Θεματα

Τρία συν ένα άπαιχτα μπαρ - εστιατόρια στην Αθήνα

Συνδυάζουν φαγητό και ποτό με απόλυτη μαεστρία και δημιουργικότητα

Γιάννης Κοροβέσης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Line Athens, Zebra Bar Athens, Odori Vermuteria di Atene, Barro Negro: Και εστιατόρια με πολύ ωραίo φαγητό και μπαρ με εξαιρετικά ποτά και ανάλογες μουσικές.

Οι μπάρες και τα τραπέζια τους γεμίζουν κάθε βράδυ –πολλές φορές από νωρίς και μέχρι πολύ αργά- με κοκτέιλ, πρωτότυπο bar food, πίτσες, μπέργκερ, μπίρες μικροζυθοποιίας, κρασιά από φρούτα, Negroni, τεκίλες, όστρακα και σεβίτσε. Εξυπηρετούν αρκετό κόσμο και είναι τα «σιγουράκια» στις επιλογές μας. Μα, πάνω από όλα, εξυπηρετούν και μας υποδέχονται άψογα, καλύπτοντας την κάθε μας ανάγκη. Τρία συν ένα άπαιχτα μπαρ- εστιατόρια της Αθήνας που αν δεν τα έχετε ακόμα επισκεφθεί αξίζει να το κάνετε σύντομα.

Line Athens

Δύο εκ των συνιδιοκτητών του πολυβραβευμένου The Clumsies, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης, παρέα με τον Δημήτρη Νταφόπουλο, δημιούργησαν φέτος το Line Athens, την πιο πολυσυζητημένη άφιξη στην αθηναϊκή εστίαση.

Στο Line Athens θα βρείτε, στην κυριολεξία, και του πουλιού το γάλα. Έχοντας ως κέντρο επιχειρήσεων ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, η ομάδα του Line δημιουργεί συστατικά για μερικά από τα πιο νόστιμα κοκτέιλ της πόλης, αλλά και τα περιβόητα κρασιά της από φρούτα, για τα οποία γράφτηκαν αρκετές αράδες φέτος στα ελληνικά μέσα. Στη λίστα με τα κοκτέιλ τους θα βρείτε γνώριμα ονόματα, όμως εδώ έχετε τη δυνατότητα να τα δοκιμάσετε σε εκδοχές όπου όλα σχεδόν τα συστατικά είναι σπιτικά φτιαγμένα. Αν είστε όπως κι εγώ φαν του Martini, do try it there, θα με θυμηθείτε. Όσο για τις μπίρες τους, αυτές τις «τραβάνε» από την πιο κουλ κάνουλα, κάτω από τα φουστάνια της… Αφροδίτης της Μήλου!

Στα του φαγητού, ερωτεύτηκα τους λουκουμάδες μπακαλιάρου, ιδανικό bar food για όλες τις ώρες, αλλά και τις μοσχαρίσιες στηθοπλευρές–πάντα θα μου θυμίζουν τον Frank Underwood από το House of Cards. Επιτεθείτε με τα χέρια, στο Line Athens δεν δέχονται ντροπές… Κι ακόμα, την άπαιχτη και μαριναρισμένη σαρδέλα, από το πιο πρόσφατο μενού τους, με ταραμά, κάπαρη και προζυμένιο ψωμί, οι πιο πεινασμένοι θα εκτιμήσουν το Chicken Bucket τους, με καπνιστή μαγιονέζα και σπιτική κέτσαπ, ενώ αν σας πιάσουν οι υπογλυκαιμίες σας, διαλέξτε την πολύ νόστιμη Tarte Tropezienne με κρέμα μανταρινιού και αλμυρή καραμέλα miso.

Zebra Bar Athens

Ένα ακόμη μπαρ εστιατόριο που άνοιξε τη φετινή σεζόν και συγκέντρωσε στρατιές από τους πιο κουλ Αθηναίους θαμώνες. Το Zebra bar Athens ανανέωσε την πάλαι ποτέ πολύβουη πιάτσα με μπαρ του Ψυχικού, χαρίζοντας όμως μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση με ποιοτικό ποτό και φαγητό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για χάρη του Zebra επαναδραστηριοποιήθηκε ο Χρήστος Χουσέας, δημιουργός και barkeeper του 42 bar Athens, όπως το είχαμε γνωρίσει στα πρώτα του χρόνια.

Ηλίας Μαρινάκης

Τόσο το όνομα του Χρήστου Χουσέα –για πολλούς, τα πιο νόστιμα και ισορροπημένα κοκτέιλ της Αθήνας έβερ-, όσο και αυτό του πολύπειρου Ηλία Μαρινάκη, που βρίσκεται πίσω από τη μπάρα του Zebra, αποτέλεσαν ικανό λόγο για να ψιθυρίζεται το εν λόγω μπαρ εστιατόριο στις παρέες που ήθελαν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα στέκια του κέντρου.

