- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Σου δίνουμε συνταγές για πατάτες kugel, baby με πάπρικα και ψητές με φρούτα εποχής για τα γιορτινά τραπέζια
Τα γιορτινά τραπέζια είναι εδώ! Σε περίπτωση που δεν είστε από εκείνους που παρουσιάζονται σε ένα σπίτι με κάποιο αγορασμένο γλυκό στο μπράτσο και απλώς περιμένουν να φάνε, ίσως ψάχνετε νέες συνταγές και πιάτα για να μαγειρέψετε και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας και φέτος. Για εσάς λοιπόν τους φιλότιμους οικιακούς σεφ εκεί έξω, έχουμε να σας προτείνουμε τρεις εναλλακτικούς και τρομερά νόστιμους τρόπους να μαγειρέψεις το ένα φαγητό που δεν γίνεται να λείπει από κανένα γεύμα που σέβεται τον εαυτό του (ανεξαρτήτως εορτών). Μιλάμε φυσικά για τις πατάτες. Ψητές, τηγανητές, γεμιστές, ακόμα και βραστές, είναι ότι καλύτερο.
Potato Kugel
To Kugel είναι ένα παραδοσιακό εβραϊκό πιάτο, το οποίο οφείλουμε να εντάξουμε κι εμείς στην κουζίνα μας διότι είναι απίστευτα νόστιμο και ελαφρύ ταυτόχρονα. Ταιριάζει γάντι στο γιορτινό τραπέζι μιας και μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να σερβιριστεί πολύ εύκολα σαν πίτα. Τραγανό απ’ έξω, μαλακό σαν πουτίγκα μέσα και ικανό να «σηκώσει» όποιο μπαχαρικό μας αρέσει, όπως το μοσχοκάρυδο.
Υλικά:
8-10 πατάτες μέτριου μεγέθους
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
4 αυγά
Λάδι και βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βουτάμε σε κρύο νερό ώσπου να τις χρειαστούμε. Χτυπάμε τα αυγά με το πιρούνι, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε πολύ. Βάζουμε ένα γυάλινο πυρίμαχο ταψάκι σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς Κελσίου φούρνο μας, αφού το έχουμε αλείψει με λάδι κι έχουμε βάλει μαζί ένα κομμάτι βούτυρο, γύρω στο 1/3 ενός φλιτζανιού.
Στο μεταξύ, βγάζουμε τις πατάτες από το νερό και τις τρίβουμε στον τρίφτη (αν έχουμε γερά μπρατσάκια) ή τον επεξεργαστή τροφίμων. Προτιμήστε το δεύτερο για να μην σας πάρει πολλή ώρα και μαυρίσουν οι πατάτες σας.
Ενώνουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τα αυγά και τις πατάτες προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο, αφού βεβαιωθούμε ότι έχει κάψει καλά. Ρίχνουμε το μίγμα μας στο σκεύος και ακούμε το ωραίο τσιτσίρισμα που υπόσχεται ένα νόστιμο έδεσμα. Ανακατώνουμε και πάλι και ξαναγυρνάμε το φαγητό στον φούρνο. Το ψήνουμε για 1 ώρα και (ίσως) 10 λεπτά ακόμα ή ώσπου να γίνει ροδοκόκκινο.
Το σερβίρουμε ζεστό, αφού έχει σταθεί 5 έως 10 λεπτά κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια. Είναι 99% βέβαιο ότι όλοι θα θέλουν τις γωνίες.
Θα έχεις την διάθεση να τις φας μία-μία μέχρι η πιατέλα να αδειάσει και θα έχεις και δίκαιο. Σερβίρονται ζεστές, παρέα με πουλερικά ή χοιρινό και μπαίνουν ολόκληρες μέσα στο στόμα. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε κομψοί και διακριτικοί με τις πατάτες.
Υλικά:
1 δίχτυ baby πατάτες
100 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού πάπρικα απλή και καυτερή
1 κουτ σούπας σκόνη σκόρδου
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες σε άφθονο αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο τις πατάμε μία μια με το εργαλείο του πουρέ από την μία μεριά μόνο ώστε να σπάσουν κάπως και να κάνουν αυτό το γκριλ εφέ.
Στο μεταξύ έχουμε αναμίξει σε ένα μπολ το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Αλείφουμε γενναιόδωρα τον πάτο ενός πυρίμαχου γυάλινου σκεύους με το μίγμα του λαδιού και στρώνουμε τις πατάτες μας με την γκριλ πλευρά τους προς τα πάνω. Αλείφουμε την κάθε μια τους με το υπόλοιπο μίγμα του λαδιού, αλατίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου τους 180 βαθμούς Κελσίου. Αν επιθυμούμε έξτρα γεύση, μπορούμε να βάλουμε μερικές σκελίδες σκόρδου με την φλούδα ανάμεσα στις πατατούλες μας.
Πατάτες... «λουσάτες»
Φάνσι πιάτο για να συμπληρώνει την γεμιστή γαλοπούλα και το κοτόπουλο, από αυτά που συνδυάζουν την αξεπέραστη πατατονοστιμιά με τις γλυκόξινες γεύσεις των φρούτων εποχής. Φάε γρήγορα, θα εξαφανιστούν πρώτες.
Υλικά:
10 πατάτες μεσαίου μεγέθους
6-8 κάστανα βρασμένα
6-8 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
6-8 αποξηραμένα βερίκοκα
3 πορτοκάλια τον χυμό
1 λεμόνι τον χυμό
Λάδι
1 κύβο ζωμό κότας, κατά προτίμηση βιολογικό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις στρώνουμε στο ταψί μας και αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε τον κύβο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και το ρίχνουμε στο ταψί μας. Ρίχνουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού και λαδώνουμε τις πατάτες μας με 50- 70 ml λάδι. Στόχος μας είναι να σκεπαστούν οι πατάτες μας με τα υγρά τα οποία θα ρουφήξουν κατά την διάρκεια του ψησίματος και θα γίνουν μελωμένες και λαχταριστές. Προσθέτουμε σκόρπια μέσα στο ταψί μας τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Ανακατώνουμε καλά και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και μετά αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα και ύστερα ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά στους 200, ανακατώνουμε καλά και ψήνουμε για μισή ώρα ή 40 λεπτά ακόμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.