Θεματα

5 μέρη της Αθήνας για να φας λαχματζούν

Έχει γίνει σουξέ και ξέρουμε πού θα το βρεις!

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
laxmatzoun.jpg
φωτογραφία Δανάη Ίσσαρη

Το λαχματζούν είναι ο ανατολίτικος μεζές που ψάχνουν όλοι οι καλοφαγάδες Αθηναίοι. Να πέντε στέκια που το μαγειρεύουν ωραία.

Το αποκαλούν «η πίτσα της Ανατολής», στην πραγματικότητα μοιάζει με πικάντικο έθνικ σουβλάκι, και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ανάμεσα σε street food lovers και λοιπούς καλοφαγάδες της Αθήνας. Ζυμαρένια βάση (πρώτο θετικό), ποιοτικός κυμάς (εκεί χάνεται ή κερδίζεται το παιχνίδι) και κάθε λογής καρυκεύματα που ανυψώνουν την γεύση του γρήγορου αυτού φαγητού, κάνοντάς το χορταστικό και ξεχωριστό.  Μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι, όμως πού η πλάκα με αυτό;
Λαχματζούν λοιπόν! Το ψάξαμε στο κέντρο, στον Πειραιά, παντού και έχουμε να σου προτείνουμε πέντε μέρη που το μαγειρεύουν σωστά.

Feyrouz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dimitris Goes (@dtsakoumis) on


Το στανταράκι μπαίνει πάντα ή στην αρχή ή στο τέλος. Στο αγαπημένο γωνιακό μαγαζί του κέντρου φυσικά αξίζει μόνο η κορυφή, επομένως είναι και πρώτο στην λίστα μας. Άλλωστε η κυρία Φεϊρούζ και οι δύο υπέροχοι γιοι της ήταν εκείνοι που έβαλαν την πολίτικη λιχουδιά στον «χάρτη» του αθηναϊκού street food, μαγειρεύοντας λαχματζούν για όλους εμάς που δεν το είχαμε ποτέ δοκιμάσει. Εκτός από την κλασική επιλογή, εδώ θα βρεις και λαχματζούν vegetarian  με χειροποίητη ζύμη ολικής αλέσεως και ψημένη με μείγμα από οκτώ διαφορετικά λαχανικά.  Το μενού την προτείνει με χούμους, ταμπουλέ και πολύχρωμη σαλάτα. Άκουσε το μενού.
Καρόρη 23 & Αιόλου
21 3031 8060

 

 

Twist East

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Makis Pappas (@efthimis_pappas) on

Το Twist East είναι ένα γευστικό σταυροδρόμι όπου όλα τα νόστιμα χαρακτηριστικά της Ανατολής συναντούν τη Δύση σε ένα απροσδόκητα γευστικό πάντρεμα. Αυθεντικές πολίτικες γεύσεις που μοσχοβολάνε με το που περάσεις το κατώφλι και σε κάνουν να μην θέλεις να φύγεις. Το λαχματζούν πρωταγωνιστεί στις πρώτες επιλογές των πεινασμένων και κάνει ορχήστρα με το πολίτικο σις κεμπάπ , την γιαουρτλού, τα  πεντανόστιμα χοιρινά μπριζολάκια και το τρυφερό φιλέτο κοτόπουλου. Και φυσικά το φαλάφελ. Μεγάλη ιστορία. Θα την αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Βρυουλών 1, Πλ. Πατριάρχου
210 2583741

 

Lechmajoun

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikos Terzopoulos (@nikos_nktr) on


Στον Πειραιά έχουν εντρυφήσει πάνω στο θέμα. Το μικρό αλλά θαυματουργό Lechmajoun λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και οι τακτικοί του θαμώνες ορκίζονται στο όνομά του. Πρόκειται για μία κάπως πιο ελληνική παραλλαγή του εδέσματος, είναι κολασμένα νόστιμο, ότι καλύτερο για άφτερ μετά από (πολύ) ποτό και τόσο μα τόσο ζουμερό.  Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές (vegetarian, με κοτόπουλο κλπ), όμως το best seller είναι σίγουρα το καυτερό special που γίνεται ανάρπαστο κάθε βράδυ.

 

Ακτη Μουτσοπουλου 9, Πειραιάς
2104136425

Πέρα Καφέ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pera (Oriental Street Food) (@pera_cafe) on


Ένα μαγαζί-ζωγραφιά με τις πιο καλοδουλεμένες νοστιμιές που μπορείς να δοκιμάσεις στην βόλτα σου. Αυθεντικές γεύσεις πολίτικης κουζίνας που σου σπάνε την μύτη, συναρμολογημένες με αγάπη και αγνά υλικά από την κυρία Μαίρη και τον άνδρα της, Γιώργο. Προφανώς και θα παραγγείλεις λαχματζούν με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και με μια δροσερή σος γιαουρτιού με δυόσμο. Παρόλο που είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, θα μπεις στον πειρασμό να καταβροχθίσεις και δεύτερο. Να υπακούσεις αυτό σου το ένστικτο. Αλλά να αφήσεις χώρο για ένα ταμπουλέ, ένα πεϊνιρλί με κιμα και αυγο, μια υπέροχη σαλάτα. Και προφανώς ένα σοκολατένιο κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης για φινάλε.
Αιόλου 57& Βύσσης,
210 3232368

 

Suzanna

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fani ragoussi (@fani_rag) on


Εδώ δεν θα πάρεις τίποτα στο χέρι. Θα κάτσεις αναπαυτικά και θα απολαύσεις. Ο σεφ Χρήστος Στικόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρέτα της Τουρκίας από μητέρα Συριακής καταγωγής και πατέρα Κωνσταντινοπολίτη, οπότε η κουζίνα του κουβαλάει και αυτή τις ρίζες της καταγωγής του. Το λαχματζούν θα το βρεις στην κατηγορία των ορεκτικών και των μεζέδων και δεν θα σε απογοητεύσει. Τραγανό, λεπτεπίλεπτο, φίνο. Δοκίμασε επίσης τη μουχαμμάρα, μια κρέμα από καρύδια που συνοδεύεται με κύμινο, αλλά και  το μαντί γεμισμένο με κιμά, σκορδάτο γιαούρτι, σουμάκ, βούτυρο και πιπέρι.

Ορφέως & Χαρίτων 5, Παλαιό Φάληρο
2109428129

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