Θεματα

Τρελοί για τραπεζάκια έξω: Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εστίαση

Η Αθήνα υποδέχεται ξανά τα εστιατόριά της

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 742
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Φωτογραφία: It

Οι αλλαγές, τα καινούργια στέκια, τα νέα μενού, όλα τα νέα που θα δούμε στα εστιατόρια της Αθήνας

Μετά από δύο (και βάλε) μήνες τα εστιατόρια αρχίζουν ξανά τη λειτουργία τους και φέρνουν πίσω τη ζωντάνια της πόλης που τόσο μας είχε λείψει. Τα νέα μέτρα, ωστόσο, έρχονται μαζί με πολλές δυσκολίες. Αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, συνεχείς απολυμάνσεις, ο φόβος των ίδιων των καταναλωτών, όλα δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγές. Κάποια εστιατόρια –δυστυχώς– έκλεισαν, κάποια άλλα στήθηκαν μέσα στην καραντίνα, κάποια προσπαθούν να επεκτείνουν τον εξωτερικό τους χώρο, άλλα αλλάζουν το μενού τους, επινοούν προσφορές, σκέφτονται νέες ιδέες και βρίσκουν ωραίες λύσεις. Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο δείχνουν ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Όλα, πια, εξαρτώνται από εμάς και την… όρεξή μας.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Το Μαύρο Πρόβατο τοποθετεί στο κέντρο της σάλας του μια τεράστια ελιά


Ευχάριστες αλλαγές να μας φτιάξουν τη διάθεση
Tα περισσότερα στέκια δεν είναι όπως τα αφήσαμε. Έχουν προχωρήσει σε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές που τα κάνουν όλα πιο όμορφα. Όπως η τεράστια ελιά που τοποθετήθηκε στο κέντρο της σάλας του Μαύρου Πρόβατου στα Μελίσσια (Σωκράτους & Ζαΐμη 2, 2108102466) και που παραπέμπει στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα του εστιατορίου. Το By the Glass, πάλι, ένα από τα αγαπημένα wine bars της πόλης, ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το οινόφιλο κοινό του στο δροσερό κήπο της πλατείας Ραλλούς Μάνου, ο οποίος έχει γίνει ακόμα πιο παραμυθένιος χάρη σε μια σειρά από φωτισμένες γιρλάντες.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
To Lost Athens επεκτείνει τον εξωτερικό του χώρο και δημιουργεί ένα νέο μενού με 22 πιάτα

To It (Σκουφά 29, Κολωνάκι, 2103635773) σκέφτηκε να γεμίσει τον κενό χώρο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα τραπέζια με φυτά και ανανεώνει το μενού του με δροσερά πιάτα. Το Lost Athens (Αρχελάου 7, Παγκράτι, 2107230832) επιστρέφει δυναμικά την Πέμπτη 28 Μαΐου με πολλές νόστιμες εκπλήξεις και ένα ολοκαίνουργιο ε-κπλη-κτι-κό μενού βασισμένο στη θάλασσα. Αποκτά επίσης sommelier, δίνει έμφαση στο wine pairing, φτιάχνει μια καλοκαιρινή cocktail list και επειδή εκτός από το φαγητό, φημίζεται και για τη μεγάλη αγάπη του στην τέχνη ετοιμάζει και μια artistic έκπληξη στο πάρκο ακριβώς μπροστά, στο οποίο και θα επεκταθεί έπειτα από συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων.  

