Θεματα

8 talk of the town στέκια στο Κουκάκι

Έχεις βρει το στέκι σου στη γειτονιά της Ακρόπολης;

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 660
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koukaki-anoigma.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Το 24ωρο
Η διαχρονική αξία της Συγγρού

24wro_3.jpg

24wro_4.jpg

24wro_1.jpg

24wro_2.jpg

Από το 1984 που άνοιξε, μέχρι σήμερα, πρέπει να έχουν περάσει από τα τραπέζια του σχεδόν όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Το 24ωρο είναι πραγματικά… 24ωρο από την πρώτη στιγμή που άνοιξε και στέκεται πάντα δίπλα σου στις δύσκολες αυτές μικρές ώρες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρηγοριά από το να κατηφορίζεις τη Συγγρού το ξημέρωμα, τη στιγμή που λαχταράς όσο τίποτα ένα καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό και ξαφνικά να αντικρίζεις τη φωτεινή ταμπέλα του, σωστό φάρο στην πείνα σου. Η ποικιλία του πραγματικά εντυπωσιάζει: καθημερινά θα βρεις δεκάδες πιάτα που ξεκινούν από την πίτσα, τα ζυμαρικά και τα σουβλάκια για να καταλήξουν σε burgers, ψητά της σχάρας και ζεστά ορεκτικά. Μεγάλη αδυναμία και σήμα κατατεθέν θα είναι όμως πάντα τα μαγειρευτά του, που κρατούν ακόμα τη νοστιμιά του αληθινά σπιτικού φαγητού, αυτή που μόνο τα αυθεντικά μαγέρικα έχουν. Το 24ωρο είναι οικογενειακή επιχείρηση από την πρώτη του στιγμή και αυτό σημαίνει ότι τα υλικά και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια που οι ιδιοκτήτες μαγειρεύουν και σπίτι τους. Ναυαρχίδα όλων το παστίτσιο, ο εκπληκτικός μουσακάς και το μοσχαράκι κοκκινιστό. Διαχρονική αξία, βέβαια, είναι ο πατσάς που υπάρχει καθημερινά και έχει ορκισμένους πιστούς, αλλά και η μαγειρίτσα που εδώ μαγειρεύεται όλο τον χρόνο. Αυτά όλα (και πολλά ακόμα) θα δοκιμάσεις στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας (το 24ωρο δεν κλείνει ποτέ), αλλά αν προτιμάς υπάρχει και η δυνατότητα delivery καθημερινά 11.00-02.30. 

