρόταση
Ο Τάσος Μαντής απλώνει το χέρι του στον ανθό ενός κρεμμυδιού. Περνάει την παλάμη από όλη την επιφάνεια του μικρού μπουκέτου, χαϊδεύοντάς το απαλά, ήρεμα, σαν να μη θέλει να το ενοχλήσει. Αυτή η κίνηση, που κάνει χωρίς να συνειδητοποιεί, έχει μία φροντίδα που λέει πολλά. Μιλάει για μόχθους και για μερόνυχτα έγνοιας μέχρι οι κόποι της καλλιέργειας να αποδώσουν καρπούς, αλλά και για την περηφάνια, την ατόφια χαρά που συνοδεύει την καρποφορία. Κυρίως, όμως, αφηγείται μία ιστορία ανάμεσα σε ένα σεφ και το μποστάνι του. Ανάμεσα στην πρώτη ύλη και τον άνθρωπο που τη μετατρέπει σε φαγητό, απόλαυση και δημιουργία.
Το μικρό αυτό πολύτιμο μποστάνι στο Αλεποχώρι, δεν το λες συνηθισμένο. Είναι σχεδιασμένο για να προμηθεύει την κουζίνα του Soil, του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, στο Παγκράτι. Έτσι, αντί για ντομάτες, πατάτες και πιπεριές, εδώ φυτρώνει αρτεμισία, στέβια, μαυρόφυλλο και βρώσιμα λουλούδια. Συνολικά στον κήπο του καλλιεργούνται 44 βότανα και μυρωδικά. Μερικά, όπως ο μαϊντανός, ο μάραθος και η λουίζα, πολύ γνωστά μας, και κάποια τελείως άγνωστα, όπως η οξαλίδα που αφήνει μία έντονη επίγευση από βατόμουρο, το λεβιστικό που έχει παρόμοια γεύση με το σέλινο ή ο άλυσσος που μοσχοβολάει μέλι.
«Δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα σε κανένα παρτέρι. Μπορεί αυτή η επιλογή να μη μας δίνει την παραγωγή που θέλουμε να έχουμε, αλλά μας βοηθάει να ελισσόμαστε και να αλλάζουμε πιάτα στο εστιατόριο», λέει ο Τάσος Μαντής και σταματάει για λίγο καθώς μία ζωηρή μέλισσα μας πλησιάζει. Χαμογελάει σχεδόν στοργικά: «Τις θέλουμε τις μέλισσες, βοηθούν πολύ τα φυτά, το περιβάλλον και τους ανθρώπους». Ύστερα συνεχίζει: «Όλο το μενού στο Soil είναι βασισμένο στο τι φυτέψαμε στον κήπο, στο τι θα φυτέψουμε στο μέλλον».
Δίπλα στον καταξιωμένο σεφ και ο πατέρας του, ο «μαστρο-Μπάμπης», που δεν κρατιέται να επιστρέψει στη φροντίδα του μποστανιού. Οι δυο τους μας ξεναγούν στον κήπο, μας εξηγούν όλα τα γνωρίσματα του κάθε βότανου, μας βάζουν μικρά φυλλαράκια από μυρωδικά στη χούφτα και μας προτρέπουν να τα φάμε για να βρούμε τα γευστικά τους μυστικά. Η ξενάγηση κλείνει με ένα πλούσιο τραπέζι κάτω από τη μεγάλη ελιά. Γεμιστά, ολόφρεσκες ντομάτες, αγγουράκια και κατακόκκινες φράουλες που μεγάλωσαν λίγα μέτρα μακριά μας.
Είναι τώρα μεσημέρι, σε λίγο θα επιστρέψουμε στην Αθήνα. Tο απόγευμα, όμως, θα βρεθούμε στην αυλή του Soil για να δοκιμάσουμε στα βραβευμένα πιάτα του Τάσου Μαντή όλα τα βότανα που γνωρίσαμε το πρωί στον κήπο. Αυτό είναι το Alepochori Experience. Μία βιωματική εμπειρία γεύσης, αφής, όσφρησης κι επαφής με τη φύση, μία εκ βαθέων γνωριμία με τη βιώσιμη γαστρονομία και για το τι πραγματικά σημαίνει farm to table φιλοσοφία.
Σε έναν κόσμο που έχει χάσει πια την επαφή με τις «ρίζες» της τροφής του, αυτό το ταξίδι στο Αλεποχώρι έχει τη σημασία του. Όχι μόνο γιατί οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν κι εξερευνούν από πρώτο χέρι τις πρώτες ύλες, μαθαίνουν για την τεράστια σημασία της εποχικής καλλιέργειας και για το τι πάει να πει zero waste, αλλά κι επειδή έχουν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες όλης της γαστρονομικής δημιουργίας που βρίσκεται στο μυαλό του σεφ. Άλλωστε από αυτόν τον κήπο αρχίζουν όλα. Από αυτό το χώμα (εξού και «Soil») εμπνέεται ο Τάσος Μαντής, παρακολουθώντας τη γη να ανθίζει σκέφτεται τις προτάσεις του μενού του. Κι έτσι, όταν αργότερα καθίσουν ως συνδαιτυμόνες πια στο Chef’s Table, όπου θα μπορούν να παρατηρήσουν τη δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής ομάδας μέσα από την ανοιχτή κουζίνα του Soil, όλη η γαστρονομική φιλοσοφία του σεφ γίνεται πια ξεκάθαρη, απολύτως κατανοητή, παίρνει ζωή ακριβώς μπροστά τους. Είναι σαν να παρακολουθείς μία παράσταση στο θέατρο, αφού προηγουμένως έχεις δει όλες τις πρόβες, ακόμα και τις συνθήκες σκέψης του θεατρικού συγγραφέα. Όλα βγάζουν νόημα.
Η αλήθεια είναι πως συγκινείσαι όταν στο πιάτο μπροστά σου, μέσα σε αυτό το κομψό περιβάλλον με τη φινετσάτη art de la table και τους ευγενείς σερβιτόρους, βλέπεις τον κατιφέ σε εκείνο το έξοχο πιάτο με τις μαριναρισμένες γαρίδες σε φύλα kombu, το άγριο σκόρδο που σερβίρεται μαζί με πεντανόστιμο τράγο κι ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, το μαυρόφυλλο μέσα στο ξακουστό mini burger χελιού, με άλλα λόγια όλα τα βότανα και τα μυρωδικά που συνάντησες, άγγιξες, μύρισες το πρωί στο μποστάνι. Μόνο που αυτή τη φορά τα αναγνωρίζεις κιόλας.
*Στο Alepochori Experience περιλαμβάνεται ελαφρύ πρωινό και φρέσκος καφές, μετακίνηση προς και από το Αλεποχώρι, light lunch σε μορφή πικνίκ και degustation menu στο εστιατόριο Soil συνοδεία επιλεγμένων κρασιών από τον διεθνή κι ελληνικό αμπελώνα. Συχνότητα 2 φορές τον μήνα (Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, μέχρι 6 άτομα. Για κρατήσεις και διαθεσιμότητα επικοινωνήστε με το Soil στα 2107513505, hello@soilrestaurant.gr.
Soil: Φερεκύδου 5, Παγκράτι, 2107513505
www.soilrestaurant.gr, Fb: Soil Restaurant, Instagram: @soilrestaurant.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.