Resto

Line, στα Πετράλωνα το νέο talk of the town ρέστο-μπαρ της Αθήνας

Κρασί από φρούτα, νομαδικές μπίρες και η «μέθοδος της αναρχίας»

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Line Athens

Στο Line για ψωμί, κρασί από φρούτα και νομαδικές μπίρες. Το νέο μαγαζί των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου στα Πετράλωνα.

Βρίσκεται στις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας του και είναι ήδη το πιο πολυσυζητημένο θέμα των foodies αυτής της πόλης. Ακούγαμε βέβαια πολλά και πολλά γι’ αυτό πριν ακόμα ανοίξει τις πόρτες του καθώς η έμπειρη ομάδα που βρίσκεται από πίσω, ο Βασίλης Κυρίτσης με τον Νίκο Μπάκουλη του The Clumsies (ενός από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου) και ο συνδημιουργός των αναψυκτικών Three Cents Δημήτρης Νταφόπουλος έχουν ένα πιστό και μεγάλο κοινό, που τους ακολουθεί σε κάθε τους νέο project. Προχτές λοιπόν, βραδιά πρεμιέρας, πέρασα κι εγώ το κατώφλι του Line, της πολυαναμενόμενης αυτής άφιξης που προσγειώθηκε μόλις στην ήσυχη γειτονιά της Αγαθοδαίμονος, στα Πετράλωνα.

Line Athens

Μια πράσινη βαριά πόρτα και μια πυκνή σκουρόχρωμη κουρτίνα ανοίγουν και αποκαλύπτουν το εσωτερικό της πρώην γκαλερί Ζουμπουλάκη που μεταμορφώθηκε καταπληκτικά σε ένα industrial all day bar με εσωτερική αυλή. Ο χώρος είναι όμορφος, λιτός, με βιομηχανικά στοιχεία, πολλά φυτά δεξιά και αριστερά, dj set σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι και μια μακρόστενη μπάρα σήμα κατατεθέν της οποίας είναι το φουτουριστικό άγαλμα μιας μωβ Αφροδίτης της Μήλου από τον καλλιτέχνη Sake, επάνω στο tap της μπίρας.

Στο βάθος μέσα από την τζαμαρία, διακρίνεται το παρασκευαστήριο στο οποίο γίνονται και οι ζυμώσεις των προιόντων που γεύεται ο επισκέπτης. Σε αυτές βασίζεται και το κυρίαρχο concept του Line. Fermented κρασιά-κάποια χωρίς σταφύλι-, μπίρα από μικροζυθοποιίες, και προζυμένιο ψωμί… πολύ ψωμί! Ένα με παντζάρι, ένα με σοκολάτα, άλλο ένα με σκόρδο κι ένα με σιμιγδάλι φτάνουν στα τραπέζια μαζί με βούτυρο σκόρδου ή αρωματισμένο με κύμινο, ελαιόλαδο, ελιές και χειροποίητα αλμυρά ή γλυκά spreads. Η αυτοδίδακτη home baker Φαίδρα Μαυροειδή είναι αυτή που τα επιμελείται. Mπορείς να τα γευτείς από το πρωί καθώς το Line ανοίγει από νωρίς για πρωινό με specialty καφέ της Wise cup.

Line Athens

Το φαγητό υπογράφει ο Παύλος Κυριάκης. Πρόκειται για ένα comfort, δημιουργικό μενού με κλασικές συνταγές πειραγμένες από τον ταλαντούχο σεφ. Τα πιάτα είναι σχεδιασμένα για να μοιράζονται, δίνουν έμφαση στις εποχιακές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς αλλά και στην βιωσιμότητα, κεντρικό επίσης στοιχείο της φιλοσοφίας του Line. Έτσι υποπροϊόντα και παράγωγα της κουζίνας χρησιμοποιούνται μέχρι και στα ποτά για την δημιουργία κοκτέιλ σύμφωνα με zero waste τεχνικές.

Line Athens

Στα πιάτα που εντυπωσιάζουν: ο λαχανοντολμάς, στην προκειμένη περίπτωση ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ με τραγανό κρεμμύδι, σχοινόπρασο και αυγολέμονο. Οι μπουκιές της αθηναϊκής σαλάτας σε μαρούλι, με σέλερι και μαγιονέζα με μοσχολέμονο. Το καυτερό hot dog με χοιρινό λουκάνικο και σπιτική κέτσαπ μέσα σε ψωμάκι μουστάρδας, το χταπόδι σε ψωμάκι από μελάνι σουπιάς, με ταραμά και sauce τσιμιτσούρι και το σαντουιτσάκι απο ψωμί με φύκια, κρεμμύδι και αρμυρήθρα. O πιο αναπάντεχος συνδυασμός όμως βρίσκεται στην κατηγορία των γλυκών και είναι αυτός της creme brulee με τρούφα που τρίβεται μπροστά σου και της πηγαίνει πολύ!

Line Athens

Όλα συνδυάζονται με τα «classic» – «κρασιά» από φρούτα όπως σύκο, ρόδι ή μήλο και τα «fancy», που παραπέμπουν σε κοκτέιλ ενώ τα κρασιά από σταφύλι είναι του ικαριώτικου οινοποιείου Καρίμαλη. Στα κοκτέιλ η λίστα περιλαμβάνει κλασικές συνταγές όπως το Brumble με βατόμουρο και λεμόνι αλλά και κάποιες που αποκτούν ένα ενδιαφέρον twist όπως η Μαργαρίτα που εδώ έρχεται μαζί με ντοματάκι κονφί. 

Μια ευθεία γραμμή είναι το logo του Line, σχεδιασμένη από την δημιουργική ομάδα των Ελένη Σάκαλη και Αλκιστης Κουλούμπη (el. et al.). Το moto του Line είναι «Η μέθοδος της αναρχίας» και από τις εκπλήξεις που θα γευτεί αυτός που θα το επισκεφτεί δικαιολογείται απολύτως… Η ομάδα έχει σκοπό να συνεχίσει το ίδιο δημιουργικά και αναπάντεχα. Όσοι πιστοί των νέων τρεντς της σύγχρονης γαστρονομίας σπεύσατε, εδώ θα τα δείτε όλα!

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα, 2103421311

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