Θεματα

«Αργυρώ Γλυκό Ψωμί»

Καλό ψωμί και ωραία εδώδιμα σε ένα καινούργιο «μαγαζί της γειτονιάς»

Ειρήνη Γεροντοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται η πολυακουσμένη φέτος πλατεία Προσκόπων. Με εστιατόρια, μπαράκια, ταβέρνες, καφενεία, που απλώνουν τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα ή προχωράνε και πιο πέρα, μέσα στα στενά της γειτονιάς. Απ’ όλα έχει αυτή η γειτονιά: τις ωραίες πολυκατοικίες της Βασιλέως Γεωργίου, την Αρχελάου με ανακατεμένα στη σειρά μπουτίκ, ψαράδικο, μανάβικο, μπαράκια και πάλι, τον ηλεκτρολόγο, πιο πέρα τη κλασική ΕΒΓΑ. Καλό ψωμί δεν έχει η γειτονιά, σκέφτηκε η Αργυρώ Ζανιώτη, μια νέα γυναίκα που άλλα κι άλλα είχε κάνει στην ζωή της αλλά τώρα με την κρίση βρέθηκε κι αυτή χωρίς δουλειά. Μια και δυο, και με την γνώση της περιοχής-χρόνια κάτοικος Παγκρατίου- βρήκε τον χώρο της, ένα κατάστημα λίγων τετραγωνικών ακριβώς απέναντι από το πολυσύχναστο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο Μαύρο Πρόβατο.

n

Το μαγαζάκι της είναι στ’ αλήθεια ένα πρατήριο όπου η Αργυρώ προμηθεύει καθημερινά τους πελάτες καταρχήν με ψωμί, αλλά και με πολλά άλλα καλούδια, όλα τους φρέσκα και ποιοτικά. Αν ο δρόμος σας φέρει από εκεί θα βρείτε ωραία ψωμιά από τον φούρνο Λυκαβηττός, χωριάτικο, ψωμί Ζέας, ψωμί Τοσκάνης (που μοιάζει με λαγάνα), ψωμί από ξινό προζύμι αργής ωρίμανσης, μπαγκέτες, τα «χρωματιστά» που λέει η Αργυρώ, δηλαδή ψωμάκια με παντζάρι, ολικής άλεσης με δαμάσκηνο, με κουρκουμά και φουντούκι, σίκαλης με καρύδι. Από αλλού φέρνει επίσης νόστιμες γαλατόπιτες, λοιπά «σφολιατοειδή» όπως κοτόπιτα, κιμαδόπιτα.

Από καλούδια έχει συσκευασμένα προϊόντα της ΕΡΓΟΝ, όπως τόνο Αλοννήσου, σπιτική σάλτσα ντομάτας, σαρδελίτσες και γαύρο μαρινάτο, αλείμματα από φέτα-σκόρδο, φέτα-πιπεριά, ζυμαρικά με αλεύρι Dinkel, παστελάκια. Κρασιά φέρνει χύμα του Κορωναίου από την Σαντορίνη, ρακή από την Κρήτη, τσίπουρο από τον Βόλο. Στα οπωσδήποτε είναι το φρέσκο γάλα και τα τυριά-αρσενικό, παλαιωμένη γραβιέρα, τυράκια με σκόρδο και βότανα, με πιπεριά, με μπούκοβο-, που προμηθεύεται από το πολύ καλό τυροκομείο του Ναξιώτη Κουφόπουλου. Φτιάχνει και take away καφέ η Αργυρώ, , αν και οι γείτονες τις περισσότερες φορές τον πίνουν εκεί αλλάζοντας τα νέα τους μαζί της στο όρθιο. Οι τιμές είναι πολύ καλές, τα προϊόντα λίγα και καλά για να είναι πάντα φρέσκα.

Αρριανού 29 Παγκράτι, 2114063156, 6944229549