- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τι είναι επιτέλους αυτό το Meerkat για το οποίο μιλάνε όλοι;
Σουρικάτες, μουσικάρες, safari και παριζιάνικος αέρας στο Κουκάκι. Όλα χωράνε στο καινούργιο cocktail bar του κέντρου
Φτάνω στη γωνία της Βυζαντίου. Αριθμός 7. Αυτό είναι. Εδώ μέχρι χτες υπήρχε ένα φαναρτζίδικο και τώρα γεννήθηκε ένα περίεργο cocktail bar, για το οποίο όλοι μου λένε. Θέλω να δω τι συμβαίνει. Βλέπω κόσμο, βλέπω barmen ντυμένους για safari, βλέπω διακόσμηση που παραπέμπει σε τροπικό κλίμα και όλους να κρατάνε πολύχρωμα cocktails. Στον τοίχο προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ με μερικά περίεργα ζωάκια που κάτι μου θυμίζουν αμυδρά. Μικρά, ζωηρά και αστεία, έχει πλάκα, κολλάς και τα παρακολουθείς γιατί συντονίζονται ξεκαρδιστικά στις μουσικές της Όλγας Κουκλάκη που βρίσκεται στα decks. Λέγονται Meerkat ή σουρικάτες, ζουν στην έρημο της Ναμίμπια και όλοι μιλάνε για αυτά. Εδώ συμβαίνει μια παράξενη ιστορία. Ας την πάρουμε από την αρχή.
Κάποτε ζούσε στο Παρίσι ένα αγόρι, ο Ρομαίν. Το πάθος του ήταν να μπλέκει ποτά μεταξύ τους, να κάνει αλχημείες και να φτιάχνει όνειρα που οι άνθρωποι μπορούν να πιουν. Σπούδασε στο Lycée Hôtelier de Marseille Bonneveine και σύντομα βρέθηκε να διευθύνει μερικά από τα καλύτερα cocktails bars του κόσμου όπως το Experimental Cocktail Club, το Little Red Door, η Conserverie στο Παρίσι, το Ritz στο Λονδίνο, το Carlton στις Κάνες. Ξαφνικά όμως ερωτεύτηκε τη Χριστίνα που είναι (η μισή) από την Ελλάδα. Έτσι, από την πόλη του φωτός, ήρθε στη χώρα του ήλιου και αποφάσισε πως δεν θέλει να ξαναφύγει. Οι δυο τους πια, μαζί με τον Αντρέα Βερνίκο, άνοιξαν το Meerkat, ένα cocktail bar στην πιο ζωντανή γειτονιά του κέντρου σήμερα: στο Κουκάκι.
«Ο κόσμος, εδώ στην Ελλάδα, νομίζει ότι το Παρίσι είναι τέλειο. Στα αλήθεια όμως η Αθήνα είναι πολύ πιο ωραία πόλη για να ζεις», μου λέει η Χριστίνα, και όταν την κοιτάω λοξά, το αναλύει κι άλλο: «Στο Παρίσι βρέχει 300 μέρες τον χρόνο. Εδώ έχει πάντα ήλιο! Και σε μία ώρα μπορείς να είσαι στη θάλασσα!». Ο Ρομαίν συμφωνεί. «Κοίτα…έχω μαυρίσει!», μου λέει με έξαψη και μετά σοβαρεύει: «Το Παρίσι είναι ωραίο αν έχεις λεφτά. Εδώ όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Περνάς καλά είτε έχεις λεφτά, είτε όχι».
Εντάξει, αλλά η σουρικάτα ή Meerkat τι σχέση έχει με όλα αυτά; «Είναι ένα ζώο που ζει σε οικογένειες και ο ένας προσέχει τον άλλον. Κι αυτό μας αντιπροσωπεύει απόλυτα». Κι εμάς, τα τιμημένα παιδιά των 90’s. Αν δεν το καταλάβατε ακόμα, η σουρικάτα είναι ο Τιμών από το Lion King! Μεγάλες εποχές…
Μέσα σε 30’ έχει αλλάξει η διάθεσή μου. Αυτό είναι το καταπληκτικό στο Meerkat. Δεν ξέρω αν φταίει το τροπικό κλίμα, ο παριζιάνικος αέρας ή που αυτά τα δύο κάπως ταίριαξαν στην πιο ζωντανή γειτονιά της Ακρόπολης, πάντως εδώ νιώθεις διαφορετικά. Άνετα. Σαν να ήταν πάντα το στέκι σου. Σαν να ήξερες ότι θα έρθει η μέρα που θα πιεις αυτά τα τέλεια cocktails με γαλλικά λικέρ από τα χέρια του Ρομαίν. Ωραία ατμόσφαιρα, ωραία χαμόγελα, θεϊκά cocktails, τέλειες μουσικές. Αν δεν είναι αυτά τα υλικά για ένα πετυχημένο bar, τότε τι;
Στο Meerkat μπορείς να έρθεις από τις 10 το πρωί για ωραίο καφέ (Taf), να τσιμπήσεις πρωτότυπα τοστάκια (δοκίμασα ένα υπέροχο με μαστέλο Χίου, βασιλικό, πατέ ντομάτας, παστράμι, καρύδι και μαύρο πιπέρι και ζήλεψα και τα υπόλοιπα 5 του καταλόγου), και να πιεις (και από το πρωί, αν θες) τα cocktails του Ρομαίν που κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο ξακουστά στη μικρή μας πόλη.
Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, 213 0453390, Fb: Meerkat Cocktail Safari
Ώρες Λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη: 10.00-02.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-03.00
*Το επίσημο opening θα γίνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου με ένα μεγάλο πάρτι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.