Θεματα

Refugee Food Festival: Ενωμένοι…μαγειρεύουμε καλύτερα!

5 γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια ανοίγουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358804-743470.jpg
Ο σεφ του 7 Food Sins μαζί με τον σεφ Abdulrahman Al Hallak από τη Συρία

«Θα ήθελα να σας φτιάξω μια ομελέτα. Θα σας ενδιέφερε;». Μια πρέζα από εκείνο το μπαχαρικό. Πιο πολύ από το άλλο. Και μετά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπούκοβο, γάλα, ανακάτεμα. Στο τηγάνι απλώνεται η ομελέτα, μπλέκεται με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αυτός είναι Ινδός μάγειρας. Πριν λίγες μέρες η οικογένειά του άνοιξε ινδικό εστιατόριο, 30μ. από το δικό της. Εκείνη, Γαλλίδα. Κομψή και πικρόχολη. Το εστιατόριο της έχει αστέρι Michelin, δεν ανέχεται τις μυρωδιές όλων αυτών των μπαχαρικών, ούτε τη φωτεινή επιγραφή “Maison Mumbai”. Είναι φασαριόζοι, είναι ξένοι, πρέπει να φύγουν. Όμως τώρα, μπροστά σε αυτή την ομελέτα, η μαντάμ ισιώνει την πλάτη. Μια μπουκιά. Αναστεναγμός. Αφήνει το πιρούνι να της πέσει από τα χέρια. Κρύβει το πρόσωπο στις παλάμες της. «Μπράβο σου. Το έχεις μέσα σου», τολμά να ψιθυρίσει.

Η Mahboubeh Tavakoli από το Ιράν θα μαγειρέψει στη Γη στις18 Ιουνίου.

Αυτά γίνονται στην ταινία «Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά» (The Hundred-Foot Journey, 2014). Γίνονται όμως και στην πραγματικότητα. Ξέρετε γιατί; Γιατί το φαγητό μας ενώνει βαθιά, αληθινά και για πάντα. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να ανυπομονούμε για το Refugee Food Festival που θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα από 18 έως 22 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου.

Ο Barshank Haj Younes μαζί με τον Φώτη Φωτείνογλου, ιδιοκτήτη στις Σεϋχέλλες

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και του Athens Insider, μια εκδήλωση της οργάνωσης Food Sweet Food, που γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει στόχο να μας φέρει πιο κοντά στους πρόσφυγες. Πώς; Μα μέσα από υπέροχα γευστικά πιάτα! Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, κάποια από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης εντάσσουν στο μενού τους καινούργια πιάτα, προϊόν συνεργασίας δύο σεφ. Ο ένας είναι ο μάγειρας του εκάστοτε εστιατορίου. Ο άλλος είναι επίσης επαγγελματίας μάγειρας. Με μία ακόμη ιδιότητα: αυτή του πρόσφυγα.

Ο Hassan από τη Σομαλία θα μαγειρέψει στο εστιατόριο Βασίλαινας στις 20 Ιουνίου

Η Mahboubeh Tavakoli είναι από το Ιράν και θα μαγειρέψει στη Γη (Κυριακή 18 Ιουνίου). Ο Barshank Haj Younes θα μαγειρέψει συριακή και κουρδική κουζίνα στις Σεϋχέλλες (Δευτέρα 19 Ιουνίου). Ο Hassan από τη Σομαλία θα είναι στο εστιατόριο Βασίλαινας (Τρίτη 20 Ιουνίου- 21 Ιουνίου). Ο Abdulrahman Al Hallak από τη Συρία θα βρίσκεται στο 7 Food Sins (Τετάρτη  21 Ιουνίου), ενώ ο Reza Golami από το Αφγανιστάν, θα αναλάβει την κουζίνα του IT. Τι υπέροχο γευστικό ταξίδι!

Ο σεφ του It, Ηλίας Σταυρόπουλος μαζί με τον Ρεζά Γκολαμί, ιδιοκτήτη και σεφ του εστιατορίου Folia

*Για κρατήσεις επικοινωνήστε απευθείας με τα εστιατόρια ή επισκεφθείτε τη σελίδα του φεστιβάλ, www.refugeefoodfestival.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