Θεματα

Korean Athens: Η Αθήνα ψήνει κρέας στη μέση του τραπεζιού πίνοντας σότζου

Τα μέρη που υπάρχουν για να δοκιμάσει κανείς αυθεντικό κορεάτικο φαγητό είναι μετρημένα στα δάχτυλα, συχνά αποπνέουν έναν ολίγον τι καλτ αέρα όμως κερδίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 847
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Korean food
© Van Thanh / Unsplash

Πού θα φας κορεάτικο στην Αθήνα: 14 μαγαζιά για να δοκιμάσεις κορεάτικες γεύσεις

Μπορεί να μην έχουμε εξοικειωθεί μαζί της όσο με την ιαπωνική ή την κινέζικη κουζίνα, ωστόσο η κορεάτικη έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστεί στις διεθνείς γαστρονομικές τάσεις. Ένα επεισόδιο του Chef’s table στο Νetfilx είναι ικανό να σε μεταφέρει στις κορεάτικες γειτονιές του εξωτερικού, εκεί που το Korean BBQ είναι η απόλυτη εστιατορική φάση. Tα τραπέζια έχουν στο κέντρο μια ψησταριά και μπρος στα μάτια των επισκεπτών τσιτσιρίζονται κομμάτια από χοιρινό ή μοσχάρι που κόβονται με μεγάλα ψαλίδια, γαρνίρονται και μετατρέπονται σε υπέροχες μπουκιές.

Καθώς η κορεατική κουλτούρα διαδίδεται στην χώρα μας, λίγο με το «Squid Game», λίγο με την Κ-pop και το βραβευμένο με Όσκαρ «Parasite», να και η γαστρονομία της που σιγά σιγά βρίσκει κι αυτή τους φανατικούς οπαδούς της στην Αθήνα. Τα μέρη που υπάρχουν για να δοκιμάσει κανείς αυθεντικό κορεάτικο φαγητό είναι μετρημένα στα δάχτυλα, συχνά αποπνέουν έναν ολίγον τι καλτ αέρα όμως κερδίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος, προσφέροντας μέσα από το σκόρδο, το τσίλι και το σησαμέλαιο μια πικάντικη, εξωτική θαλπωρή σε κάθε μπουκιά.

Kimtchi
To kimtchi / © Portuguese graviti / Unsplash

Αν σου χρειάζεται να μάθεις τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα πριν την επίσκεψη στα κορεάτικα spots, τότε –αν δεν το έχεις ήδη ακουστά– πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις για το kimtchi αλλά και για το bibimbap, το bulgogi και το tteokbokki, ενώ μάθε πως Jeotgarak ονομάζονται τα κορεάτικα τσόπστικς και, σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, είναι φτιαγμένα από μέταλλο και όχι από ξύλο. Το kimchi, το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς πιάτο της Κορέας –ουσιαστικά είναι το παραδοσιακό ορεκτικό τους με το οποίο συνοδεύουν σχεδόν τα πάντα–, είναι λάχανο σε ζύμωση μαζί με ένα πικάντικο μίγμα από διάφορα μπαχαρικά: σκόρδο, τζίντζερ, καυτερές πιπεριές, κρεμμύδι και άλλα.

Kimbap
To Kimpap / © Sq Lim / Unsplash

Το tteokbokki είναι rice cake που μαγειρεύεται με κόκκινη σάλτσα τσίλι (ωστόσο μπορείς να ζητήσεις να μην είναι καυτερό) και σερβίρεται με αυγό, γαρνιρισμένο συνήθως με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Το bibimbap είναι rice bowl (στα κορεατικά «bibim» σημαίνει «ανάμικτο» και «bap» σημαίνει ρύζι) με ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά στα οποία προστίθενται τηγανητό αυγό ή λεπτοκομμένα κομματάκια κρέας και σερβίρεται με πικάντικη σάλτσα από gochujang (πάστα κορεάτικης καυτερής πιπεριάς). Καταπληκτικά με αυτό ταιριάζει το σότζου, δημοφιλές κορεάτικο αλκοολούχο ρόφημα που φτιάχνεται από ρύζι. Το bulgogi (σημαίνει κρέας της φωτιάς), είναι ένα κορεατικού τύπου ψητό από λεπτές, μαριναρισμένες φέτες κρέατος, ψημένες στη σχάρα και σε μπάρμπεκιου.

tteokbokki
To tteokbokki / © Marcin Skalij / Unsplash

Πού μπορείς να γευτείς bulgogi στην Αθήνα; Στο Seoul House Restaurant (Ζησιμοπούλου 40, Παλαιό Φάληρο), τα τραπέζια διαθέτουν μια μίνι ψησταριά, το κρέας έρχεται μαριναρισμένο και ο επισκέπτης ακολουθώντας τις οδηγίες των σερβιτόρων το ψήνει όπως επιθυμεί συνοδεύοντας το με σάλτσα σόγιας, μανιτάρια, κίμτσι και λαχανικά από το δικό τους κτήμα.

