Θεματα

8 γλυκές αμαρτίες σε αυτή την πόλη

Σοκολάτα και άλλες κολασμένες σκέψεις

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 650
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
main-anma.jpg

Κάθε φορά που ακούω να ξεστομίζεται η φράση «ααα, εμένα δεν μου αρέσουν τα γλυκά», ξέρω ότι πρέπει να φάω μισή ντουζίνα σοκολατάκια για να συνέλθω. Για αυτό, σας παρακαλώ πολύ, εσάς τα εξωγήινα πλάσματα που δεν έχετε καρδιοχτυπήσει ποτέ για μια στρουμπουλή σοκολατίνα, να προσέχετε τι λέτε, γιατί φράσεις σαν την παραπάνω μας ρίχνουν το ζάχαρο και θα πάθουμε τίποτα καμιά ώρα που τα ζαχαροπλαστεία θα είναι κλειστά. 

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, θα σας μιλήσω για ό,τι κάνει έναν γλυκατζή να ανατριχιάζει. Διπλή δόση σοκολάτας! Πονηρά cheesecakes που πάντα βρίσκουν τον δρόμο προς το ψυγείο. Παγωτό στα πάντα. Λαχταριστές σοκολατόπιτες και σουφλέ σοκολάτας από εκείνα που η σοκολατένια λάβα ξεχύνεται σαν ηφαίστειο που ξυπνά (ναι, έχω αφιερώσει το τραγούδι της Πρωτοψάλτη σε κάτι pancakes με nutella). 

Το σωστό γλυκό, για το οποίο παραμιλάνε οι φυσιολογικοί άνθρωποι, περιέχει πάντα μια δόση υπερβολής. Ιδανικά έχει μπισκότο, πραλίνα και κομματάκια αληθινής σοκολάτας ολούθε, σωστά καταμερισμένα ώστε να προκαλούν ένα μικρό, αθώο εγκεφαλικό. Αυτές είναι οι σωστές αμαρτίες που αυθαίρετα θα ονομάσουμε «γλυκά νέας γενιάς» γιατί εμφανίστηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια. Και μας έκαψαν. Άλλα ξεπετάχτηκαν από τα social media, άλλα από τους ζαχαροπλάστες με φαντασία χωρίς όρια. Όλα όμως έχουν τον ίδιο σκοπό: να μας αφήνουν άγρυπνους τα βράδια.

Για τους instagramers, όσο πιο παραφορτωμένο είναι ένα γλυκό τόσο το καλύτερο. Τα hashtags #foodporn και #foodgasm πέφτουν βροχή και μαζεύουν καρδούλες. Πιθανότατα να είναι αυτός ένας από τους λόγους που αργά, αλλά σταθερά, αφήνουμε πίσω μας τα παραδοσιακά γλυκά για να περάσουμε σε ένα cheesecake με nutella και oreo. Αλλά, και για να μείνουμε στο ίδιο μήκος... ζάχαρης, και τα κλασικά γλυκά σήμερα μεταμορφώνονται στην πιο αμαρτωλή εκδοχή του εαυτού τους. Πάρτε για παράδειγμα τους λουκουμάδες. Σταθερή αξία, μεγάλωσαν γενιές και γενιές γλυκατζήδων, τώρα περνάνε ξανά στο προσκήνιο κολυμπώντας σε μια λίμνη πραλίνας φουντουκιού ενώ ταυτόχρονα πασπαλίζονται με τριμμένο μπισκότο. Εμ, ναι... όσο πιο πρόστυχο είναι ένα γλυκό, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το σεξαπίλ του. 

Από την άλλη, βέβαια, έχουμε και τη νέα τάση των healthy lovers που αναζητούν γλυκά χωρίς ζάχαρη, παγωτά vegan, και αμαρτίες χωρίς τύψεις, γιατί έχουν να πάνε για τρέξιμο μετά το προφιτερόλ. Αν με ρωτάτε, είμαι της άποψης ότι, αν είναι να ενδώσεις στον πειρασμό, πρέπει να το κάνεις με όλο το άχτι του σοκολατένιου καημού. Αλλά τα ζαχαροπλαστεία αυτής της πόλης δεν έχουν την ίδια γνώμη (ευτυχώς μάλλον). Και έτσι, στα βουτυρένια τους εργαστήρια παρασκευάζουν γλυκά που ικανοποιούν πλήρως και τα δύο άκρα: εμάς που λαχταράμε κάτι αφόρητα γλυκό, και εσάς που ψάχνετε το «μη γλυκό». Μα, πείτε μου, υπάρχει ζωή χωρίς ζαχαροπλαστεία; Μικροί, ζαχαρένιοι παράδεισοι, σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας σε κάθε λιγοθυμιά. 


