Φτιάξε χριστουγεννιάτικο Eggnog με την πιο αυθεντική συνταγή!
Το πιο νόστιμο και απόλυτα comfort ποτό των γιορτών
Το Eggnog ταιριάζει στα Χριστούγεννα και φτιάχνεται εύκολα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι
Το έχουμε αποδεχθεί· και η φετινή περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετική. Όμως, όπως πολύ σωστά έχουν πει πολλοί πριν από μένα, οφείλουμε μέσα από τα αρνητικά να βλέπουμε κάποια θετικά στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν. Στην προκειμένη περίπτωση, με τις γνώσεις και την εμπειρία που αρκετοί από σας αποκομίσατε, την περίοδο των τόσων λοκντάουν, παρουσιάζεται μπροστά σας η ευκαιρία, πιο εύκολη από ποτέ, να ανακατέψετε καθημερινά υλικά που έχετε στο σπίτι σας, ώστε να φτιάξετε την πιο υπέροχη, αλκοολική συνταγή των Χριστουγέννων, το eggnog!
Και μπορεί το eggnog να φαντάζει εντελώς ξένο με τη δική μας κουλτούρα των Χριστουγέννων, αλλά, σάμπως το ζεστό κρασί, τα πανετόνε, η σαμπάνια ή η ζεστή σοκολάτα, δεν είναι; Σημασία έχει πως είναι ένα πεντανόστιμο και απόλυτα comfort ποτό της περιόδου των γιορτών. Κι όσο για τη χοληστερόλη, εντάξει, εδώ δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την παραδοχή πως οι πιο νόστιμες και απολαυστικές χαρές τις ζωής θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Τι είναι όμως το eggnog;
Οι ρίζες του eggnog εντοπίζονται στη μεσαιωνική Αγγλία, τον 13ο αιώνα και συνδέονται με ένα πολύ γνωστό τονωτικό φάρμακο των Άγγλων, το posset. Εκείνη την περίοδο, το γάλα υπήρχε σε πλησμονή μόνο στις υψηλότερες τάξεις, ενώ οι φτωχοί το χρησιμοποιούσαν μόνο όταν το είχαν αληθινή ανάγκη, τις μέρες που αισθάνονταν άρρωστοι ή κακόκεφοι. Ανακάτευαν ζεστό γάλα με φθηνή μπίρα ή κρασί και το σέρβιραν ως σπιτικό γιατροσόφι. Κι επειδή το αλκοόλ έκανε το γάλα να σβολιάζει και να διαχωρίζεται, το εν λόγω γιατροσόφι προοριζόταν για άμεση κατανάλωση.
Οι πλούσιοι, από την άλλη, οι οποίοι διέθεταν πρόσβαση σε επιπλέον και καλύτερες πρώτες ύλες, ανακάτευαν τα posset τους μαζί με λίγη ζάχαρη και μπαχαρικά που είχαν αγοράσει από χώρες μακρινές και εξωτικές. Ήταν δε τόσο διαδεδομένα, ώστε ακόμη κι ο Σαίξπηρ τα αναφέρει σε διάφορα έργα του, είτε ως φάρμακο, είτε ως κέρασμα σε καλεσμένους μέσα από ειδικά φλιτζάνια.
Λίγο αργότερα, στην περίφημη μέχρι τότε συνταγή των posset, αντικαταστάθηκε η μπίρα και το κρασί με ρούμι ή/και μπράντι, ενώ προστέθηκαν και αυγά, προκειμένου το μείγμα να αφρατεύει περισσότερο –για τον ίδιο λόγο δηλαδή που πολλοί προσέθεταν γάλα απευθείας από την αγελάδα, κάτι που δημιουργούσε ένα πλούσιο σε υφή ποτό.
Και μπορεί η συνταγή να δημιουργήθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, όμως οι ΗΠΑ είναι αυτές που καθιέρωσαν το eggnog στη συνείδησή μας και απογείωσαν τη δημοτικότητά του στα μέσα του 18ου αιώνα. Με ευκολότερη πρόσβαση σε ζάχαρη και μπαχαρικά, στις ΗΠΑ κάθε φάρμα είχε και τη δική της παραγωγή αυγών και γάλακτος. Προκειμένου αυτά να μην χαλάσουν, τα ενσωμάτωναν συχνά και σε egg ‘n’ grog, όπως το αποκαλούσαν τότε, όπου grog, το πασίγνωστο, αγαπημένο ποτό πειρατών και καραβοκύρηδων που απέπλεαν στον Νέο Κόσμο, μια μείξη νερού ή/και μπίρας μαζί με ρούμι. Σέρβιραν το egg ‘n’ grog σε ξύλινες κούπες που τις έλεγαν noggin, οπότε και το τελικό όνομα eggnog δικαιολογείται αρκούντως.
Φυσικά, για την παρασκευή του eggnog στις ΗΠΑ δε χρησιμοποιούσαν μπράντι, όπως στην Ευρώπη, παρά τα πιο διαδεδομένα εκεί αμερικάνικο ουίσκι και ρούμι.
Δεν γνωρίζω πως ταυτίστηκε το eggnog με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η πιο εύκολη εικασία που μπορώ να κάνω είναι πως τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο διαδεδομένη αφορμή για κοινωνικές συνευρέσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και τι καλύτερο από ένα αλκοολικό κοκτέιλ σε μεγάλη ποσότητα για να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου και σε θερμοκρασία τέτοια ώστε να σε ζεστάνει τα κρύα απογεύματα της χριστουγεννιάτικης περιόδου;
Από παραλλαγές του eggnog, άλλο τίποτα. Βρίσκετε τα πάντα στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρόλα αυτά, παρουσιάζει η συνταγή για κρύο eggnog του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος ήταν μεταξύ άλλων και δηλωμένος φαν του χριστουγεννιάτικου αυτού ποτού. Ελπίζω να την απολαύσετε, παρέα με τα πιο κοντινά κι αγαπημένα σας πρόσωπα.
Η συνταγή για το κρύο eggnog του Αϊζενχάουερ
12 κρόκοι αυγών
450 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 λίτρο μπέρμπον
1 λίτρο κρέμα γάλακτος χαμηλή σε λιπαρά ή 500ml κανονική κρέμα γάλακτος με 500ml γάλα
1 λίτρο σαντιγί
Εκτέλεση
Ξεκινήστε να χτυπάτε τους κρόκους σε ένα μίξερ με κάδο. Προσθέστε αργά αργά τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως στο μείγμα. Όταν το μείγμα γίνει απαλό, επαναλάβετε με το μπέρμπον, πολύ αργά. Επαναλάβετε και με την κρέμα γάλακτος. Τοποθετήστε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι λίγο πριν το τελικό σερβίρισμα. Όταν είστε έτοιμοι, χτυπήστε τη σαντιγί (όχι πολύ, δε θέλουμε να γίνει πέτρα!), ανακατέψτε την αργά με το μείγμα και σερβίρετε σε οποιοδήποτε είδος φλιτζανιού ή κούπας επιθυμείτε. Γαρνίρετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.