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
To Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αλέξανδρου Τσιοτίνη με την ομάδα του The Clumsies


«Συνέργεια», η λέξη της εποχής
Τα νέα μέτρα δυσκολεύουν πολύ τη λειτουργία των εστιατορίων, κυρίως αυτών που δεν έχουν εξωτερικό χώρο ή έχουν λίγα τραπέζια στη διάθεσή τους. Έτσι, πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας. Όπως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης που αφήνει για το καλοκαίρι το CTC (με μηδέν εξωτερικό χώρο) επί της οδού Ουμπλιανής στα Ιλίσια και συνεργάζεται με την ομάδα του The Clumsies. Το Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ (Καλαμιώτου 15) θα λειτουργήσει στα μέσα του Ιούνη με ένα μενού στη λογική ενός αστικού καφενείου, αλλά ταυτόχρονα με τη δημιουργική ματιά του Αλέξανδρου και τη μεγάλη εμπειρία της ομάδας The Clumsies πίσω από την μπάρα. Το ιστορικό εστιατόριο Βασίλαινας (Βρασίδα 13, 2107210501) και το εστιατόριο Vezene (Βρασίδα 11, όπισθεν Χίλτον, 2107232002) μοιράζονται από κοινού το Πάρκο Μαδρίτης που βρίσκεται ανάμεσά τους και που τους παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων καθώς κανένα από τα δύο δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Το Άμα Λάχει επεκτείνει το ωράριό του ανοίγοντας από το πρωί για καφέ και brunch


Ωραίες ιδέες & νέες χρήσεις
Τα περισσότερα εστιατόρια, μην έχοντας άλλο δρόμο, πρόσθεσαν υπηρεσίες delivery και take away ήδη πριν το επίσημο άνοιγμα της 25ης Μαΐου (όπως το Frater & Soror που το λατρέψαμε για τα εξαιρετικά σάντουιτς που έφτιαχνε ο Δήμος Μπαλόπουλος και το gin tonic σε πακέτο). Με λιγότερα τραπέζια, πια, στο δυναμικό τους το πιθανότερο είναι αυτές οι υπηρεσίες να σώσουν και πάλι την κατάσταση. Πολλά είναι επίσης τα εστιατόρια που μένουν ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας ή επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Άμα Λάχει (Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 2103845978) που από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίγει από το πρωί στις 10 προσφέροντας στην αυλή του καφέ, πρωινά και brunch για να συνεχίσει με ελληνική κουζίνα μεσημέρι και βράδυ.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Το Po' Boys έχει δημιουργήσει ένα πολύ οικονομικό street food menu για take away

Το Po’ Boys (Αγαθάρχου 12& Λεπενιώτου, Ψυρρή, 2103234672) εκτός από το delivery και το take away, σκέφτηκε να χορτάσει τους πεινασμένους περιπατητές του κέντρου με ένα άκρως λαχταριστό (και οικονομικό!) street food menu. Το οποίο περιλαμβάνει 1 μπίρα (στα €3) ή cocktail (στα €4) και ένα burger (στα €4) ή κάποιο άλλο από τα πιάτα του μενού (θα υπάρχει μια διαφορετική επιλογή κάθε μέρα) και προσφέρεται σε χάρτινη συσκευασία για απόλαυση επί ποδός.  Το λ19 (Λέκκα 19) του Σταύρου Θεοδωράκη ανοίγει και για το καλοκαίρι κάνει... βουτιές στη θάλασσα της Κρήτης προσφέροντας θαλασσινούς μεζέδες αλλά και παϊδάκια μαύρου χοίρου πασπαλισμένα με θαλασσινό αλάτι φερμένο από τα βράχια της Γραμβούσας.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Το λ19 επιστρέφει με ένα νόστιμο θαλασσινό μενού

Το Steak Alive στον Κορυδαλλό ξανααπλώνει τα τραπέζια του στον ευρύχωρο κήπο της παλιάς art deco μονοκατοικίας αλλά προσφέρει (πάντα με τηλεφωνική κράτηση) και έκπτωση 15% επί του λογαριασμού σε όποιους προτιμήσουν να δειπνήσουν από τις 7 μέχρι τις 9.30 το βράδυ. To Μπαλκόνι στις Κυκλάδες (Παύλου Μελά 13, Καρέας, 2107640240) με την υπέροχη θέα, ανανεώνει τον κατάλογό του και ταυτόχρονα προσφέρει δύο πολύ αξιόλογα set menu σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. Απαραίτητη η κράτηση. Ανανεωμένο και καλοκαιρινό επανέρχεται και το Ella (Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 2103315547) με καινούργια, δροσερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας στον κατάλογό του.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Το Ella εντάσσει νέα καλοκαιρινά πιάτα στο μενού του

