- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Refugee Food Festival: Ενωμένοι…μαγειρεύουμε καλύτερα!
5 γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια ανοίγουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ

«Θα ήθελα να σας φτιάξω μια ομελέτα. Θα σας ενδιέφερε;». Μια πρέζα από εκείνο το μπαχαρικό. Πιο πολύ από το άλλο. Και μετά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπούκοβο, γάλα, ανακάτεμα. Στο τηγάνι απλώνεται η ομελέτα, μπλέκεται με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αυτός είναι Ινδός μάγειρας. Πριν λίγες μέρες η οικογένειά του άνοιξε ινδικό εστιατόριο, 30μ. από το δικό της. Εκείνη, Γαλλίδα. Κομψή και πικρόχολη. Το εστιατόριο της έχει αστέρι Michelin, δεν ανέχεται τις μυρωδιές όλων αυτών των μπαχαρικών, ούτε τη φωτεινή επιγραφή “Maison Mumbai”. Είναι φασαριόζοι, είναι ξένοι, πρέπει να φύγουν. Όμως τώρα, μπροστά σε αυτή την ομελέτα, η μαντάμ ισιώνει την πλάτη. Μια μπουκιά. Αναστεναγμός. Αφήνει το πιρούνι να της πέσει από τα χέρια. Κρύβει το πρόσωπο στις παλάμες της. «Μπράβο σου. Το έχεις μέσα σου», τολμά να ψιθυρίσει.
Αυτά γίνονται στην ταινία «Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά» (The Hundred-Foot Journey, 2014). Γίνονται όμως και στην πραγματικότητα. Ξέρετε γιατί; Γιατί το φαγητό μας ενώνει βαθιά, αληθινά και για πάντα. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να ανυπομονούμε για το Refugee Food Festival που θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα από 18 έως 22 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου.
Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και του Athens Insider, μια εκδήλωση της οργάνωσης Food Sweet Food, που γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει στόχο να μας φέρει πιο κοντά στους πρόσφυγες. Πώς; Μα μέσα από υπέροχα γευστικά πιάτα! Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, κάποια από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης εντάσσουν στο μενού τους καινούργια πιάτα, προϊόν συνεργασίας δύο σεφ. Ο ένας είναι ο μάγειρας του εκάστοτε εστιατορίου. Ο άλλος είναι επίσης επαγγελματίας μάγειρας. Με μία ακόμη ιδιότητα: αυτή του πρόσφυγα.
Η Mahboubeh Tavakoli είναι από το Ιράν και θα μαγειρέψει στη Γη (Κυριακή 18 Ιουνίου). Ο Barshank Haj Younes θα μαγειρέψει συριακή και κουρδική κουζίνα στις Σεϋχέλλες (Δευτέρα 19 Ιουνίου). Ο Hassan από τη Σομαλία θα είναι στο εστιατόριο Βασίλαινας (Τρίτη 20 Ιουνίου- 21 Ιουνίου). Ο Abdulrahman Al Hallak από τη Συρία θα βρίσκεται στο 7 Food Sins (Τετάρτη 21 Ιουνίου), ενώ ο Reza Golami από το Αφγανιστάν, θα αναλάβει την κουζίνα του IT. Τι υπέροχο γευστικό ταξίδι!
*Για κρατήσεις επικοινωνήστε απευθείας με τα εστιατόρια ή επισκεφθείτε τη σελίδα του φεστιβάλ, www.refugeefoodfestival.com.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Χειροποίητα πασχαλινά κουλουράκια, αξεπέραστο τσουρέκι, αλλά και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο
Βόλτα σε Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Ψυρρή, Κεραμεικό και Ακρόπολη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.