Θεματα

10 τρόποι να ξεπεράσεις το hangover

«Δεν θα ξαναπιώ ποτέ»

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
best-hangover-food-healthy_medium_4x3.jpg

10 τροφές και ροφήματα για να συνέλθεις από το hangover

Όλοι σε κάποια φάση (ή περισσότερες) της ζωής μας έχουμε ξυπνήσει κάπως… έτσι. Η νύχτα που πέρασε, ένα συνονθύλευμα προσώπων, εικόνων, ήχων που σου είναι αδύνατο να αποκωδικοποιήσεις και το «πόσο τέλεια περάσαμε» στριφογυρίζει, πέφτει στο κενό και χάνεται στα βήματα που σέρνεις από το κρεβάτι στο ντους (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν θα σε βοηθήσει και πολύ). Δυνατός πονοκέφαλος, ναυτία, στόμα στεγνό, στομάχι κόμπος. Η μοναδική σου ελπίδα βρίσκεται στην κουζίνα, όταν καταφέρεις να φτάσεις μέχρι εκεί…

1. Νερό (πρώτα απ’ όλα)
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πρώτα και κύρια αφυδάτωση. Ένα ποτήρι νερό, μόλις ξυπνήσεις, θα ενυδατώσει άμεσα τον οργανισμό σου και θα σε ανακουφίσει και θα απομακρύνει το σύννεφο από μπροστά σου. Την επόμενη φορά (αν και ορκίζεσαι «ποτέ ξανά!» ) θυμήσου να πίνεις νερό τακτικά παράλληλα με το ποτό σου.

nero.gif

2. Ενεργειακά ποτά
Νοιώθεις το στομάχι σου ένα κουβάρι. Αν η σκέψη και μόνο οποιουδήποτε φαγητού ή ακόμη και του νερού επιδεινώνει την κατάσταση, τότε άνοιξε ένα ενεργειακό ποτό. Θα αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που έκαψες και τα υγρά που έχασες λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του αλκοόλ. Φρόντισε η επιλογή σου να είναι χαμηλή σε ζάχαρη.

3. Ανθρακούχα
Αν αυτό που νοιώθεις περισσότερο είναι ναυτία, πιες μια σόδα (αυτή που πίνεις για να χωνέψεις) ή οποιοδήποτε αναψυκτικό με ανθρακικό. Μια επιλογή χωρίς καφεΐνη (απόφυγέ τη, είναι διουρητική) θα σε κάνει αμέσως να αισθανθείς καλύτερα. Αν σου αρέσει η τζιτζιμπύρα, αυτή είναι μια τέτοια επιλογή, επιπλέον το τζίντζερ είναι γνωστό εδώ και αιώνες πως ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές.

soda.jpg

4. Μπανάνες
Οι μπανάνες θα αναπληρώσουν το κάλιο που χάθηκε λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ, που όπως έχεις ήδη εμπεδώσει, έχει την ικανότητα να σε «στεγνώνει». Είναι η έλλειψη του που σου προκαλεί τις τάσεις για εμετό, τις κράμπες, το αίσθημα κόπωσης, τη ναυτία.  Οι μπανάνες, πλούσιες σε κάλιο, θα βοηθήσουν να ανακάμψεις. Και αν το στομάχι σου επαναστατεί ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή στέρεας τροφής, βάλε τη μπανάνα στο μπλέντερ και φτιάξε ένα smoothie.

banana.jpg

5. Ένα αυγό και ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης
Θα καταπολεμήσεις τα συμπτώματα του hangover με ένα ελαφρύ πρόγευμα. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων που σου προσφέρει το αυγό και ένα σάντουιτς είναι μια καλή πηγή αναρρωτικών θρεπτικών συστατικών, αρκετά ελαφριά για το στομάχι σου. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν κυστείνη, ένα αμινοξύ που διασπά τις τοξίνες που προκαλούν τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα ενώ τα ολικής άλεσης προϊόντα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Β που προστατεύουν το πεπτικό, αλλά και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και κάλιο που βοηθάει στην εξισορρόπηση του νερού μέσα στα κύτταρα.   

