- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το τέλειο σπανακόρυζο έχει ένα μυστικό
Το σπανάκι σε φύλλα του Μπάρμπα Στάθη σου λύνει τα χέρια στην κουζίνα
Η συνταγή για το τέλειο σπανακόρυζο και το σπανάκι σε φύλλα του Μπάρμπα Στάθη που αλλάζει όλα τα δεδομένα
Μεγαλώνοντας, αρχίζεις και εκτιμάς κάποια παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που όταν ήσουν μικρός δεν ήθελες ούτε να τα δεις. Για εμένα, το πιάτο αυτό είναι το τιμημένο σπανακόρυζο. Τα τελευταία χρόνια το μαγειρεύω όλο και περισσότερο, προσθέτοντας σιγά-σιγά τις δικές μου πινελιές. Για παράδειγμα, μια μέρα είχα την έμπνευση να αντικαταστήσω το ρύζι με… κριθαράκι κι ήταν υπέροχο! Πιπεράτο, δροσερό, υγιεινό μα και τόσο νόστιμο το σπανακόρυζο πλέον βρίσκεται στην κατσαρόλα μου κάθε εβδομάδα.
Ένα μόνο πρόβλημα είχα με το συγκεκριμένο φαγητό: το καθάρισμα και το πλύσιμο του λαχανικού, που με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς μου έπαιρνε περίπου δύο αιώνες… Ειδικά τον χειμώνα, το να πλύνεις πολύ προσεκτικά σχεδόν ένα-ένα τα φύλλα από ένα κιλό σπανάκι μοιάζει με κινέζικο βασανιστήριο. Μέχρι που βρήκα την τέλεια λύση και είναι αυτή ο λόγος που γράφεται το παρόν άρθρο: το σπανάκι σε φύλλα του Μπάρμπα Στάθη, που κυριολεκτικά μου έλυσε τα χέρια!
Το συγκεκριμένο σπανάκι είναι γλυκό, τρυφερό και πολύ νόστιμο. Αλλά το πιο καταπληκτικό που του συμβαίνει είναι ότι δεν χρειάζεται ούτε καθάρισμα, ούτε πλύσιμο, γεγονός που μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος στο μισό και παραπάνω! Επιπλέον έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και πρωτεΐνες (θυμηθείτε τον Ποπάι!). Αυτό ήταν. Από την πρώτη φορά που το δοκίμασα, το σπανάκι σε φύλλα του Μπάρμπα Στάθη έχει κερδίσει μια σταθερή θέση στην κατάψυξή μου. Απλώς βγάζεις το σακουλάκι και σε 30 λεπτά έχεις το τέλειο σπανακόρυζο. Ούτε να κυλάνε βασανιστικά τα λεπτά στο καθάρισμα, ούτε να κοκαλώνουν τα χέρια από το πλύσιμο σε κρύο νερό. Η ευκολία σε όλο της το μεγαλείο.
Εγώ έχω μια λόξα με το σπανακόρυζο (νομίζω το καταλάβατε), αλλά στα αλήθεια το συγκεκριμένο σπανάκι μπορεί να γίνει το βασικό υλικό σε κάθε συνταγή: ριζότο, μακαρονάδες, ομελέτες, η λίστα μεγαλώνει ανάλογα με τη φαντασία και η Σαρακοστή είναι μια τέλεια ευκαιρία για να πειραματιστείτε μαζί του και να δημιουργήσετε τη δική σας νόστιμη κι υγιεινή συνταγή με βάση το σπανάκι. Πάντως παρακάτω σας δίνω τη δική μου συνταγή για σπανακόρυζο. Για την παραλλαγή με το κριθαράκι, απλώς αντικαταστήστε το ρύζι με κριθαράκι, στην ίδια ποσότητα:
Σπανακόρυζο
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης, 1000γρ.
- ½ κούπα ρύζι (ή κριθαράκι)
- 1 πράσο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- ξύσμα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε το ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξηρό κρεμμύδι και το πράσο.
- Μόλις σοταριστούν, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και προσθέτουμε όλο το σπανάκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 8 λεπτά περίπου, αφήνοντας το σπανάκι να πιει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε το ρύζι (ή το κριθαράκι) μαζί με αρκετό νερό ώστε να το καλύψει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το σπανακόρυζο μα μαγειρευτεί για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
- Μόλις το σπανακόρυζο είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι που μας έχει μείνει και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.