Θεματα

13 νέα στέκια για τις πρώτες καλοκαιρινές βόλτες

Απ’ όλα τα ωραία σας έχω για τη σεζόν που τώρα ξεκινάει και μας θέλει όλους «έξω»…

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 826
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: 13 στέκια που μόλις άνοιξαν στην πόλη. Street food, κρασί και μεζεδάκια, «αλλιώτικα» μπαρ και οι πρώτες ταράτσες.

Γαστροκουτούκια, στρείδια και σαμπάνιες, finger foods με κοκτέιλς, ολίγον από fine dining, burgers (πολλά), street food, κρασί και μεζεδάκια, «αλλιώτικα» μπαρ και οι πρώτες ταράτσες… Απ’ όλα τα ωραία σας έχω για τη σεζόν που τώρα ξεκινάει και μας θέλει όλους «έξω»…

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο Σύνταγμα που –το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε– δεν περνάει μέρα που να μην ανοίξει κάτι καινούργιο. Το Thess Bao έκανε χαλασμό στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη μέρα που άνοιξε, το ίδιο συμβαίνει και με το αθηναϊκό αδερφάκι του που στήθηκε πριν 1 μήνα περίπου (Περικλέους 30-32, 2103214717) και με σύνθημα «η γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι» προσφέρει αφράτα ασιατικά ψωμάκια bao γεμιστά με pulled pork και cimchi αγγούρι, crispy γαρίδες με spread αβοκάντο, αλλά και μουσακά ή και φουά γκρα. Μεγέθη θεσσαλονικιώτικα (μπαμπάτσικα), ποιότητα στα υλικά, 7 σεφ (!) να εξυπηρετούν τη μεγάλη ζήτηση, τιμές εξαιρετικές.

Bao bun με λουκάνικο Βαυαρίας, coleslaw, καραμελωμένο κρεμμύδι και καυτερή κέτσαπ

Το Grand Dame (Νίκης 46, 6936060481) άνοιξε πριν περίπου κάνα μήνα σε ένα κτίριο του 1817 και με τον πολύ καλό σεφ Γιάννη Σολάκη στην κουζίνα προσφέρει ωραία αθηναϊκή αστική κουζίνα με μοντέρνες παρεμβάσεις αλλά και καλό γκριλ (παλιές τεχνικές με κάρβουνα, αντικριστά κ.λπ., εξαιρετικά κρέατα από μικρούς παραγωγούς). Στα συν η μεγάλη του κάβα κρασιών (150 ετικέτες) και η όμορφη αυλή που ανοίγει εντός των ημερών.

Grand Dame

Το Λobby (Βουλής 30, 2141006225) έχει λίγες μόλις μέρες που έπιασε θέση στο πλάι του Electra Metropolis (εξ ου και το όνομα), μπροστά στο «καυτό τρίγωνο» που σχηματίζουν το Nolan, το Sweet Nolan, το Birdman. Υπέρκομψο και πολύ urban, ανοιχτό 7/7, 1 το μεσημέρι με 1 το βράδυ, με ευγενέστατο σέρβις και με comfort πιάτα όπως burger από Wagyu και Black Angus, αλλά και burger με αστακό, προσεγμένα χοτ ντογκς, τάπας, κεφτεδάκια, όλα δε τα σετάρει με ωραία κοκτέιλς, κρασιά και μεγάλη γκάμα από ελληνικές μπίρες.

Λobby

Λίγο πιο κάτω, στο καινούργιο και ωραία μοντέρνο Mosaiko Hostel (Κολοκοτρώνη 61, 2103235000), στην ταράτσα του με την ωραία θέα σε Αθήνα και Ακρόπολη, φτιάχνεται πυρετωδώς για να ανοίξει εντός των ημερών το καλοκαιρινό πόστο της Στοάς Φιξ της Γωγώς Δελογιάννη με όνομα «Πρότζεκτ Ταράτσα», το οποίον σημαίνει πως εδώ θα δούμε ωραία ελληνικά πιάτα και πιατάκια με το πρωτότυπο άγγιγμα της δημοφιλούς μαγείρισσας.

Το Blue Oyster άνοιξε 10 μέτρα παρακάτω (Κολοκοτρώνη 62, 2103221448), είναι μικρό αλλά εντυπωσιακό, αποτελεί «σύμπραξη» του Φώτη Φωτεινόγλου (Φίτα) και της Φανής Σπυριδάκη (Noel), στη μικρή του μπάρα σερβίρει στρείδια, μπουκιές από γαρίδες, χτένια και λοιπά νόστιμα και πειραγμένα, που συνταιριάζει με καλά κρασιά, σαμπάνιες και ωραίες μουσικές, ήδη μαθαίνω για αναπάντεχα after office που πάνε μέχρι αργά το βράδυ.

Blue Oyster
Blue Oyster

Το Λάιτ βρίσκεται στη Λέκκα 19 στο ισόγειο του μικρού ξενοδοχείου «Φως», εκεί που παλιότερα ξέραμε το Λέκκα 19 του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο χώρος άλλαξε εντελώς και το νέο wine bar θα είναι ανοιχτό από το πρωί με καφέ, θα συνεχίζει με πολλά, κυρίως ελληνικά και κάποια διεθνή κρασιά (και) σε ποτήρι, θα υπάρχουν pinsa (οι ρωμάνικες πίτσες), πλατό τυριών - αλλαντικών, μίνι μπέργκερς και brunch για όσους κινούνται στα πέριξ. Ανοίγει μεθαύριο, Σάββατο. 