sandwich.gif

6. Βότανα (για… προχωρημένους)
 Η «θεραπεία» με βότανα μπορεί επίσης να σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα. Το εκχύλισμα του φλοιού ιτιάς (σαλικυλικό οξύ) είναι η φυσική απάντηση στην ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ), το ίδιο και το βότανο σπειραία (απ’ όπου πήρε το όνομά της η ασπιρίνη – ωστόσο εάν έχετε ευαισθησία στο στομάχι ή αλλεργία στην ασπιρίνη, μην το δοκιμάσετε). Το έλαιο νυχτολούλουδου θα αναζωογονήσει το καταπονημένο σου συκώτι. Για το συκώτι σου επίσης μπορείς να μασήσεις σπόρους μάραθου ή να πιεις εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (που περιέχει τη δραστική ουσία σιλιμαρίνη που βοηθά στην αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων). Οποιοδήποτε τσάι ή αφέψημα θα καταπραΰνει το στομάχι σου και θα αναπληρώσει τα υγρά του οργανισμού σου. Μέντα, χαμομήλι, φασκόμηλο...

7. Λιπαρές τροφές
Είπαμε, μπουκιά δεν πάει κάτω! Στο λέω για την επόμενη ξέφρενη νύχτα… Μερικά κομμάτια πίτσα ή ένα μπέργκερ με πατάτες τηγανητές ή οποιοδήποτε φαγητό περιέχει πολλά λιπαρά, που θα απολαύσεις πριν τη μεγάλη έξοδο, θα μειώσει τις πιθανότητες ενός hangover, αφού τα λιπαρά δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι και το έντερο (η μοναδική περίπτωση ίσως που… θέλεις κάτι τέτοιο). Μια πιο υγιεινή προσέγγιση είναι ο σολομός ή το αβοκάντο ή μια σαλάτα με μπόλικο ελαιόλαδο…

pizza.gif

8. Καυτερά φαγητά
Για πολλούς το καυτερό φαγητό θεωρείται ο ισχυρότερος εχθρός του hangover. Εκτός του ότι προκαλούν σεισμό στον μεταβολισμό σου, η ίδια η ένταση του καυτερού στον ουρανίσκο σου  θα σε κάνει να ξεχάσεις αμέσως οποιαδήποτε άλλη ενόχληση. Πρόσεχε όμως: εάν γενικότερα έχεις ευαισθησία στα καυτερά φαγητά, ένα hangover δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μπεις σε αυτή τη γευστική περιπέτεια.

9. Σούπες
Μέσα στην εξάντλησή σου, ακόμη και το μάσημα σου φαίνεται βουνό. Ένα μπολ ζεστή σούπα φαντάζει η τέλεια επιλογή. Και είναι. Μπορείς να δοκιμάσεις μια έτοιμη σούπα, χαμηλή σε νάτριο, αλλά είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις και τη δική σου. Ζέστανε ζωμό ή νερό με έναν κύβο κοτόπουλο, πρόσθεσε οποιοδήποτε λαχανικό έχεις εύκαιρο (και νουντλς αν θέλεις) και μαγείρεψέ τα μέχρι να μαλακώσουν. Το ζουμί θα αναπληρώσει τα χαμένα υγρά, ενώ τα λαχανικά θα ανεφοδιάσουν το σώμα με θρεπτικά συστατικά που παρασύρθηκαν από το αλκοόλ και πάνε… 

giphy.gif

10. Κρακεράκια, φρυγανιές (σκέτα)
Αν νοιώθεις τόσο χάλια το στομάχι σου για να δοκιμάσεις έστω και το πιο ελαφρύ πρωινό, φάε μερικά κρακεράκια ή φρυγανιές, σκέτα. Θα απορροφήσουν τα υπολείμματα τοξινών και θα νοιώσεις σύντομα πολύ καλύτερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