Λ. Συγγρού 44, Κουκάκι, 2109221159, www.24oro.com.gr, Fb: @24oroestiatorio


Ο Λόλος
Ιστορικό τσιπουράδικο, με εκλεκτή ψαροφαγία και μαμαδίστικα μαγειρευτά

lolos_1.jpg

lolos_2.jpg

lolos_3.jpg

lolos_4.jpg

lolos_5.jpg

lolos_6.jpg

Στο στενό της Γεωργίου Ολυμπίου στο Κουκάκι, μέσα από παρτέρια και intellectual μπαράκια, την προσοχή τραβά ένα μαγαζί με ιστορία, που στο κοντέρ της γεύσης μετρά πολλά... χιλιόμετρα. Ο Λόλος, το ιστορικό καφέ-μεζεδοπωλείο, με τη μεγάλη κορνίζα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στον τοίχο –παλιός θαμώνας, με λατρεία για τον Λόλο–, τα δεκάδες ετερόκλητα αντικείμενα σε τοίχους και γωνιές και τις διάχυτες μυρωδιές φρέσκου ψαριού και μεζεκλικίων, άλλαξε χέρια πριν 2 χρόνια. Δυο παλικάρια, ο Νίκος και ο Θανάσης, οι νέοι ιδιοκτήτες, με τα γιγάντια χαμόγελα και τις κελαρυστές φωνές, πουλάνε τους «αγγέλους» που μαγειρεύει η μαμά του Νίκου, η κυρία Κατερίνα, καθημερινά από νωρίς το πρωί έως αργά τη νύχτα. Φρέσκα ψαράκια όπως γάβρος, σαρδέλες, αθερίνες, μεγάλα φρέσκα του κιλού λαβράκια, τσιπούρες, φαγκριά, αλλά και μεζέδες κρεατικών με γευστικά κεφτεδάκια, μπριζόλες γίγας αλλά και μαγειρευτά της μαμάς –με το σπετζοφάι και την πολίτικη να «φεύγουν» πριν το μεσημέρι–, περνούν κάτω από τη μύτη μας και μας ανοίγουν διάπλατα την όρεξη! 100 χρόνια ιστορίας στη γεύση είναι ικανά να κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, άλλωστε. Η σύνθεση των πελατών τα λέει όλα... Από υπουργούς και βουλευτάδες, ηθοποιούς και καλλιτέχνες του δρόμου, φοιτητές, οικογένειες με καρότσια, τουρίστες με φωτογραφικές μηχανές και φανταράκια, ο Λόλος τους αγκαλιάζει όλους. Κι είναι μεγάλη η αγκαλιά, με το πιο νόστιμο τάισμα, διά χειρός... μαμάς!

● Γ. Ολυμπίου 5, 210 9217266, fb: Τσιπουράδικο - Μεζεδοπωλείο Ο Λόλος


Balcony
Ελληνική κουζίνα with a twist σε ένα από τα πιο όμορφα αθηναϊκά μπαλκόνια

balcony_2.jpg

balcony_3.jpg

balcony_1.jpg

Σε αυτό το υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό του 1890 θα συναντήσεις ένα από τα πιο ρομαντικά μπαλκόνια της πόλης. Εδώ, με θέα τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη και το φωτισμένο μουσείο της Ακρόπολης, σε περιμένει μια νόστιμη ελληνική κουζίνα που πατάει στις κλασικές συνταγές για να δημιουργήσει τα δικά της σύγχρονα μονοπάτια. Μια καλή ευκαιρία να τα εξερευνήσεις είναι τώρα που την κουζίνα αναλαμβάνει ο πολύ καλός σεφ Βασίλης Ρούσσος και το μενού παίρνει την καλοκαιρινή του ρότα. Αθηναϊκή με μπλε καβούρι, carpaccio αρνί με αγιόλι από πατάτες φούρνου, τουρσί κρεμμυδιού και κρέμα μαύρου σκόρδου, αρνάκι με τσιγαριαστά βλίτα, νιόκι από τραχανά και αρσενικό Νάξου είναι μερικές από τις προτάσεις του καταλόγου που αξίζουν την προσοχή σου. Το Balcony όμως αγαπάει τα ελληνικά προϊόντα και εξερευνά κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρει τα καλύτερα. Γραβιέρα Καλαμάτας, λούζα Μυκόνου, τυριά από την Τήνο είναι κάποια μόνο από τα εξαιρετικά προϊόντα που θα συναντήσεις στα πιάτα του και που μπορείς να συνοδέψεις με μία από τις 30 ετικέτες κρασιών, αποκλειστικά από έλληνες οινοποιούς. Μεγάλη φήμη όμως έχουν και τα signature cocktails του bar, όπου πάλι θα συναντήσεις υλικά της ελληνικής γης όπως θυμάρι, μαστίχα, φράουλα κ.ά. Πόσο πιο αρωματικό να γίνει το καλοκαίρι; Καθημερινά 12.00-00.30, Παρ., Σαβ. 12.00-01.00 

 ● Βεΐκου 1& Δημητρακοπούλου, 2114118437, www.balconyathens.com, Fb: Balcony Restaurant & Bar 


