Θεματα

Φραγκόσυκο: Ένας αρχιτέκτονας και τρεις ηθοποιοί σερβίρουν το καλύτερο brunch της Σερίφου

Η νέα άφιξη στη Σέριφο έχει άρωμα φραγκόσυκου και είναι το place-to-be των διακοπών σου

Έφη Πάλλη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Φραγκόσυκο είναι ένα νέο all day καφέ- brunch- μπαρ στη Σέριφο και άνετα περνάς στα τραπέζια του όλη σου την ημέρα 

Μια μυστική αυλή με φραγκοσυκιές, η θέα στη Χώρα της Σερίφου και το Αιγαίο, μυρωδιές από φρεσκοψημένο ψωμάκι κι ένα μπολ με γιαούρτι φρούτα και διάφορα άλλα ψιψιψόνια που το διακοσμούν περνάει δίπλα μας. Σαν -κοιμισμένο ακόμα από το καράβι-λαγωνικό που δεν έχω ούτε δυο ώρες στο νησί, προσπαθώ να καταλάβω από που μου έρχονται όλες αυτές οι δροσερές εικόνες και τα αρώματα. Έχουμε μπει στο Φραγκόσυκο, το νέο all day καφέ- brunch- μπαρ και ξαφνικά όλα είναι ωραία και γίνονται ακόμα ωραιότερα όταν προσγειώνονται μπροστά μου οι «οι αβγόφετες της Γεωργίας» οι οποίες εξαφανίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando

Παρατηρώ το design του Φραγκόσυκου που έχει τις νότες ενός κλασικού νησιώτικου καφέ-μπαρ με τη θέα από το μπαλκόνι να συνδυάζει το μοναδικό τοπίο του λιμανιού με τα αραγμένα σκάφη και τη μαγευτική Χώρα σε ένα κάδρο καθηλωτικό. Η αρχιτεκτονική ματιά του Αλέξανδρου, ενός εκ των ιδιοκτητών, θέλει το μπαλκόνι να εντάσσεται με το κάδρο που έχει απέναντί του χρησιμοποιώντας την παλέτα του τόπου. Λευκό, ξύλο και πράσινες κατασκευές μαζί με τις φουντωτές στίπες συνθέτουν τον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού. Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό, οι τοίχοι κατάλευκοι, έτοιμοι να υποδεχτούν πίνακες, φωτογραφίες και εκθέσεις. Η τέχνη έχει ξεχωριστή θέση και όχι τυχαία- οι άλλοι τρεις ιδιοκτήτες η Έλενα, η Μαρίνα και ο Δημήτρης είναι ηθοποιοί που ενώθηκαν θεατρικά στη Θεσσαλονίκη, δούλευαν χρόνια στην εστίαση και ονειρεύονταν να ανοίξουν ένα μαγαζί για «φίλους». Να αναφέρω εδώ και το «ντεσού», ο αρχιτέκτονας της παρέας aka Αλέξανδρος και η Έλενα είναι αδέλφια. Και τους τέσσερις τους ενώνει η φιλία που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο έρωτας με τη Σέριφο όπου πρωτομετακόμισε η Μαρίνα, η μεταδοτική αγάπη του Δημήτρη για το καλό φαγητό και ποτό και η ανάγκη όλων μαζί να δημιουργούν.

© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando

Το μαγαζί το έχτισαν σχεδόν μόνοι και με την βοήθεια καλών φίλων. Όσο τριγυρνώ στον χώρο βλέπω τις μικρές πράσινες μεταλλικές λεπτομέρειες μαζί με τα φύλλα του φραγκόσυκου που σπάνε την ηρεμία του λευκού. Είναι πρωί και να ξέρεις πως το βράδυ θα επιστρέψεις στην ίδια θέση για μια spicy margharita στη μπάρα χαζεύοντας τα φώτα της Χώρας που καδράρονται από τα παράθυρα του μαγαζιού. Στην πίσω πλευρά του Φραγκόσυκου που σε ταξιδεύει στη μεσογειακή αισθητική ενός μικρού πολύχρωμου οικισμού, αξίζει να δοκιμάσεις τον ρουστίκ σολομό που σερβίρεται σε ζυμωτό ψωμάκι με αβοκάντο και αβγό ποσέ, την «μπαμπάτσικη» ομελέτα από ντόπια αβγά, την ομελέτα με ασπράδια και λάδι τρούφας και τα pancakes σο-κόλαση με τριμμένο μπισκότο και φυστικοβούτυρο (στη δίαιτα πάλι). Οι αβγόφετες της Γεωργίας είναι σοκ. 

© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando

Ο Μιχάλης- ο barman του Φραγκόσυκου- κάθε μέρα επιμελείται την παραγωγή των πιο δροσιστικών και γευστικών cocktails: Πέραν των κλασικών συνταγών, θα βρεις τη λίστα με τα ''premium cocktails'' με πειραγμένα negroni και κάτι μεθυστικές (κυριολεκτικά) συνθέσεις με τεκίλα, αλάτια και λεβάντες καθώς και τη ''signature list'' με ιδιαίτερες γεύσεις. Δε γίνεται να μη δοκιμάσεις ''αυτό το αρωματικό με τη φέτα αγγούρι'' ή το άλλο το ''λιβάδι''. Ποτά και σε κοινή χρωματική παλέτα με το χώρο, όπως το ''αγαύη μου'' ή το '' manδarin'' θα σε απογειώσουν.

© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando
© Pavlos & Stefanos Addimando

Φραγκόσυκο στο Λιβάδι της Σερίφου, 6973500900. Θα τους βρείτε εδώ