Λάιτ

Για να μη νομίσετε πως μόνο στο Σύνταγμα συμβαίνουν τα ωραία, να σας πάω και λίγο παραπέρα, στην Πλάκα όπου το γνωστό Nice 'n' Easy Group δεν έχει ούτε μήνα που άνοιξε το Lyra (Λυσίου12, 2103229727), βασισμένο όπως πάντα στη farm to table φιλοσοφία του ομίλου. Ο χώρος είναι ένα παλιό όμορφα ανακαινισμένο νεοκλασικό με πολλά επίπεδα αλλά και τραπεζάκια έξω, η κουζίνα είναι σύγχρονη ελληνική δημιουργική, περιλαμβάνει μοντέρνα πιάτα, φρέσκο ψάρι και brunch με ελληνικές πινελιές και πολλά προϊόντα μικρών παραγωγών.

Lyra

Στα Εξάρχεια άνοιξε το Guerilla Chef Burgers (Σολωμού 33, 2130287944) ο Ελληνολιβανέζος Fahd Kassem, μάγειρας «αντάρτης» και πολύ αγαπητός επίσης. Σερβίρει 1 και μόνο burger, το κλασικό cheeseburger, το φτιάχνει ακαταμάχητο και το πουλάει 3 ευρώ! Φυσικά έχει και ντελίβερι αλλά ο Fahd προτιμάει την άμεση επαφή, οπότε ήδη οι παρέες φτιάχνουν καθημερινά πηγαδάκια απ’ έξω για να βρεθούν μεταξύ τους και να ακούσουν δυνατές πανκ μουσικές.

Fahd Kassem/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Στην Κυψέλη, δυο βήματα από τη Φωκίωνος Νέγρη (Αγ. Ζώνης 1), άνοιξε πριν 1,5 μήνα το μπαρ Έπρεπε από την ομάδα που «κινεί» και τις Σεϋχέλες. Έκανε μπαμ με το καλημέρα, όλοι πια μιλούν για τους τηγανητούς γίγαντες που προσφέρονται μαζί με τα ωραία ποτά αλλά και για τις πολύ καλές μουσικές και την ατμόσφαιρα.

Πολύ πιο πέρα και σε γειτονιά που δεν ακούγεται (μέχρι τώρα) γαστρονομικά, τη Δάφνη, απέκτησε το ωραίο του εστιατόριο ο γνωστός, καλός σεφ Χάρης Νικολούζος. Το Jerar του (Αγίας Βαρβάρας 55,  6973039276) είναι ένα όμορφο, μίνιμαλ, τύπου παριζιάνικο μπιστρό εστιατόριο, έχει και τραπεζάκια έξω, σερβίρει πολύ καλό, θα μπορούσε κανείς να πει fine dining μενού, μόνο που ο Χάρης το θέλει πιο comfort, «καθημερινό», σε καλές τιμές. Σουξέ ήδη σημειώνουν η cacio e peppe γαρίδες Μικρολίμανο, τα σπανακοπιτάκια σε σχήμα μαργαρίτας, ο κόκορας παστιτσάδα (...Κερκυραίος ο σεφ). 

Χάρης Νικολούζος

Λίγο πιο πάνω από την -τελευταία πολύ hot-, πλατεία Βραζιλίας στα Ιλίσια, ένας άλλος καλός και γνωστός σεφ, ο Σήφης Μανουσέλης ετοιμάζει τον Tsiftis (Μιχαλακοπούλου & Σεβαστείας), εστιατόριο με ιντριγκαδόρικο όνομα και κατά πως φαίνεται με εξίσου ενδιαφέρον μενού. Το οποίον, στο «γαστροκουτούκι» του όπως το προσδιορίζει, θα δούμε πιάτα ελληνικά και πρωτότυπα πειραγμένα, παστά, αλλαντικά και τυριά φτιαγμένα από τον ίδιο, όλα τα πιάτα θα είναι «της μοιρασιάς», μαζί με πολλά κρασιά αλλά και κοκτέιλς. Το opening αναμένεται γύρω στα μέσα με τέλη Μαΐου. 

Σήφης Μανουσέλης
Carpaccio σουτζουκάκια στο Tsiftis

Στο Παγκράτι ένα ακόμα αγαπημένο του κοινού (κι αυτό με θεσσαλονικιώτικη καταγωγή) μπεργκεράδικο, το Tarantino, μόλις πριν 3 μέρες άνοιξε κι άλλο αθηναϊκό πόστο (μετά από αυτό του Κουκακίου), αφιερωμένο σπέσιαλ σε όσους λατρεύουν το καλό αυθεντικό μπέργκερ και τις δυνατές hip hop και soul μουσικές (Ευφράνορος 8).

Tarantino

Τέλος, να σας πάω και μια βόλτα νότια, στο Catalyna Modern Mexican της Χριστίνας Παππά, που μόλις έκανε λαμπερά εγκαίνια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης (25ης Μαρτίου 25-27) προσφέροντας ότι δηλώνει και το όνομά του μέσα σε περιβάλλον χαλαρό και κοσμοπολίτικο. 

Catalyna Modern Mexican