Και τέλος το αγαπημένο μπισκοτάδικο της πόλης, το βουτυρένιο I Cake You (Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια, 211 4091999) εντάσσει στον κατάλογό του δύο ακόμα μπισκότα -μεταξύ άλλων- που θα στοιχειώσουν τον ύπνο μας: ένα με ανάμεικτη ζύμη μπισκότου σοκολάτα-βανίλια, θρυμματισμένα φουντούκια και πλούσια γέμιση με nutella και ένα με λευκή ζύμη, κομματάκια σοκολάτας γάλακτος και μπανάνα.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Το καινούργιο μπισκότο του I Cake You, που ξεχειλίζει από Nutella


Οι τολμηροί της καραντίνας
Τα καινούργια στέκια που ήταν στα σκαριά μπορεί να βάλανε φρένο στα σχέδιά τους εν όψει καραντίνας, όμως με την άρση των μέτρων σαλπάρουν ολοταχώς! Στην όμορφη πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη μόλις άνοιξε ο Μπούφαλος, ένα νέο μπεργκεράδικο με burgers που αναμένεται να κάνουν χαμό: χορταστικές μερίδες και συνδυασμοί που θα τραβήξουν την προσοχή κάθε λάτρη των burgers εκεί έξω. Στο δροσερό Πάρκο Ελευθερίας την 1η Ιουνίου θα δούμε το Noah εκεί που μέχρι πριν την καραντίνα βρίσκαμε το My Park. Το Noah είναι all day, έχει πίτσες με χειροποίητη μοτσαρέλα που ψήνονται σε ξυλόφουρνο, πολλά cocktails και μια φοβερή, χρωματιστή και εντελώς καλοκαιρινή αυλή που έχει σχεδιάσει ο Άλεξ Πετράκης.

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Joshua Tree/Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Μέσα σε όλα άνοιξε και ένας… τρομερός φούρνος! Το Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 2107777537) μοιάζει με φινετσάτο ζαχαροπλαστείο στο κέντρο του Παρισιού. Αν και έχει μερικά ονειρεμένα γλυκά (τάρτες, κρουασάν, εκλέρ, φο-βε-ρά κέικ), η μεγάλη του δύναμη είναι το ψωμί. Για όποιον θέλει υπάρχουν και λαχταριστά σάντουιτς με ωραία αλλαντικά και τυριά. Για τους γλυκατζήδες της πόλης έχουμε ακόμα ένα καλό νέο: το Jerry’s Foodtruck, μια καντίνα εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα γλυκά πάρκαρε στο Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη 4, 2106833353) πριν μερικές μέρες και ήδη βλέπει τεράστιες ουρές. Χρωματιστά donuts σε δεκάδες εκδοχές, τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα και περιχυμένα με πραλίνες, θεόρατα γλυκά burgers, γενικώς ένας ζαχαρένιος παράδεισος. Σε καλοκαιρινό παράδεισο, πάντως, έχουμε το ολοκαίνουργιο Huracan (Λ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, 2108940080) με μια αυλή γεμάτη βουκαμβίλιες, ιαπωνοπερουβιανό προσανατολισμό και σεφ τον Θάνο Στασινό, βαθύ γνώστη της κουζίνας Nikkei. Ολοκαίνουργια άφιξη και το Joshua Tree (Αναπαύσεως 13, Μετς) με all day διάθεση, υπέροχο καφέ, brunch (με χορτοφαγικά και vegan πιάτα), smoothies και craft μπίρες, που άνοιξε πριν λίγες μέρες και ήδη κάνει χαμό!