Mokpo - Creative Cakes
Τα πιο λαχταριστά cakes της πόλης!

mokpo-1.jpg

mokpo_2.jpg

mokpo_3.jpg

Τα κέικ των ονείρων σου βρίσκονται στο κέντρο του Χαλανδρίου. Θα βρεις κυριολεκτικά απ’ όλα: Λαχταριστά cakes, mini cakes, cupcakes και μπισκότα, φανταστικές τούρτες γενεθλίων και γαμήλιες, γλυκά vegan και χωρίς γλουτένη. Από το μοντέρνο κατάστημα θα έχεις άμεση οπτική πρόσβαση στο χώρο του εργαστηρίου, όπου παρασκευάζονται τα πάντα, χωρίς μίγματα, από το πρώτο βήμα έως το τελευταίο, με άριστες πρώτες ύλες και αγνά υλικά. Τα κέικ εδώ δανείζονται την τεχνοτροπία των American style cakes και εξελίσσονται με την προσθήκη ελληνικών γεύσεων, ενώ το ιδιαίτερο design τους δημιουργείται από ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και θεμάτων. Ένας αληθινός παράδεισος που πρέπει να ανακαλύψεις και που με ένα τηλεφώνημα μπορείς να έχεις μαζί στις ιδιαίτερες προσωπικές και οικογενειακές σου στιγμές. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το ΝΥ cheescake, το red velvet αλλά και το triffle από passion fruit και να θυμάσαι ότι το Mokpo διαθέτει και το πιο λαχταριστό προφίλ στο Instagram! Ανοιχτά καθημερινά 10.00 με 21.00.

● Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 8, Χαλάνδρι, 2106838859, www.mokpo.gr, fb: Mokpo creative cakes  


Καμέλια
Η πιο γλυκιά ιστορία του Ψυχικού

kamelia_1.jpg

kamelia_2.jpg

kamelia_3.jpg

Εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο με μακρά παράδοση και έτος ίδρυσης το 1972. Τότε, ήταν ο Ηλίας Αποστόλογλου, παλαιάς γενιάς ζαχαροπλάστης με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, σήμερα ο γιος του, Νίκος. Η Καμέλια, που θα σας θυμίσει ρετρό παριζιάνικο ζαχαροπλαστείο, καταφέρνει και παντρεύει την παραδοσιακή και μοντέρνα ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιώντας πάντα άριστες πρώτες ύλες. Θα βρείτε καταπληκτικά γλυκά, όπως τούρτες, τάρτες, παγωτά, σιροπιαστά, σοκολατάκια, μικρά γλυκά και πάστες, πολλά από τα οποία φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές όπως παλιά, σαν τη σοκολατίνα ή τις πάστες σεράνο και αμυγδάλου. Και δίπλα σε αυτές τις αξεπέραστες παραδοσιακές γεύσεις, συνυπάρχουν μοντέρνες, όπως το φανταστικό μιλφέιγ με κρέμα σαμπάνιας και φράουλες. Να δοκιμάσετε τα ξακουστά, πλέον, τρουφάκια και πουράκια, και σημειώστε ότι μπορεί να σας ετοιμάσει ένα παιδικό πάρτι που θα μείνει αξέχαστο.

