- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ανθή Σαλαγκούδη: Πέρασα vegan καραντίνα με αυτές τις συνταγές
Η γνωστή δημοσιογράφος-παρουσιάστρια γράφει ποιες vegan συνταγές αγάπησε στην καραντίνα
Η Ανθή Σαλαγκούδη γράφει ποιες vegan συνταγές αγάπησε στην καραντίνα και θα συνεχίσει να μαγειρεύει και τώρα
Η φράση «έμεινα σπίτι και μαγείρεψα» από μόνη της θα ήταν είδηση. Για όσους με γνωρίζουν καλά, τουλάχιστον. Γιατί μέχρι και πριν την καραντίνα η κουζίνα μου με έβλεπε αποκλειστικά τα πρωινά για να κάνω τον καφέ μου και, άντε βαριά βαριά, για να μαγειρέψω καμιά γρήγορη μακαρονάδα. Από μαγειρική οι γνώσεις μου –εκτός από την παρακολούθηση των μαθηματων Masterclass του Massimo Bottura– περιορίζονται σε πέντε καλά παραδοσιακά φαγητά που μου έμαθε η γιαγιάκα μου και η μαμά μου (κυρίως η πρώτη). Αλλά έπρεπε συνήθως να συντρέχει κάποιο πολύ σημαντικό γεγονός για να μπω στην κουζίνα και να ξεδιπλώσω το μαγειρικό μου ταλέντο. Στην πρωτόγνωρη φάση όμως του κορωνοϊού και του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι ο χώρος της κουζίνας εγινε το αγαπημένο μου μέρος και όχι μόνο εξέλιξα τα φαγητά που ήδη ήξερα να φτιάχνω αλλά έμαθα να κάνω πολλά περισσότερα, πιο υγιεινά και με πλήρη επίγνωση των συστατικών που χρησιμοποιώ και τελικά καταλήγουν στον οργανισμό μου.
Αν λοιπόν κι εσύ ανήκεις σε αυτούς που θέλουν να προσέχουν το καύσιμο που δίνεις στο σώμα σου και στον οργανισμό σου για να λειτουργήσει, τότε σου έχω μαζεμένες εδώ μερικές συνταγές για να σε βοηθήσουν. Άλλες θα τις βρεις πιο εύκολες κι άλλες είναι λίγο πιο μπελαλίδικες (που έλεγε και η γιαγιά μου).
Βanana Bread
Χτες που έψαχνα πάλι να διαβάσω τα νεότερα για το conflict της επικαιρότητας, αν είναι τελικά υποχρεωτικό ή όχι να φοράμε μάσκα σε συγκεκριμένα μέρη, έπεσα κατά λάθος σε ένα άρθρο που μιλούσε για τις 10 πιο δημοφιλείς συνταγές που έψαξαν οι Έλληνες στην καραντίνα. Και οφείλω να ομολογήσω πως σε ό,τι αφορά το νούμερο ένα στη μηχανή αναζήτησης, δεν μπόρεσα να ξεφύγω από το trend της εποχής. Το δικό μου banana bread πάντως ήταν vegan και πάρα πολύ υγιεινό. Καθόλου βούτυρο και αυγά, καθόλου ζάχαρη και μόνο φυτικής προέλευσης υλικά. Και αρκετά απλό!
Συνταγή για banana bread:
- 2 μπανάνες
- 1 κούπα αλεύρι βρώμης (μπορείτε απλά να αλέσετε τη βρώμη στο μπλέντερ και θα γίνει αλεύρι)
- 1 κούπα αλεσμένα αμύγδαλα
- 1 κ.σ. σπόρους chia (αν τους αφήσετε λίγη ωρα σε νερό βγάζουν μια κολλώδη ουσία που χρησιμοποιείται και ως πηκτικό υγρό αντί για αυγό)
- 1/6 της κούπας φυτικό λάδι (εγώ βάζω λάδι καρύδας)
- 1/3 της κούπας σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. baking powder
- Ελάχιστη baking soda στην άκρη του κουταλιού
- Και σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα στερεά υλικά, το αλεύρι βρώμης, τα αμύγδαλα (αφού τα έχετε τρίψει στο μπλέντερ), την κανέλα, το baking powder και τη μαγειρική σόδα.
- Σε ένα άλλο μπολ λιώνετε τις μπανάνες, προσθέτετε το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα της βανίλιας και τους σπόρους chia αφού τους έχετε μουλιάσει πρώτα σε λίγες κουταλιές νερό.
- Προσθέστε το περιεχόμενο στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλα όλα τα στοιχεία. Στο τέλος προσθέστε και τις σταγόνες σοκολάτας.
- Αδειάζετε το μίγμα σε μια μικρή φόρμα αφού έχετε βάλει πρώτα αντικολλητικό χαρτί.
- Πασπαλίζετε με κομματάκια σοκολάτας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά ή μέχρις ότου το μαχαίρι βγαίνει καθαρό από το μείγμα σας.