Στους δύο ιθύνοντες νόες του μπαρ, προσθέστε την κομψότητα του χώρου με την επιβλητική μπάρα, την λίγο πιο χαλαρή αυλή του, την εξαιρετική ηχητική του εγκατάσταση που συνδυάζεται από feel good ακούσματα από γνωστούς DJ της Αθήνας και το φαγητό του και έχετε τον συνδυασμό που έφερε φέτος το Zebra μεταξύ των πιο σίγουρων επιλογών μας.

 

Odori Vermuteria di Atene

Από τη στιγμή που άνοιξε, πριν μερικά χρόνια, μπήκε αμέσως στα πιο αγαπημένα μας. Από το πρωί για καφέ, μετά για after-office aperitivo, αλλά και για αργά το βράδυ, συνοδεία comfort φαγητού και σούπερ νόστιμων κοκτέιλ, το Odori ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις απαιτήσεις του έμπειρου κοινού του κέντρου. Βρίσκεται άλλωστε στην καρδιά της Αθήνας, με έντονο ανταγωνισμό τριγύρω και παρόλα αυτά ξεχώρισε τόσο για τα κοκτέιλ του, όσο και για την πιο χαλαρή και ανεπιτήδευτη διάθεση, με την πίτσα να βρίσκεται στο προσκήνιο του φαγητού του ενώ δεν πάει πίσω και το πολύ επιτυχημένο brunch.

Νίκος Σωτηρόπουλος
Odori

Εδώ και μερικές εβδομάδες όμως, η κουζίνα του αναβαθμίστηκε! Ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες σεφ με ειδίκευση στην ιταλική κουζίνα, ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ανέλαβε να χρωματίσει ακόμη πιο έντονα την «Τρικολόρε» στο Odori. Με εμπειρία σε μερικά από τα πιο αξιόλογα εστιατόρια της Αθήνας (Vezene, Nolita, Mario&Luigi), αλλά και της Ιταλίας, ο Νίκος Σωτηρόπουλος δημιούργησε ένα ναπολιτάνικο ζυμάρι που δεν βρίσκεις εύκολα, ακόμη και μεταξύ των πιο ονομαστών ιταλικών εστιατορίων της πόλης. Ωριμάζει για 36 ολόκληρες ώρες, πριν ψηθεί στην εντέλεια εντός ενός  ξυλόφουρνου Stefano Ferrara και σε σημείο που οι επισκέπτες μπορούν να το χαζέψουν να φουσκώνει. Must try η πίτσα Capricciosa, αλλά και η ζεστή φοκάτσια με ελαιόλαδο και μυρωδικά, το μοσχαρίσιο ταρτάρ με κρέμα από μπουράτα και τα χειροποίητα ζυμαρικά.

Ομοίως, μαζί με το φαγητό, άλλαξε και η λίστα με ποτά του Odori, με την ομάδα του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου να ζωγραφίζει, δημιουργώντας αυτή την φορά ένα μενού με τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες. Υπό τον τίτλο Aesthetics, ο πολύ όμορφος κατάλογος και τα ποτά χωρίζονται σε aperitivo –πιστοί στο κόνσεπτ με τα βερμούτ που τους καθιέρωσε-, στα «πειραγμένα» κλασικά, στα πιο δημιουργικά και στα χωρίς αλκοόλ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα «δικά τους» βερμούτ, εξαιρετική δουλειά, τόσο το ξηρό, όσο και το γλυκό. Δοκιμάστε τα σκέτα ή με πάγο και τόνικ.

Barro Negro

Δεν εντάσσεται ακριβώς στην κατηγορία των μπαρ εστιατορίων, αλλά στέκεται περήφανα στο «συν ένα» της λίστας μας, αφού σε αυτό έχουμε ξεφαντώσει ουκ ολίγες φορές με τεκίλες, Μαργαρίτες, νάτσος και ένα από τα πιο νόστιμα γουακαμόλε της Αθήνας. Εξηγούμαι.

Το Barro Negro είναι ένα εξαιρετικό μπαρ-διαμάντι της Αθήνας, με ειδίκευση στην τεκίλα και στο μεσκάλ. Ο Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Καβακλής έχουν δημιουργήσει έναν χώρο, ο οποίος εκτός από την τεράστια λίστα με τα εθνικά αποστάγματα του Μεξικού, διαθέτει και πολύ έμπειρο και φιλικό προσωπικό, ενώ φημίζεται για τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές του.

Στέλιος Παπαδόπουλος και Γιώργος Καβακλής

Όσο για το φαγητό, στο Barro Negro θα βρείτε σε μόνιμη βάση νάτσος με σπιτική γουακαμόλε, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνουν θεματικές βραδιές· Μαργαρίτες με στρείδια (συνήθως κάθε Πέμπτη) ή βραδιές με tacos! Και ναι, είναι διαβολεμένα σέξι! Μιλώντας με τον Στέλιο, μου εκμυστηρεύτηκε πως για τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύουν να «χαρίσουν» μια μέρα της εβδομάδας στο πολύ αγαπημένο τους σεβίτσε! Οπότε, stay tuned και επισκεφθείτε το Barro Negro για μια ζουμερή γεύση από Μεξικό…