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Ο Ανθός είναι το νέο γκουρμέ σουβλατζίδικο της πόλης

Τέλος, το παλιό Circus της Σκουφά παίρνει ξανά ζωή καθώς στα μέσα του Ιούνη θα ανοίξει εδώ (Ναυαρίνου 11) το εστιατόριο Kobra με αρχηγό στην κουζίνα τον γνωστό σεφ Άνταμ Κοντοβά. Τι μας λείπει; Ένα τέλειο σουβλάκι. Αυτό το κενό θα καλύψει ο Ανθός, που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι (Βεΐκου 39, 2109224379) με πιο… δημιουργικές προτάσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τυλιχτό με μπριζοκάλαμο!

Το Varoulko επιστρέφει με 10 ιδιωτικά μπαλκόνια!

Η Αθήνα υποδέχεται τα εστιατόριά της
Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος συνυπογράφουν το μενού στο Varoulko

Το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου επιστρέφει δυναμικά ανοίγοντας στο κοινό και τις δύο σάλες του μπροστά στη θάλασσα, αλλά και δέκα prive μπαλκόνια με θέα το Μικρολίμανο. Κάθε μπαλκόνι θα έχει και από ένα τραπέζι, εφοδιασμένο να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα, ενώ το ανανεωμένο μενού περιλαμβάνει signature πιάτα του Varoulko και νέες προτάσεις της δημιουργικής ψαροφαγίας. (Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 2105228400)


It
Το αγαπημένο στέκι επιστρέφει ακόμη πιο νόστιμο

_mg_9765.jpg
it_x_kovam_n.menu-8.jpg

Το στέκι της Σκουφά 29 επανέρχεται μετά την καραντίνα δριμύτερο, ανανεωμένο και ακόμη πιο… νόστιμο! Οι αλλαγές ξεκίνησαν από τον εξωτερικό του χώρο, καθώς η ομάδα του ΙΤ είχε την ιδέα να γεμίσει τον κενό χώρο που δημιούργησαν τα λιγότερα τραπέζια με υπέροχα, καταπράσινα φυτά. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στις πρασινάδες, θα δοκιμάσουμε το καινούργιο, ανανεωμένου μενού που φέρνει ακόμα περισσότερα βιολογικά και ελληνικά προϊόντα στο πιάτο μας και ταυτόχρονα έχει μια εμφανή, καλοκαιρινή διάθεση. Από τα νέα πιάτα ξεχωρίζουν το δροσερό λαυράκι ταρτάρ με χυμό από αγγούρι και ginger, η tagliata μόσχου με βλίτα, σπαράγγια και vinaigrette παρμεζάνας, αλλά και όλες οι vegan προτάσεις του καταλόγου που έχουν γίνει ακόμα περισσότερες. Ό,τι κι αν διαλέξετε, όμως, με τίποτα μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την κρέμα λευκής σοκολάτας με κουρκουμά, μπισκότο καρύδας και χειροποίητη γρανίτα raspberries!

it_x_kovam_n.menu-90.jpg

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τα πιάτα του IT είναι διαθέσιμα μέσω των υπηρεσιών delivery και take away, ενώ υπάρχει και ένα ακόμα σημείο διανομής για take away στο Παγκράτι (Ευφρονίου 18). Tip: Καθώς το IT λειτουργεί με λιγότερα τραπέζια, αλλά παραμένει το ίδιο αγαπητό, καλό είναι να κάνετε κράτηση πριν το επισκεφθείτε.

