Θεματα

Καφές Εl Greco, μια γαστρονομική εμπειρία!

Ο Ανδρέας Φασουλής ξεκίνησε λατρεύοντας τον καφέ και στη συνέχεια έστησε την Εl Greco Roasting company

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 755
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καφές El Greco
Ο Ανδρέας Φασουλής

Πώς δημιουργήθηκε η Εl Greco; Ο Ανδρέας Φασουλής εξηγεί πώς έστησε τη δική του Roasting company

Είμαστε μια χώρα στην οποία το δέντρο του καφέ το πιθανότερο είναι να μην ευδοκιμήσει ποτέ. Ωστόσο, είναι το ρόφημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Κάποιοι αρνούνται να ξεκινήσουν τη μέρα τους αν δεν πιουν μια γεμάτη γουλιά και άλλοι για χάρη του θα διασχίσουν κάποια τετράγωνα παραπάνω για να βρουν τον αγαπημένο τους σε κάποιο ψαγμένο coffee shop ή micro roastery μέσα στην πόλη. Είναι βέβαια και αυτοί που το πάνε ένα βήμα παρακάτω. Από την αγάπη τους για το προϊόν και επειδή καταλαβαίνουν ότι το κεφάλαιο καφές είναι ανεξάντλητο, ένας κλάδος με πολλές πιθανότητες για άμεση δουλειά, επιδιώκουν να μάθουν την τέχνη του από τους ειδήμονες του χώρου. Μέσα σε αυτούς, ο Ανδρέας Φασουλής ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και την πατρίδα του το Άργος, πήγε στην Ιταλία, εκπαιδεύτηκε εκεί από τους καλύτερους στο ψήσιμο του καφέ και στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα για να ασχοληθεί με το εμπόριο και τη δικιά του roasting εταιρεία στον Βοτανικό. Το αμέσως επόμενο –μεγάλο– βήμα του ήρθε με την αλυσίδα coffee shops που άνοιξε σε όλη την πόλη. Το όνομα που επέλεξε είναι El Greco αφού, ως «κοσμοπολίτης», ο El Greco γνώρισε ανθρώπους και γεύσεις που κατέγραψε και μάλιστα έφερε μαζί του κατά την επιστροφή!

Καφές El Greco
© Θεοφάνης Μπούρης

H Εl Greco Roasting Company, λοιπόν, είναι ανάμεσα σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις roasting που τον τελευταίο καιρό ανθούν και στη χώρα μας. Διασχίζοντας την Ιερά οδό μπορεί να μην την προσέξεις, όμως, αν σταθείς στον αριθμό 67, θα βρεθείς μπροστά από ένα εξοπλισμένο coffee roastery, με ψηστήρι και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να ψηθεί και να καβουρδιστεί τέλεια ο κόκκος μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι σου. 

«Οι Ιταλοί έχουν ως κανόνα τα "τέσσερα Μ" όπως λένε, για να φτιάξει κανείς καλό καφέ. Macchina που είναι η μηχανή του καφέ, mano το χέρι, macinino, δηλαδή ο μύλος, και miscela που σημαίνει το χαρμάνι του καφέ. Για να έχεις υψηλής ποιότητας καφέ, όμως, πέρα από τη συνεργασία των παραπάνω, χρειάζεται, πάνω απ’ όλα, πάθος και γνώση. Αφιέρωσα αρκετές ώρες μελέτης, απέκτησα το Scae coffee diploma κι έκατσα να ψάξω όλα τα στάδια επεξεργασίας του καφέ, όχι μόνο για να μάθω να δημιουργώ γεύσεις αλλά και επειδή από ένα σημείο και μετά ήθελα να παρακάμψω τους μεσάζοντες στην ενασχόλησή μου με αυτό» εξηγεί ο Ανδρέας στην ATHENS VOICE .

Καφές El Greco
© Θεοφάνης Μπούρης

«Μα πώς προέκυψε στη ζωή σου αυτός ο ζήλος για τον καφέ ώστε να ψάχνεις την ιστορία και τις ρίζες του, να αναλύεις τα γευστικά του γνωρίσματα και στην πορεία να ασχοληθείς και με το εμπόριο του;» τον ρωτάμε εντυπωσιασμένοι. Η απάντηση του Ανδρέα έρχεται με ερώτηση: «Και γιατί να επενδύσεις στο κρασί;» Συνεχίζει εξηγώντας ότι μια εκλεκτή φιάλη κρασιού κοστίζει χιλιάδες και απασχολεί γευσιγνώστες παγκοσμίως οι οποίοι μελετούν τις υφές και τα αρώματα που βγάζει. Οι Ιάπωνες με το ίδιο σκεπτικό έχουν αναγάγει την ετοιμασία του τσαγιού τους σε απόλυτη ιεροτελεστία! Έτσι και κάποιοι θεωρούν πως ο καφές έχει εξίσου πολλά να δώσει ως γαστρονομική εμπειρία κι όχι ως ένα απλό μέσο που μας «τονώνει».