Mάνη Μάνη
Ένας γαστρονομικός παράδεισος στο Κουκάκι

mani_mani_3.jpg

mani_mani_2.jpg

mani_mani_1.jpg

Σε μια από τις ομορφότερες αθηναϊκές γειτονιές, πριν 14 χρόνια οι μανιάτικες γεύσεις βρήκαν καταφύγιο σε ένα υπέροχο διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα γαστρονομικά διαμάντια της περιοχής αλλά και όλης της Αθήνας. Ένα εστιατόριο που σου ξυπνάει αναμνήσεις από τις γεύσεις των παιδικών σου χρόνων, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει το πόσο καλά (και κυρίως νόστιμα) εξελίσσεται η νέα ελληνική κουζίνα. Συνεχείς εγχώριες αλλά και διεθνείς διακρίσεις έρχονται να επισφραγίσουν το προφανές: ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης μαγειρεύει υπέροχα. Στην κουζίνα του η γεύση ενεργοποιεί τη μνήμη ανοίγοντας την ίδια στιγμή τον δρόμο προς νέα γευστικά μονοπάτια. Αγαπημένα και διαχρονικά πιάτα παραμένουν το αρνάκι γάλακτος ψημένο σε κενό αέρος με άγρια χόρτα και σάλτσα από τον ζωμό του, οι «Τσουχτές» με καβουρδισμένη μανιάτικη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αυγό, αλλά και ο Καγιανάς με σύγκλινο Μάνης. Ο σεφ όμως, που ποτέ δεν επαναπαύεται, πάντα βρίσκει νέους τρόπους να σου τραβήξει την προσοχή με κάτι καινούργιο, όπως το εκπληκτικό Οσομπούκο με πουρέ πατάτας και σάλτσα αρωματισμένη με φρέσκα βότανα ή εκείνον τον συγκλονιστικό Κόκορα γεμιστό με μανιτάρια και πεκορίνο Αμφιλοχίας. Γεύσεις που κάθε λάτρης της γαστρονομίας πρέπει να εξερευνήσει. Tip: Οι τιμές είναι πραγματικά πολύ καλές.  

● Φαλήρου 10, 2109218180, www.manimani.com.gr, Fb: ΜΑΝΗΜΑΝΗ.gr 


Οινομαγειρείο των Θεών
Οι αξίες της ελληνικής παράδοσης στους πρόποδες του Παρθενώνα  

thewn_2.jpg

thewn_1.jpg

Σε ένα από τα πιο όμορφα και ενεργειακά σημεία της πόλης, στους πρόποδες του Παρθενώνα, η οικογένεια Φάλια έχει δημιουργήσει έναν καλαίσθητο και φιλικό χώρο, τον οποίο θα αισθανθείτε σαν προέκταση του σπιτιού σας. Με εξαιρετική κουζίνα, στην οποία οι αυθεντικές ελληνικές συνταγές συνυπάρχουν αρμονικά με κάποιες πιο δημιουργικές και μοντέρνες προτάσεις, αλλά και με μια πολύ καλά ενημερωμένη λίστα ποτών, με ιδιαίτερα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, περισσότερες από 50 ετικέτες μπίρας και δροσιστικά κοκτέιλ. Σταθερή μέριμνα και φιλοσοφία της οικογένειας είναι οι επισκέπτες να αντιμετωπίζονται σαν προσκεκλημένοι, να απολαμβάνουν μια αληθινά βιωματική εμπειρία και να μυούνται στις αξίες της ελληνικής παράδοσης.

