Θεματα

Σοφία Φούκη, η πρέσβειρα των προϊόντων της Ηπείρου

Μια γυναίκα στο πλευρό των παραγωγών

Γιώργος Ζαρζώνης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Meet Your Makers: Η Σοφία Φούκη ως προϊσταμένη της Περιφέρειας Ηπείρου συνεργάζεται με τους παραγωγούς με στόχο την προώθηση και τις εξαγωγές των προϊόντων τους

Ανάμεσα στη γαριδομακαρονάδα του Αμβρακικού και τις πίτες γάστρας στο Ζαγόρι, υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη προϊόντα που μετατρέπουν την Ήπειρο σε νούμερο ένα γαστρονομικό προορισμό. Βρέθηκα λοιπόν μπροστά σε μια λίστα από δεκάδες, προκειμένου να επιλέξω πορτραίτα τους για τη στήλη MEET YOUR MAKERS. Στην πράξη το πράγμα φάνηκε πιο εύκολο, αφού η παρότρυνση που πήρα από τα περισσότερα τηλέφωνα συνοψιζόταν σε μία φράση: «Βρες τη Σοφία και θα βρεις άκρη…». Βρέθηκα λοιπόν στο γραφείο της Σοφίας Φούκη, προϊσταμένης για την προώθηση προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου και έπεσα μπροστά σε μια «προσομοίωση» της γνήσιας Ηπειρώτισσας, με στολή κυνηγού και τουφέκι μπροστά στην είσοδο. Μου έκανε λίγο εικόνα Σουλιώτισσας και επανάσταση η εικόνα. Η ίδια έλειπε σε έκθεση προϊόντων στη Γερμανία. Και επειδή κάτω από τον τίτλο «προϊσταμένη» άλλα δεδομένα έχουμε όλοι στο μυαλό μας, τη συνάντησα λίγες μέρες μετά στο ίδιο γραφείο για μια μίνι παρουσίαση. 

Καταρχάς μου βγάζει έναν αγωνιστικό χαρακτήρα αυτή σου η επιβλητική φωτογραφία. Πώς βρέθηκε στο γραφείο σου θέλω να μάθω και τι παθαίνουν όσοι σε βλέπουν διπλή εδώ.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία όντως προκαλεί εντύπωση. Προέκυψε για την προβολή της έκθεσης «Κυνηγεσία 2022» στο MEC Παιανίας στην οποία συμμετείχα για λογαριασμό της Περιφέρειας, και γενικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κυνηγετική οικογένεια. Σήμερα βέβαια στο κυνήγι έχει αποκτήσει θέση και το γυναικείο φύλο, αν και εγώ μέχρι τη φωτογραφία έφτασα. Πρόσφατα, για να το πω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, βράβευσε σε εκδήλωση στα Γιάννενα πέντε γυναίκες κυνηγούς αγριόχοιρων. Αλλά προφανώς όλοι οι επισκέπτες του γραφείου μου δεν το γνωρίζουν αυτό και χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να συλλάβουν την εικόνα.  

Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Πώς έφτασες σε αυτή τη σημαντικότατη για την Περιφέρεια θέση;
Έχω σπουδάσει Τεχνολόγος Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής με μεταπτυχιακό στην Ασφάλεια και Υγιεινή Τροφίμων. Διορίστηκα στη Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου ασχολήθηκα με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων. Μέσα λοιπόν από διάφορες δράσεις στήριξης των κτηνοτρόφων, συμμετείχα σε εμβολιασμούς ζώων στις μονάδες τους, αλήθεια με πολύ δύσκολες για γυναίκα συνθήκες. Η μετακίνηση στα βουνά της Ηπείρου, με όποιες καιρικές συνθήκες, και σε πολύ δύσκολα και απομονωμένα μέρη πάντα είναι ένα θέμα. Τελικά όμως, αυτή η επαφή με τους ανθρώπους της γης, ήταν και το πρώτο βήμα για την μετέπειτα πορεία. Έτσι, όταν η Περιφέρεια Ηπείρου θέσπισε το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», συμμετείχα στην ομάδα εργασίας και μπήκα στο παιχνίδι της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και προώθησης προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα. Ουσιαστικά, αυτό ήταν το εφαλτήριο για την ενασχόληση μου στη συνέχεια, ως Προϊσταμένη του «Τμήματος Τουρισμού και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων». Λόγω της ειδικότητάς μου, είχα εκ των πραγμάτων άμεση επαφή με τον παραγωγικό ιστό και τους ανθρώπους του. Μπορώ να πω ότι από την πρώτη κιόλας μέρα έγιναν «οι παραγωγοί μου» και εγώ «η Σοφία τους…». Επομένως η συνεργασία μας στο πλαίσιο των νέων μου αρμοδιοτήτων ήταν σχετικά εύκολη και χωρίς προβλήματα, ίσως και επειδή έπρεπε να επικοινωνώ περισσότερο με άντρες.