«Η εποχή που ξεκινούσα την ενασχόλησή μου με το αντικείμενο συνέπεσε με τη μετάβαση από τον φραπέ στον φρέντο ενώ και ο όρος μπαρίστα αντικαθιστούσε τον “μπουφετζή”. Σήμερα η αθηναϊκή πρωτεύουσα έχει κάνει την επανάσταση στον καφέ και βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με διακρίσεις ελλήνων μπαρίστα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η τάση του roastery-coffee experience center εξαπλώνεται από το Βερολίνο ή το Λονδίνο ακόμα και στις πιο μεσογειακές χώρες. Μπορεί η πλειοψηφία των Ελλήνων να μην είναι απόλυτα έτοιμη αυτή τη στιγμή να δώσει κάτι παραπάνω για να πάρει έναν ακριβό εκλεκτό καφέ αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον προς τα εκεί θα κινηθεί στο μέλλον».

Καφές El Greco
Ο Ανδρέας Φασουλής

Στο El Greco Roastery o καφές που εισάγεται αποθηκεύεται στις κατάλληλες συνθήκες που ορίζονται για τη συντήρησή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, υπάρχει κάποιος πάνω από το ψηστήρι που γνωρίζει και προσέχει όλες εκείνες τις μετρήσεις που αντιστοιχούν στο προφίλ ψησίματος για κάθε ποικιλία. Βασικό χαρμάνι που μπορείς να βρεις στα coffee spots του ELGRECO είναι το Superior Blend, ένα χαρμάνι με δυνατό σώμα που διακρίνεται για τις τρεις ποικιλίες Arabica, την οξύτητα της Sidamo Arabica, καθώς και τη διαύγεια της Guatemala. Έπειτα είναι και το χαρμάνι 100% Arabica Blend, που έχει ήπιο σώμα και έντονο άρωμα και που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα και διάρκεια στη γεύση. Aνάμεσα στα παραπάνω θα βρεις και single origin (μονοποικιλιακά), όπως Brazil Carmo, Costa Rica Tarrazu, Kenya "SL-28" και Guatemala Huehuetenango, που αλλάζουν κάθε 3-4 εβδομάδες. Αλλά και micro lot, δηλαδή καφέδες κορυφαίας ποιότητας που παράγονται από ένα μεμονωμένο χωράφι μιας συγκεκριμένης φάρμας, με μικρό εύρος υψομέτρου και σε συγκεκριμένη ημέρα συγκομιδής.

«O αγαπημένος μου καφές από άποψη χαρακτηριστικών είναι από την Αιθιοπία, με έντονη γεύση εσπεριδοειδών. Είναι έντονος με αρκετές οξύτητες που έμενα μ’ αρέσουν, αλλά το ευρύ κοινό προτιμά πιο σοκολατένια επίγευση. Στα coffee "on the go" της EL GRECO, σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής μπορεί να μας ρωτήσει και να του εξηγήσουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε ροφήματος».

Καφές El Greco
© Θεοφάνης Μπούρης

Εκτός από καφέδες, τα EL GRECO προσφέρουν τσάγια και σοκολάτες για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή take away, αλλά και για το σπίτι ή το γραφείο. Τα pairings για κάθε καφέ δεν θα μπορούσαν να λείψουν γι’ αυτό και προσφέρονται αλμυρά και γλυκά snacks, όπως σάντουιτς και σφολιατοειδή. Tα προϊόντα μάλιστα που χρησιμοποιεί η αλυσίδα είναι ελληνικά για να ενισχύσει την τοπική οικονομία, π.χ. παστράμι Δράμας, απάκι Κρήτης, γραβιέρα Νάξου κ.ά.

Στάση για καφέ στα EL GRECO spots με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο design τους, μπορείς να κάνεις στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ακαδημίας 98, στον Πειραιά - Πειραιώς 67, στο Γκάζι στην Κων/πόλεως 69, στην Ιερά Οδό στο νούμερο 67, και σύντομα θα τα βρίσκεις και στη Νίκαια, τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και το Χαλάνδρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