● Μακρυγιάννη 23-27, 2109233721, www.gods-restaurant.com


Tuk Tuk Thai
To πιο αυθεντικό Thai Street Food της πόλης

tuk_tuk_2.jpg

tuk_tuk_1.jpg

Τα νέα διαδόθηκαν ταχύτατα από στόμα σε στόμα. «Δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα Phat Thai από το Tuk Tuk; Χάνεις!» Το λιλιπούτειο μαγαζάκι στο Κουκάκι που έκανε όλη την πόλη να (παρα)μιλάει ξαφνικά για Thai δεν έχει πολλούς μήνες ζωής, έχει όμως μια αυθεντική νοστιμιά που σε μαγνητίζει, και τελικά μένει ανεξίτηλη στη γευστική σου μνήμη. Εμπνευσμένο από τις υπαίθριες αγορές της Ασίας όπου το street food είναι ο απόλυτος βασιλιάς και τα τρίκυκλα μηχανοκίνητα ταξί (να τι σημαίνει “Tuk Tuk”), το πλέον αγαπημένο ταϊλανδέζικο της Αθήνας επανέρχεται καθημερινά με πιάτα φτιαγμένα από ολόφρεσκα υλικά. Θα βρεις μικρά πιάτα για να συνοδεύσεις το ρύζι σου, τα πιο γευστικά νουντλς της ζωής σου και εξωτικές δημιουργίες με κάρυ. Αν δυσκολεύεσαι, άρχισε την εξερεύνηση με το Gai-Yang και ζήτα από τον σεφ να σου πει ιστορίες από την Μπανγκόκ.

● Βεΐκου 40, 2114051947, Fb: Tuk Tuk Thai Street Food


Το Πατάρι
Το all day γλυκό πατάρι της Ολυμπίου

patari_2.jpg

patari_1.jpg

Έχει τον τρόπο να σου φτιάχνει τη διάθεση αυτό το μαγαζί. Με τα ωραία του χρώματα, με τη ζεστασιά του, με το χαλαρό του στιλ, με το αληθινό χαμόγελο των ανθρώπων του. Με χώρο μέσα αλλά και στον πεζόδρομο της Ολυμπίου (και με ένα πολύ όμορφο πατάρι), ανοίγει από νωρίς, από τις 7.30 το πρωί και σερβίρει εξαιρετικής ποιότητας καφέ αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις παγωτών και χυμών, ενώ συνεχίζει με πολλά και νόστιμα σνακ και πιάτα, από πίτσες, μπέργκερς, κλαμπ σάντουιτς και αραβικές πίτες, μέχρι ποικιλίες για να συνοδεύετε την μπίρα σας και σπιτικούς μεζέδες. Με ωραία αποστάγματα και δροσερά κοκτέιλ, καλές τιμές και μουσικές ταιριαστές, αλλά και όρεξη για ξενύχτι!

● Ολυμπίου 13, 2155402767, fb: Το πατάρι


Ines Rincon Mexicano 
Παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα δίπλα στην Ακρόπολη

mexicano_1.jpg

mexicano_2.jpg

Αυθεντική μεξικανική κουζίνα στη γειτονιά της Ακρόπολης, σε έναν μικρό, φιλόξενο και πολύ προσεγμένο χώρο, με καλές τιμές και όλα να θυμίζουν Μεξικό. Εκτός από μπουρίτος, κεσαντίγιας, τάκος, διάφορα ορεκτικά και σαλάτες, εδώ θα βρείτε και παραδοσιακά πιάτα που δεν σερβίρονται αλλού στην Αθήνα, όπως Μόλε Πομπλάνο, που είναι κοτόπουλο με μεξικάνικη σάλτσα από σοκολάτα και πιπεριές και σερβίρεται με ρύζι ή φασόλια, αλλά και Ταμάλες, δηλαδή μεξικάνικη ζύμη από καλαμπόκι με γέμιση κοτόπουλου και μεξικάνικη σάλτσα, μαγειρεμένο σε φύλλα καλαμποκιού. Εθιστική και η σανγκρία, αλλά και τα κοκτέιλ μπίρα, κι αυτά σύμφωνα με την παράδοση του Μεξικού. Να γίνετε φίλοι στο fb γιατί πολύ συχνά κάνουν προσφορές!   

●  Δημητρακοπούλου 5, Μακρυγιάννη, 2155459165, www.inesrinconmexicano.eu, fb: Rincon Mexicano

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