Θεματα

Σπανακόρυζο για αστέρι Michelin από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Οι μεγάλοι σεφ μένουν κι αυτοί σπίτι και φυσικά μαγειρεύουν

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι σεφ μένουν σπίτι και μαγειρεύουν. Συνταγή για σπανακόρυζο από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σεφ του Funky Gourmet

Αν αναρωτιέστε τι κάνουν οι μεγάλοι σεφ στην καραντίνα, η απάντηση είναι ό,τι και εσείς: μαγειρεύουν. Και, ευτυχώς, μοιράζονται τις συνταγές τους μαζί μας. Τελευταία συνταγή που τράβηξε την προσοχή μας είναι εκείνη για τρομερό σπανακόρυζο που μοιράστηκε η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη στο Instagram.

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μαζί με τον Νίκο Ρούσσο έγραψαν ιστορία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας όταν το εστιατόριό τους βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin και έγινε το δεύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα (μετά τη Σπονδή) που κέρδισε αυτό τον τίτλο. Το Funky Gourmet έκλεισε προσωρινά τις πόρτες του τον περασμένο χρόνο καθώς από το Μεταξουργείο όπου στεγαζόταν αποφασίστηκε να μεταφερθεί και να επαναλειτουργήσει μέσα στο ξενοδοχείο Hilton. Το opening ήταν προγραμματισμένο να γίνει αυτές τις μέρες, αναβλήθηκε όμως λόγω κορωνοϊού.

Μας μένει ωστόσο το σπανακόρυζο και δεν είναι λίγο, γιατί πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να μαγειρέψουμε τη συνταγή από σεφ βραβευμένους με αστέρι Michelin;

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη έγραψε στο Instagram:

Γεια σας φίλοι! Εξαιτίας της Σαρακοστής πολλοί από εσάς μου ζητήσατε ένα πιάτο χορτοφάγων! Αυτές οι σειρές ιστοριών / βίντεο ξεκίνησαν όταν ανέβασα για πρώτη φορά μια ιστορία όπου έφτιαχνα Σπανακόρυζο. Πολλοί από εσάς μου στείλατε μήνυμα και ζητήσατε τη συνταγή, αλλά και περισσότερες συνταγές γενικότερα. Έτσι δεν το ξέχασα. Αυτό το πιάτο έχει εμπνεύσει στην πραγματικότητα ένα από τα κλασσικά @funkygourmet πιάτα, τη 'Spanakoquinoa'.  Στο Funky Gourmet, συνηθίζαμε να αντικαθιστούμε το ρύζι με κινόα και στο τέλος το ανακατεύαμε με ένα με ένα πέστο γεμάτο αρωματικά, όπως η μελίσσα, το sorrel, το σπανάκι, το λεμόνι κ.ά. και φυσικά σκόρδο. Σας δίνω παρακάτω την «σπιτική έκδοση», ένα χορταστικό πεντανόσιμο Σπανακόρυζο. Σας γράφω και μερικές συμβουλές για να γίνει τόσο εκπληκτικά γευστικό που θα γίνει το αγαπημένο φαγητό των παιδιών σας! (εντάξει, είπαμε!)… Σχεδόν... #funkygourmetathome #funkygathome #justfood #nikosroussos

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Swipe ? Hello friends! Because of Sarakosti, many of you have asked me for a vegetarian dish! These series of stories/videos actually started when I first posted a story making Spanakorizo i.e. Spinach Rice. Many of you messaged me and asked for the recipe and for more recipes in general. So I didn’t forget it. This dish has inspired actually one of @funkygourmetrestaurant classics, ‘Spanakoquinoa’. In Funky Gourmet, we used to replace the rice with quinoa and at the end we would blend the mixture with a herb pesto full of aromatics, like Melissa, sorrel, chard, spinach, lemon verbena etc and of course garlic. Here is the home edition, a hearty tasteful Spanakorizo; I include a few tips to make it so amazingly flavorsome that it will become your childrens’ favorite food! (νταξ, είπαμε!) ..Almost... #funkygourmetathome #funkygathome #justfood #nikosroussos Recipe · 150gr EVOO (extra virgin olive oil) · 200gr onion brunoise · 10gr minced garlic · 80gr minced fresh onion, thinly sliced · 100gr sliced fennel bulb (optional) · 500gr spinach, washed and big stems removed · 250gr rice (για σπυρωτό πιλάφι) · 600gr water or vegetable stock · 10gr salt To finish: · 40gr lemon juice · Zest from 1 lemon · 2gr ground white pepper • 10gr extra salt · 40gr chopped fresh dill · 30gr minced chives · 15gr fresh chopped fennel herb · 200gr extra water · 100gr extra EVOO METHOD 1. In a big pan, heat EVOO and sauté both onions and garlic. No color. 2. Add sliced fennel bulb and sauté for a few more minutes until soft. 3. Add rice and toast it and deglaze with some of the water. Add spinach gradually by constantly mixing and adding the rest of the water. Add salt, cover tightly with foild and a lid and cook over very low heat for 25’. 4. When time is off, remove from heat and let it sit for 25’ more, so it cools down a bit and carry over cooking. 5. Finish with lemon juice and zest, extra water and EVOO, 10gr salt, white pepper and fresh fennel, chives and dill. TIP: One of the most important things is to ALWAYS add fresh herbs at the very end & OFF heat!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgianna Hiliadaki (@funkyg) στις

Συνταγή

· 150 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

· 200 γρ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

· 10 γρ. λιωμένο σκόρδο

· 80 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

· 100 γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)

· 500 γρ. σπανάκι, πλυμένο (αφαιρέστε τα μεγάλα κοτσάνια)

·  250gr ρύζι (για σπυρωτό πιλάφι)

· 600 γρ. νερό ή ζωμό λαχανικών

· 10 γρ. αλάτι

Για το τέλος:

· 40 γρ. χυμό λεμονιού

· Ξύσμα από 1 λεμόνι

· 2 γρ. φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

· 10 γρ. αλάτι

· 40 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο

· 30 γρ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

· 15 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο

· 200 γρ. επιπλέον νερό

· 100gr extra παρθένο ελαιόλαδο

ΜΕΘΟΔΟΣ

1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν.

2. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει.

3. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε λίγο, προσθέτοντας νερό. Προσθέτουμε το σπανάκι σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε αλάτι, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 25'.

4. Όταν τελειώσει ο χρόνος, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 25' ακόμα, ώστε να κρυώσει λίγο.

5. Για το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα, το έξτρα νερό και το λάδι, τα 10 γρ. αλάτι, το λευκό πιπέρι, το φρέσκο μάραθο και το άνηθο και το σχινόπρασσο.

TIP: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να προσθέτετε πάντα τα φρέσκα βότανα στο τέλος, όταν έχει κρυώσει το φαγητό!