Γιατί η περιφέρεια σας θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος στην στήριξη των παραγωγών; Ποιο είναι το σχέδιο της Ηπείρου;
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών που μοχθούν, αποτελεί βασική επιλογή της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Πέρα από τη βοήθεια που παρέχεται, με έργα και παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη δουλειά τους και τη δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων, σημαντική παράμετρο αποτελεί η προώθηση και προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (είτε είναι ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α) σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Η Ήπειρος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να παράγει πολλά και ποιοτικά προϊόντα, ονομαστά τυριά και γαλακτοκομικά, κρέας και ιδιαίτερα κοτόπουλα, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια παραγωγή, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που κυρίως εξάγονται, πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ελιές και λάδι, αρωματικά φυτά και βότανα, μέλι και πολλά άλλα. Η γαστρονομία της Ηπείρου αποτελεί κομμάτι του συνολικού τουριστικού προϊόντος και εκ των πραγμάτων τα παραγόμενα ποιοτικά προϊόντα είναι απαραίτητα. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας είναι να φτάσουν αυτά τα προϊόντα σε νέες αγορές. Τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά, οι εξαγωγές τους αυξάνονται μέσα από πολλές διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχουμε με τη στήριξή μας. Και το λέω με σιγουριά ότι μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών, τα ονομαστά προϊόντα της Ηπείρου έχουν περίοπτη θέση τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Η προσπάθεια συνεχίζεται με παρουσία και σε νέες αγορές μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων προβολής και πάντα με στόχο να στηρίζουμε τους παραγωγούς που αποτελούν μεγάλο κρίκο της οικονομίας του τόπου.

Πολλοί παραγωγοί μου έχουν τονίσει ότι ανά πάσα στιγμή παίρνουν τηλέφωνο τη Σοφία, για οποιοδήποτε θέμα. Άρα ο χρόνος σου δεν είναι στα πλαίσια ενός τυπικού ωραρίου. 
Βασικά οι εδώ παραγωγοί, οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται τη βρίσκουν από την Περιφέρεια. Από το πιο απλό μέχρι το αδύνατο. Έτσι δεν υπάρχει ωράριο στη δουλειά μου, επειδή από την αρχή τους έδειξα ότι δε σχολάω στις τρεις και γεια σας. Η θέση αυτή προϋποθέτει όρεξη και διαθεσιμότητα, δεδομένου ότι καμιά παραγωγή δε σχολάει στις τρεις. Έτσι το τηλέφωνο, προσωπικό λέμε κι όχι δεύτερο, χτυπάει ανά πάσα στιγμή ώστε να λυθούν προβλήματα που εμποδίζουν τη δυνατόν καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους. Και πρώτος διδάξας στο θέμα του ωραρίου είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος είναι στο γραφείο του από τις έξι το πρωί, κάθε μέρα. 

Λείπεις σε εκθέσεις δυο μήνες περίπου το χρόνο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό για μια σύζυγο με παιδί; 
Είναι δύσκολο και κάποιες φορές αρκετά αφού τυχαίνουν γιορτές και ιδιαίτερες μέρες που λείπω από την οικογένειά μου. Αυτό όμως που στηρίζει τη συνέχεια είναι η αμέριστη στήριξη του συζύγου μου καταρχάς, που ξέρει πόσο πολύ αγαπάω αυτό που κάνω. Είναι βέβαια και οι παππούδες που έχουν έναν ενεργό ρόλο με το παιδί μου ώστε να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το κενό της απουσίας μου το διάστημα που πρέπει να βρίσκομαι μακριά ή και πολύ μακριά από τα Γιάννενα.