● Σκουφά 29, Κολωνάκι. Για το εστιατόριο: 2103635773, για delivery και take away: 2107235813, www.itrestaurant.gr, Fb: ITkolonaki, instagram: it_restaurant


Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café
Το αγαπημένο στέκι επιστρέφει ανανεωμένο
yia_0711-edit.jpg
20200527_175939.jpg
20200527_173718.jpg

Αν κάτι μας έλειψε στην καραντίνα ήταν ένα τραπέζι γεμάτο φίλους και νόστιμες ελληνικές γεύσεις. Ό,τι ακριβώς δηλαδή προσφέρει απλόχερα το Μαύρο Πρόβατο. Το αγαπημένο στέκι επανήλθε δυναμικά ανακαινίζοντας μέσα και έξω το κατάστημά του στα Μελίσσια, τοποθετώντας μια τεράστια ελιά στο κέντρο της φιλόξενης σάλας του και φροντίζοντας τη μεγάλη του αυλή με τα μυρωδικά της ελληνικής φύσης. Εδώ, περιτριγυρισμένοι από τα αρώματα του δεντρολίβανου και της λεβάντας θα απολαύσουμε πάλι όλα εκείνα τα πιάτα που μας έλειψαν τόσο πολύ: το αρνάκι στη λαδόκολλα με γαμοπίλαφο και πατάτες φούρνου, το φοβερό συκωτάκι με πάπρικα και ροδέλες κρεμμυδιού, τις φανταστικές σαλάτες που δεν μοιάζουν με καμία άλλη και το πιο νόστιμο χουνκιάρ μπεγιεντί του κόσμου! Θα τσουγκρίσουμε πάλι με ωραία κρασιά (σε ωραίες τιμές!) και με τίποτα δεν θα φύγουμε  χωρίς να δοκιμάσουμε κάποιο από τα ξακουστά γλυκά του. Κι αν κινείστε στο κέντρο, υπάρχει πάντα και το Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι!

● Σωκράτους & Ζαΐμη 2, Μελίσσια, 210 8102466/ Αρριανού 31, Παγκράτι, 210 7223466, www.tomauroprovato.com, Fb: TomavroprovatotouPressCafe


Ella
Το στέκι της Μητροπόλεως είναι ανανεωμένο και πανέτοιμο για ένα νόστιμο καλοκαίρι

_mg_9863.jpg
_mg_9947.jpg

Με ανανεωμένο μενού και την τρομερή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου στο τιμόνι της κουζίνας, το αγαπημένο εστιατόριο της Μητροπόλεως ξεκινάει πάλι δυναμικά τη νόστιμη πορεία του. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε, το Ella κατάφερε να τραβήξει την προσοχή πάνω του με τον υπέροχα ζεστό χώρο του, τα ηλιόλουστα τραπεζάκια και τα νόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που μαγείρευε η Νένα με προϊόντα μικρών, ελλήνων παραγωγών, τα περισσότερα από τα οποία, μάλιστα, διατίθενται και προς πώληση. Το ανανεωμένο μενού ποντάρει και πάλι στα ελληνικά προϊόντα, αυτή τη φορά όμως ακολουθώντας πιο δροσερά, καλοκαιρινά μονοπάτια. Ανάμεσα στα καινούργια πιάτα θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες σαλάτες (όπως εκείνη με αλμυρίκια, αβοκάντο και κολοκυθάκι ή την ντοματοσαλάτα με τρεις διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας και κεφαλοτύρι Ίου), λαχταριστά ορεκτικά (όπως οι μελιτζάνες σαγανάκι με ψητή ντομάτα, φέτα και γραβιέρα) και κυρίως πιάτα που θα θέλετε να τρώτε κάθε μέρα (τίποτα πιο νόστιμο από τα μπουτάκια γαλοπούλας κονφί με πολίτικο ρύζι, κρασάτη σάλτσα, αμύγδαλα και σταφίδες!). Μη φύγετε χωρίς μια μπουκιά από τα ροδάκινα ποσέ με Μοσχάτο και παγωτό φιστίκι, είναι αριστούργημα! Τέλος, να πούμε ότι το Ella τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα σχετικά με τον χώρο και τους κανόνες υγιεινής (όπως πάντα άλλωστε), ενώ θα βρείτε συσκευές με αντισηπτικό σε πολλά σημεία εντός και εκτός του καταστήματος.

● Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 2103315547, Fb: EllaGreekCooking, Instagram: ellagreekcooking

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