Το Sunday Roast, τα πληθωρικά κυριακάτικα τραπεζώματα στη σάλα του Vezene επιστρέφουν φέτος και παραμένουν για όλο τον χειμώνα
Τα μεσημέρια της Κυριακής ανήκαν πάντα στη θαλπωρή της οικογένειας. Είτε η οικογένεια αυτή σημαίνει «συγγενείς», είτε φίλοι κι αδερφοί, υπάρχει κάτι βαθιά καθησυχαστικό σ΄αυτό το τραπέζι που γύρω του θα μαζευτούμε όλοι, γεμίζοντάς το με γέλια, αγκαλιές, ιστορίες και πολύ φαγητό. Αυτά ακριβώς τα αξεπέραστα τραπέζια θέλει τα τελευταία δύο χρόνια να αναπαραστήσει ο Άρης Βεζενές στο Vezene. Και η αλήθεια είναι ότι το κάνει με μεγάλη επιτυχία.
Η ιδέα είναι πως κάθε Κυριακή για όλο τον χειμώνα (και όχι μόνο για το Δεκέμβριο, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι) το Vezene ανοίγει το μεσημέρι από 13.00 με διαφορετικό μενού από αυτό που προσφέρει τις υπόλοιπες μέρες. Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστές είναι οι γευστικές αναμνήσεις της οικογένειας του Άρη Βεζενέ, δηλαδή πιάτα με επτανήσιες καταβολές άρα πολλά ζυμαρικά, επικά Sunday Roast της Αγγλικής και Αμερικάνικης κουλτούρας (καθώς εκεί ο σεφ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του), αλλά και «ωδές» στον Fergus Henderson με πιάτα που γεμίζουν μεδούλια, γλυκάδια και καρδούλες. Το μενού ανοίγει με κρεατόσουπα από βοδινή ουρά με φιδέ τύπου Ramen, έναν… αδελφικό «δανεισμός» από την κουζίνα του Birdman.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Vezene είναι από μόνο του ένας ύμνος στο κρέας, πράγμα που έτσι κι αλλιώς υπενθυμίζει ο τίτλος “Sunday Roast” αυτών των κυριακάτικων συγκεντρώσεων. Οπότε, οι σπάνιες κοπές (π.χ. Cote de Boeuf, Delmonico, Tomahawk) τις οποίες το Vezene μαγειρεύει βασανιστικά αργά θα έχουν την τιμητική τους, το ίδιο και οι πληθωρικές ράτσες όπως Dexter, Wagyu, Belted Galloway, κατσικίσια μπούτια Βόνιτσας, πάπιες, φραγκόκοτες και κότσια βοοειδών από διεθνείς αρχέγονες φυλές χορτοφαγικής εκτροφής από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία. Στις εκπλήξεις των φετινών Κυριακών και η τεχνική του «χρυσαφένιου τηγανιού» (φανταστείτε το κάτι σαν premium KFC) σε 100 ημερών κοτόπουλα Κρήτης, μαριναρισμένα σε ξινόγαλο. Το μεγάλο φαγοπότι συμπληρώνουν πίτες στον ξυλόφουρνο με κυνήγια και λαχανικά σε διαφόρων ειδών φύλλα, η ένδοξη πατάτα μαγειρεμένη με κάθε δυνατό τρόπο και τα ζυμαρικά.
Πηγή έμπνευσης είναι ο συνήθης ύποπτος των απανταχού κυριακάτικων μαζεμάτων: η μαμά. Η μαμά που φροντίζει, η μαμά της οποίας το «ψητό στον φούρνο» ονειρευόμαστε, η μαμά που –σε σένα μόνο- σερβίρει μερίδα για δέκα. Τη δική της τεχνική (σε ποιότητα και… ποσότητα) αναπαριστά ο Άρης Βεζενές μαγειρεύοντας με πρωτόγονες, απλές τεχνικές του ξυλόφουρνου, της κατσαρόλας, της σούβλας και της θράκας. Το μενού συνοδεύεται με ωραία κρασιά και κάποια από τα κυριακάτικα cocktail της ομάδας του Birdman Japanese Pub+Grill με after hangover εκτελέσεις σε Bloody Mary, Mimosa και Martini, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…
Βρασίδα 11, Όπισθεν Χίλτον, 210 7232002
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.