Ψωμί από αλεύρι βρώμης και από χαρουπάλευρο
Μην τρομάξεις. Οι δύο συνταγές που θα σου προτείνω είναι πανεύκολες, γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς ζύμωμα και χωρίς να περιμένεις με τις ώρες να ξεκουραστεί η ζύμη. Αφού λοιπόν έμαθα το αλεύρι βρώμης, έψαξα να βρω μια συνταγή για να το χρησιμοποιήσω σε ψωμί. Μελέτησα με πολύ μεγάλη προσοχή όλες σχεδόν τις επιλογές που μου έβγαλε η μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και κατέληξα στη συγκεκριμένη του Άκη Πετρετζίκη, η οποία δεν περιλαμβάνει μαγιά και δεν χρειάζεται να βάλεις καν χεράκι, δηλαδή να την ζυμώσεις.
Το δεύτερο ψωμί που έφτιαξα ήταν από χαρουπάλευρο και νιώθω αρκετά περήφανη για το αποτέλεσμα, γιατί ήταν πραγματικά από τα πιο νόστιμα πράγματα που μαγείρεψα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και η συνταγή ήταν δική μου. Επίσης δε χρειάζεται ζύμωμα και δεν περιέχει μαγιά.
Υλικά συνταγής:
- 1 κούπα χαρουπάλευρο
- 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης για ψωμί
- Μισή κούπα αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
- 1 κούπα γάλα φυτικό (κατά προτίμηση αμυγδάλου)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 1/2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. baking soda
Γεμιστά
Τα γνωστά σε όλους γεμιστά, λοιπόν, αφού τα έκανα πρώτα με τον παραδοσιακό τρόπο, αποφάσισα σε ένα δεύτερο ταψάκι να δοκιμάσω και μια εναλλακτική εκδόχη τους με κινόα – παρεμπιπτόντως η κινόα έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου υλικά. Διάβασα πάλι συνταγές και διαμόρφωσα τελικά τη δική μου, η οποία όλως παραδόξως πέτυχε.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε αρχικά με τα λαχανικά είναι ίδια με την παραδοσιακή. Την κινόα τη βράζετε λίγο λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Και μετά, αφού τη σουρώσετε, μπορείτε να τη βάλετε σε ένα τηγάνι όπου έχετε τσιγαρίσει ένα κρεμμύδι και λίγη κόκκινη πιπεριά. Στο τέλος, πριν γεμίσετε τα λαχανικά σας με το μείγμα, μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο. Και φυσικά εκτός από αλατοπίπερο, θα βάλετε και τα μυρωδικά που θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα γλυκιά πάπρικα, τζίντζερ, και μαϊντανό. Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε μελιτζάνες, καλό είναι να τις κόψετε στη μέση ανοιχτές και να βάλετε από πάνω την κινόα γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ψηθούν. Όταν αυτές είναι έτοιμες, τότε έχει γίνει και το φαγητό σας.
Παρακάτω σου έχω και μια συνταγή από την οποία πήρα κάποια στοιχεία, αλλά για τα δικά μου γεμιστά με κινόα αυτοσχεδίασα στο μεγαλύτερο κομμάτι. Οπότε για να είσαι σίγουρος ρίξε μια ματιά κι εδώ.
Παστίτσιο
Last but not least στη δική μου κατηγορία των παραδοσιακών σπιτικών φαγητών έβαλα το αγαπημένο μου παστίτσιο, που είχα να φάω από την τελευταία φορά που πήγα στο πατρικό μου στη Θεσσαλονίκη.
Εδώ η παραλλαγή έχει να κάνει με τον κιμά και τη μπεσαμέλ. Αντί λοιπόν για ζωικό κιμά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στο παστίτσιο, εγω χρησιμοποίησα ένα vegan burger φυτικής προέλευσης μπιφτέκι –παρά πολύ νόστιμο– το οποιο μπορείτε να θρυμματίσετε και να αντικαταστήσετε τον κιμά. Η διαδικασία μαγειρέματος είναι ακριβώς ίδια, απλά θέλει λίγη προσοχή στα καρυκεύματα γιατί το vegan burger έχει συνήθως ήδη έντονη γεύση. Οπότε προσέξτε λίγο τις ποσότητες στο αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά σας.
Για τη vegan μπεσαμέλ για 500 gr μακαρόνια θα χρειαστείτε:
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετο άρωμα (κατα προτίμηση αμυγδάλου)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 3 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί (προαιρετικά)
Pancakes
Για το τέλος κάτι γλυκό. Ακόμη μια συνταγή που συμπεριλαμβάνεται στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Google, τα γνωστά σε όλους pancakes. Πάντοτε ήθελα να βρω μια καλή συνταγή για να τα φτιάχνω μόνη μου στο σπίτι αλλά αυτές που είχαν πέσει στα χέρια μου μέχρι τώρα περιείχαν πολλά υλικά και μου φαινόταν αρκετά «παρακινδυνευμένη» η εκτέλεσή τους. Η δική μου όμως εκδοχή έχει μόνο τρία και είναι αρκετά απλή.
Θα χρειαστείτε:
- 1 μπανάνα
- 1 αυγό
- Μισή κούπα βρώμης
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί αφού έχετε λιώσει την μπανάνα και στο τέλος βάζετε λίγο λάδι καρύδας στο τηγάνι πριν τις ψήσετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.