Το Dosirak είναι ίσως το πιο γνωστό κορεάτικο εστιατόριο της Αθήνας λόγω και της τοποθεσίας του (Βουλής 33, Σύνταγμα). Στην ήσυχη σάλα του θα δει κανείς κουστουμάτους Ασιάτες που εργάζονται στις εταιρείες του κέντρου και κάνουν lunch break αλλά και πολλούς τουρίστες. Εκεί θα δοκιμάσεις kimbap, ρολάκια από φύκι με ρύζι, λαχανικά, κιμά κρέατος ή καβούρι (θυμίζει το σούσι).

Korean bbq
Korean bbq / © Himal Rana / Unsplash
To Bibimbap
To Bibimbap / © Ian Naag / Unsplash
soju
To Soju / © The creativv / Unsplash

Αλλά και σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας που δεν προσδιορίζονται ως κορεάτικα μπορείς να δοκιμάσεις γεύσεις που σε παραπέμπουν στην Κορέα. Στο μενού του Kobra (Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια) φιγουράρουν οι κορεάτικες τηγανητές φτερούγες με κρεμμύδι. Στο Saitama (Κεραμεικού 101, Γκάζι) το must πιάτο είναι τα χειροποίητα noodles με ψητή πανσέτα, κίμτσι, μποκ τσόι και τηγανητό κρεμμύδι. Στο Birdman (Βουλής 35) τα παϊδάκια Wagyu έρχονται στο στιλ της κορεάτικης κοπής kalbi. Στο Kitschen (Κανάρη 5, Πειραιάς) γίνεται ανάρπαστο το Charsiu Don με ψητό χοιρινό, καυτερό κορεάτικο ντρέσινγκ, σπιτικό κίμτσι και ρύζι ατμού. Ακόμα και hot dogs με κίμτσι μπορεί να δοκιμάσει κανείς πλέον στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Abstract (Αρκτίνου 10, Παγκράτι).

Στο Sugar Killer (Περικλέους 33, Αθήνα), θα βρεις μια εκδοχή των κορεάτικων Bungeoppang που έχουν καταγωγή από την Ιαπωνία (στην Ιαπωνία είναι γνωστά ως Taiyaki), δηλαδή ψωμάκια σε σχήμα ψαριού γεμιστά με γλυκό κόκκινο φασόλι - στη δική μας περίπτωση με παγωτό.

Στο Smush ‘n’  bun (Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Koλωνάκι), το Hot Korean chicken burger συνδυάζει τηγανητό κοτόπουλο με κίμτσι και στο Tyler’s Bao (Αρχέλαου 14, Παγκράτι), θα δοκιμάσεις korean style κοτόπουλο μέσα σε potato bun.

Και πού θα βρεις κίμτσι για τους δικούς σου πειραματισμούς; Τα περισσότερα ασιατικά παντοπωλεία της Αθήνας διαθέτουν όλα τα προϊόντα που χρειάζεται κανείς για να φτιάξει κορεάτικο στο σπίτι. Στο Wokshop, (Σκούφου, Πλ. Συντάγματος 2-4) βρίσκεις μέχρι και ποικιλία από κορεάτικες μπίρες, στο Salamat (Κορινθίας 24, Aμπελόκηποι) υπάρχουν τα αντίστοιχα μαγειρικά σκεύη που μπορείς να αγοράσεις και online. Στο Pacific food Market (Λακωνίας 25, Αμπλόκηποι) και στο Dongfang Chinese Supermarket (Λεωνίδου 25, Κεραμεικός) θα πας για κορεάτικα noodles, γεύματα στιγμής και κατεψυγμένα τρόφιμα. Στο Cardinal (Λελούδα 4, Βοτανικός) έχουν μέχρι και gluten free κορεάτικα  προϊόντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