Θεματα

Ρεσιτάλ: Η ολοκαίνουργια fun patisserie στο Μετς δηλώνει «εστιατόριο γλυκών»

Για βάσκικες τάρτες, κάιζερσμαρν, μπανάνες φλαμπέ, μους μαστίχα αλλά και ποτό

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρεσιτάλ: Καφές, δημιουργική ζαχαροπλαστική με γλυκά που θυμίζουν fine dining εστιατόριο και ποτά στο Μετς

Το Μετς, σαν περιοχή, είναι εθιστικό. Όσες φορές μετανοιώνεις που βρέθηκες εκεί είναι γιατί δεν βρίσκεις ποτέ να παρκάρεις κι ούτε είναι λύση να γυρνάς επί ώρες πάνω-κάτω τα ανηφορικά στενάκια. Μετά όμως σε αποζημιώνει και με το παραπάνω με την ατμόσφαιρά του. Κάτι κάνει και συνδυάζει την συνοικιακή αύρα της παλιάς Αθήνας με την σύγχρονη ματιά κι έτσι, ανάμεσα στα παλιά καφενεία συνέχεια βλέπεις να ξεφυτρώνουν new age μαγαζάκια. Το Ρεσιτάλ, που μόλις άνοιξε, είναι ένα από αυτά, ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο που θυμίζει κάτι από τα παλιά αλλά σίγουρα σε μια πιο ποπ εκδοχή. Από την εξωτερική του εμφάνιση "φωνάζει" πως στο εσωτερικό του δίνεται ρεσιτάλ γεύσεων, και αυτό, μετά από την γνωριμία μου μαζί του είναι κάτι που επιβεβαιώνω.

© Αλέξανδρος Παλαιολόγος

Τoν σχεδιασμό του Ρεσιτάλ υπογράφει η ομάδα Studiomateriality που έστησαν ένα σποτ στη λογική εργαστηρίου το οποίο ταιριαστά παντρεύει στοιχεία περασμένων δεκαετιών-χαρακτηριστικό παράδειγμα η με μοντέρνες αναφορές ταμπέλα με το όνομα του ζαχαροπλαστείου, οι φωτογραφίες με θέμα το γλυκό που στολίζουν τους τοίχους αλλά και το λευκό πλακάκι, οι λεπτομέρειες σε έντονο κόκκινο και τα παραδοσιακά σερβίτσια που θα δεις στο χώρο και στα τραπέζια.

Βάσκικη τάρτα κονφί μαυροκέρασο, μπισκότο βουτύρου, αμυγδαλόκρεμα / © Aλέξανδρος Παλαιολόγος

Μοντέρνα είναι και η προσέγγιση στο γλυκό, μέσα από ένα μενού που επιμελείται ο pastry chef Δημήτρης Γεωργόπουλος με θητεία σε γνωστά εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όπως μου λένε, μαζί με τον ιδιοκτήτη του Ρεσιτάλ Λεωνίδα Δεληγιάννη (είναι ο ίδιος άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το Κάιν και το Kobra), η φιλοσοφία τους για τα γλυκά είναι "out of the box", δημιουργική ζαχαροπλαστική. Από τη μια υπάρχουν τα γλυκά βιτρίνας με βάση την γαλλική ζαχαροπλαστική, όμως θα σερβίρονται και street food φιλοσοφίας γλυκά για το χέρι ενώ θα φτιάχνονται και εστιατορικά, fusion γλυκά, όλα τους με εποχιακές πρώτες ύλες. Παράλληλα, τα γλυκά χωρίζονται σε ημέρας, που ταιριάζουν με speciality καφέ της εταιρείας Jamaican Blue Mountain, και βραδινά που μπορείς να συνδυάσεις πολύ ωραία και με ένα κλασικό, απλό ποτό. 

Ο pastry chef του Ρεσιτάλ, Δημήτρης Γεωργόπουλος με την μους γάλακτος /© Aλέξανδρος Παλαιολόγος
Κάιζερσμαρν / © Aλέξανδρος Παλαιολόγος

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στα γλυκά βιτρίνας αυτές τις μέρες θα βρεις μους γάλακτος, κρεμέ jivara με γλάσο καραμέλας και πραλίνα με δημητριακά, μους μαστίχας με πραλίνα σουσάμι και ντακουάζ καρύδι, γαλακτομπούρεκο και black forest, όλα τους μπορείς να τα πάρεις και για το σπίτι. 

Στα street style θα βρεις τη βάσκικη τάρτα με μαυροκέρασο κονφί, με μπισκότο βουτύρου και αμυγδαλόκρεμα και το παραδοσιακό αυστριακό κάιζερσμαρν, ένα τύπου θρυμματισμένο pancake που συνήθως συνοδεύεται με σάλτσα μήλου. Στα βραδινά γλυκά η έμπνευση και η δημιουργία απογειώνονται, είναι κατά βάση à la minute όπως ας πούμε οι μπανάνες φλαμπέ, πάταγο όμως κάνουν και η πορτοκαλόπιτα με σορμπέ λουίζα, τζελ εξωτικών φρούτων, μπισκότο πορτοκάλι - αμύγδαλο και η αποδομημένη κολοκυθόπιτα. Φιλοδοξία των ανθρώπων του Ρεσιτάλ είναι να ξαναφέρουν, όπως γινόταν παλιά, τον κόσμο στο ζαχαροπλαστείο και από τα ήδη γεμάτα καθημερινά τραπέζια τους φαίνεται πως το πετυχαίνουν.

Μους μαστίχα, πραλίνα σουσάμι και ντακουάζ καρύδι / © Aλέξανδρος Παλαιολόγος

 

Από τις 8 το πρωί ως τις 11.30 το βράδυ.
Αναπαύσεως 15, Μετς