● 28ης Οκτωβρίου & Αλέξανδρου Διάκου, Παλαιό Ψυχικό, 2106717134, www.kamelia1972.gr, fb: ΚΑΜΕΛΙΑ  


Full Spoon
Ένας παράδεισος για κάθε γλυκατζή

full_spoon_1.jpg

full_spoon_2.jpg

full_spoon_3.jpg

full_spoon_4.jpg

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο δημιούργησε ένα σούσουρο γύρω από το όνομά του. «Τα έμαθες;» ψιθυρίζαμε ο ένας γλυκατζής στον άλλον και έπειτα κάναμε ουρά για μια λαχταριστή φέτα αφράτου τσουρεκιού, περιχυμένης με μπόλικη σοκολάτα. Το Full Spoon δεν είναι απλά ένα διαμάντι στο κέντρο της πόλης, είναι η ευχή που έκανε πραγματικότητα ο θεός των γλυκατζήδων.

Θα βρεις μόλις πέντε γλυκά, αλλά το ένα θα είναι καλύτερο από το άλλο και η ποιότητα αξεπέραστη. «Όταν έχεις τεράστια ποικιλία, δεν γίνεται όλα σου τα προϊόντα να είναι ολόφρεσκα ή να ταιριάζουν μεταξύ τους». Αυτή είναι η αρχή του Βαγγέλη και της Αντωνίας, των ιδιοκτητών του Full Spoon, που με τίποτα δεν διαπραγματεύονται την ποιότητα των γλυκών τους. 

Έτσι θα βρεις: 1. Το πιο βουτυρένιο τσουρέκι του κόσμου, φτιαγμένο με μια πολίτικη μυστική συνταγή του 1935. Μην ξεχάσεις να κάνεις την παραγγελία σου για το Πάσχα γιατί θα γίνει ανάρπαστο. 2. Αμαρτωλό προφιτερόλ με σουδάκια γεμιστά με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή παγωτό, γαρνιρισμένα με ζεστή ή κρύα σοκολάτα γάλακτος, bitter ή λευκή. 3. Το φημισμένο trifle με τραγανές φλωρεντίνες αμυγδάλου, ζουμερές φράουλες, κρέμα και σαντιγί. 4. Το banoffee της ζωή σου με φρέσκια μπανάνα, καραμέλα toffee, μπισκότο και επιλογή από έξι σοκολάτες. 5. Παγωτό, φτιαγμένο καθημερινά με γάλα από τη φάρμα Κουκάκη σε 49 γεύσεις (και vegan!). Αν θες να ξεκινήσεις από κάπου, άρχισε με το παγωτό brownies με καραμέλα και καρύδι, το εκπληκτικό Αρμενόβιλ ή το παγωτό με αλμυρή καραμέλα και μπισκότο. 
Το καλύτερο όμως το κρατάμε για το τέλος: όλα τα παραπάνω μπορείς να τα συνδυάσεις μεταξύ τους και να φτιάξεις την υπέρτατη, δικιά σου κολασμένη αμαρτία! Και επειδή το καλό γλυκό πάει πάντα με έναν εξαιρετικό espresso, θα βρεις καφέ 100% Arabica όλες τις ώρες, ακόμα και το βράδυ. Extra tip: Υπάρχουν ακόμα και 4 φοβερά cocktails για να συνοδεύσεις τα ανοιξιάτικα βράδια σου στο κέντρο. 

● Ερμού 123, Μοναστηράκι, 2168003006, www.fullspoon.gr, Fb: @fullSPOON.gr


Ζαχαροπλαστική Παύλου 
Μας γλυκαίνει τη ζωή

pavlou_1.jpg

pavlou_2.jpg

pavlou_3.jpg

Η γλυκιά ιστορία αυτού του αγαπημένου ζαχαροπλαστείου αρχίζει το μακρινό 1969 και συνεχίζει έως και σήμερα με το ίδιο μεράκι να δημιουργεί παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, εμπλουτίζοντάς τα με όλες τις σύγχρονες τάσεις. Οικογενειακή επιχείρηση που δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και στις αγνές πρώτες ύλες, θα σας προτείνει πραγματικές λιχουδιές, όπως σιροπιαστά, εποχιακά, σοκολατάκια, παγωτά, αμυγδαλωτά, κουλουράκια, βουτήματα και πολλά άλλα, όλα τους ολόφρεσκα και πεντανόστιμα. Η Ζαχαροπλαστική Παύλου μπορεί, ακόμη, να σας ετοιμάσει τούρτες που πραγματικά θα μείνουν αξέχαστες, δώρα για τους αγαπημένους σας, αλλά και τις πιο ιδιαίτερες εκδηλώσεις της ζωής σας.  Όπως λένε και οι ίδιοι, δουλειά τους είναι να μας γλυκαίνουν τη ζωή, όπως κάνουν εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

● Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Ιλίσια, 2107774012 / Κασταμονής 66, Καλογρέζα, 2102712969, www.pavloupastry.gr


Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ 
Γλυκιά ζωή στου Ψυρρή

sermpetospito-tis-nansi-1.jpg

sermpetospito-tis-nansi-2.jpg

sermpetospito-tis-nansi-3.jpg

sermpetospito-tis-nansi-4.jpg

Γλυκοπωλείο από τα λίγα, στην καρδιά του Ψυρρή, επάνω στην περατζάδα της πλατείας Ηρώων. Το μεράκι και η αγάπη της Νάνσυς και του Σεραφείμ για τα γλυκά θα το διαπιστώσετε παντού, είναι όλα ένα κι ένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα βρεθείτε σε δύσκολη θέση όταν θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο από τα περισσότερα από 40 είδη γλυκών του καταλόγου (σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες, παρακαλώ). Φανταστικά παραδοσιακά, όπως κανταΐφι, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, αξέχαστα πολίτικα, σαν το βραβευμένο κιουνεφέ ή το ανεπανάληπτο καζάν ντιπί, εκπληκτικές δημιουργίες σαν το γλυκό της αγάπης, δηλαδή σοκολατόπιτα με πραλίνα και σάλτσα σοκολάτας! Και δίπλα σε αυτά πορτοκαλόπιτες, προφιτερόλ, παγωτό καΐμάκι, σοκολατόσουπα και τόσα άλλα, όλα τους φτιαγμένα από άριστες πρώτες ύλες που επιλέγει η Νάνσυ.

Σημειώστε ότι το Σερμπετόσπιτο ανοίγει από νωρίς, από τις 8.30 το πρωί και κλείνει αργά, γύρω στις 2.30 τη νύχτα, σερβίρει έναν από τους ποιοτικότερους καφέδες της πόλης (TAF), διαθέτει ποικιλίες τσαγιών, η σπιτική σμυρναίικη λεμονάδα είναι θεΐκή, το κρασί και τα αποστάγματα διαλεχτά, για να συντροφεύσουν ιδανικά τις συζητήσεις σας σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Αθήνας.  

● Πλατεία Ηρώων 1 και Καραϊσκάκη 34, Ψυρρή, 2103211323, fb: Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ / Nancy's sweet home


Ζαχαροπλαστεία Φλέιβορ
Μισός αιώνας ποιότητας και ιστορίας

flavor_1.jpg

flavor_2.jpg

flavor_3.jpg

Από το 1972 τα ζαχαροπλαστεία Φλέιβορ έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές γλυκατζήδων. Κάθε κατάστημα έχει το δικό του εργαστήριο όπου παρασκευάζονται καθημερινά αποκλειστικά από ελληνικές, γαλλοελβετικές και ιταλικές πρώτες ύλες τα πιο απίθανα χειροποίητα γλυκά. Τα Φλέιβορ στάζουν γλύκα όλο το χρόνο, το Πάσχα όμως ξεπερνούν τον εαυτό τους. Αυτή την εποχή ανακάλυψε τα φημισμένα τους σοκολατένια αυγά από ελληνικές και ελβετικές πραλίνες σε 4 επιλογές (υγείας, γάλακτος, λευκή και… σοκολάτα-φράουλα!) που ξεκινούν από 200 γρ. και φτάνουν το 1,5 κιλό (!). Ξεχωριστή μνεία αξίζει και στα ανυπέρβλητα τσουρέκια με μαστίχα, μαχλέπι και ξύσμα από βανίλια Μαδαγασκάρης. Θα τα βρεις στην κλασική τους εκδοχή αλλά και σε δεκάδες ακόμα παραλλαγές που ξεκινούν από τη γέμιση cookies με επικάλυψη πραλίνας γάλακτος και φτάνουν μέχρι την αλατισμένη καραμέλα βουτύρου με κομματάκια βάφλας. Αλλά η απόλυτη πασχαλινή λιχουδιά είναι το κλασικό πασχαλινό κουλούρι Φλέιβορ με ελληνικό βούτυρο γάλακτος, καβουρδισμένα ελληνικά αμύγδαλα, μέλι, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, μια συνταγή που παραμένει αναλλοίωτη από το 1972.

● Ερμού & Νίκης, Σύνταγμα, 2103237736 / Πειραιώς 214, Αθήνα, 2103459576 / Λ. Παπάγο υ 148, Ζωγράφου, 2107795869 / Λ. Παπάγου 99, Ζωγράφου, 2107784207 / Λ. Παπάγου 48, Ζωγράφου, 2107755407, Παρασκευοπούλου 16, Περιστέρι, 2105781847 / Ελ. Βενιζέλου 245, Καλλιθέα, 2109576250 / Θησέως 72, Καλλιθέα, 2109560558 / Λ. Θηβών 230, Περιστέρι, 2105781880 / Κοραή 3, Ν. Σμύρνη, 2109342457 / Γρ. Αυξεντίου 69, Ιλίσια, 2107776444, www.fleivor.gr, Fb: Ζαχαροπλαστεία ΦΛΕΙΒΟΡ 


Arte Italiana
Ο μαέστρος του αυθεντικού gelato

arte_italiana_1.jpg

arte_italiana_2.jpg

Λαχταράς ένα gelato σαν εκείνα που έτρωγες στην Ιταλία; Θα το βρεις εδώ, φτιαγμένο αποκλειστικά με αγνά υλικά και φρέσκο γάλα και θα το αναγνωρίσεις από τη χαρακτηριστική βελούδινη γεύση που μόνο το αληθινό gelato έχει. Στο Arte Italiana θα ανακαλύψεις πάνω από 30 γεύσεις με φρέσκιες και εποχιακές πρώτες ύλες. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το φιστίκι (μάλλον το καλύτερο που έχεις φάει ποτέ), το τιραμισού, τη μαστίχα και το φουντούκι. Θα βρεις επίσης και 12 vegan γεύσεις όπου το ζωικό γάλα αντικαθίσταται από γάλα ρυζιού. Μη φύγεις χωρίς μια μπουκιά από τα φημισμένα βαφλάκια που μπορείς να συνδυάσεις με ό,τι γεύση gelato θέλεις, αλλά και τη ζεστή σοκολάτα σε… ξυλάκι! 

● 2ας Μαΐου 24, Ν. Σμύρνη,  2109356593, www.gelatoarteitaliana.gr, Fb: @ArteItalianaNeaSmyrni, instagram: arteitaliana_neasmyrni


Zuccherino
Κολασμένα γλυκά και τα καλύτερα παγωτά της πόλης

zuccherino_2.jpg

zuccherino_1.jpg

Φήμες λένε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο καραμελένιο banoffee, στο σοκολατένιο caprice και στο τραγανό millefeuille. Και αυτά είναι μόνο τρία από την πλούσια γκάμα γλυκών των Zuccherino, των ζαχαροπλαστείων που οι γλυκατζήδες αυτής της πόλης αγάπησαν όχι μόνο για τη φαντασία τους αλλά και για τις άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν σε κάθε τους προϊόν. Παντοτινή αγάπη βέβαια είναι το παγωτό Zuccherino, φτιαγμένο καθημερινά από 100% ελληνικό φρέσκο γάλα. Με 120 (!) διαφορετικές γεύσεις για να διαλέξεις, θα βρεις ό,τι γεύση παγωτό βάλει ο νους σου. Στις βιτρίνες των καταστημάτων θα βρείτε από all time classic γεύσεις, δροσερά sorbetto μέχρι και ιδιαίτερες γεύσεις που έχουν μάλιστα βασιστεί σε πολλές από τις συνταγές των διάσημων γλυκών Zuccherino. Best seller πάντως θα είναι για πάντα το παγωτό death by chocolate. Ναι, είναι ακριβώς όσο κολασμένο ακούγεται…

● Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, 2109845238 / Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π. Φάληρο, 2109830049 / 2ας Μαΐου 12, Πλ. Ν. Σμύρνης, 2109357590 / Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, 2103213015, www.zuccherino.gr, Fb: Zuccherino Ζαχαροπλαστείο, Instagram: @zuccherino.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.