- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι έφαγε ο Βασίλης Καλλίδης στην πρωτεύουσα του street food, το Χονγκ Κονγκ;
Πολλές σούπες, πολλά ψωμάκια ατμού (bao)… και τα πάντα!
«Το Χονγκ Κονγκ είναι διεθνής προορισμός για τους λάτρεις του street food και έχει τόσες επιλογές που κατέχει τα πρωτεία σε όλη την Ασία (…καλά, ίσως μετά την Μπανγκόγκ που κι αυτή θεωρείται κορυφαία στο είδος). Και ακόμη, το Χονγκ Κονγκ είναι στην κυριολεξία “η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ”. Η πόλη απλώνεται σε πολύ μικρό “οικόπεδο” στο οποίο όμως ζουν περίπου 8.000.000 άνθρωποι γι αυτό και το χαμηλότερο κτίριο έχει 50 ορόφους! Το μόνο που δεν θα δεις είναι…αυτοκίνητα να πετάνε, όμως τα πάντα γύρω σου μοιάζουν διαστημικά. Ουρανοξύστες, δυτικοί που καπνίζουν μανιωδώς στα break τους, κι άλλοι τόσοι που τρώνε street food σε γωνιακές καντίνες. Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέον τρεμοπαίζουν πάνω από το κεφάλι σου και ο δρόμος, ο κάθε δρόμος είναι ένα απέραντο εστιατόριο. Τι σημαίνει αυτό; Καταρχάς θα φας πολλά σουβλάκια, από πλοκάμια σουπιάς μέχρι παϊδάκια χοιρινά κι από κεφτεδάκια γαρίδας μέχρι στομάχια κοτόπουλου. Παντού κρέμονται ψητές χήνες, το εμβληματικό πιάτο του Χονγκ Κονγκ, και χοιρινά πασαλειμμένα με κόκκινες καυτερές σάλτσες. Αλλού θα βρεις τη διάσημη αυγουλένια τάρτα ή θα πιεις χυμό από ζαχαροκάλαμο και καρύδα. Το σίγουρο είναι πως σε κάθε γωνιά θα βρεις και κάτι διαφορετικό. Πρόσεξε, να τρως απ’ όλα και λίγο γιατί μέχρι το μεσημέρι θα έχεις κλατάρει! Δοκίμασε τα πάντα άφοβα, είναι πεντακάθαρα και φτιαγμένα από οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα δικά μου καλύτερα είναι τα παρακάτω:
Dim Sum. Φύλλο από ρυζάλευρο γεμιστό με ψιλοκομμένο γουρουνόπουλο σούβλας και τηγανητό ρύζι. Περιχυμένο με γλυκερή σάλτσα σόγιας είναι μαζί μ’ ένα ποτήρι κρύο τσάι με γάλα το καλύτερο πρωινό. Και μόνο που τα σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια…Τα καλύτερα τα έφαγα στο Ling Heung Tea House στο κέντρο της πόλης.
Har Gao. Αυτές οι αχνιστές μπουκιές, γεμιστές με χοντροκομμένα κομμάτια γαρίδας κάνουν το στόμα σου να γεμίζει θάλασσα. Τα πιο ακριβά για τα δεδομένα του δρόμου αλλά και τα πιο νόστιμα –στα όρια του θρύλου-, θα τα φας στο Tim Ho Wan, αλυσίδα φθηνών εστιατορίων, διάσημη εκτός από Χονγκ Κονγκ και σε Αυστραλία- Αμερική. Πουλάνε μόνο dim sum, στεμμένα όμως με αστέρια Michelin!
Roast Goose. Ψητή χήνα, το εθνικό τους πιάτο που σερβίρεται σε κάθε γωνιά, όπως τα σουβλάκια στην Αθήνα. Όπου δεις τεράστιες ουρές με τουρίστες αλλά και ντόπιους, στήσου από πίσω. Υπέροχη, κρεατένια και ζουμερή η χήνα στο Night Temple Market όμως η μυθική είναι στο Yat Lok στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, κι αυτή με αστέρι Michelin.
Tips: 1. Τα κρέατα εδώ όπως και σε όλη την Κίνα σερβίρονται κρύα, πράγμα που εμάς τους Δυτικούς μας ενοχλεί πάρα πολύ. 2. Δεν υπάρχουν χαρτοπετσέτες πουθενά όποτε πρέπει να αγοράσεις επιτόπου από την σερβιτόρα (;!). 3. Ετοιμάσου να ζήσεις την απόλυτη γλωσσική Βαβέλ, το σέρβις είναι επιθετικό και διεκπεραιωτικό, και δεν καταλαβαίνουν τι θες, μιλάνε μόνο κινέζικα.
Asian Bakery. Ξέχνα τον μπουφέ του ξενοδοχείου με τις γκούντες-μούμιες και βγες έξω. Σε λιγότερο από 10 μέτρα θα βρεις τουλάχιστον τρεις φούρνους που πουλάνε της Παναγιάς τα μάτια!
*Μη χάσεις τα αφράτα sausage buns και βάλε στα οπωσδήποτε τα καταπληκτικά pineapple buns γεμιστά με μεγάλα κομμάτια κρύου βουτύρου. Κάτσε σ’ ένα σκαλοπάτι όπως έκανα κι εγώ και απόλαυσε τον ζυμαρένιο παράδεισο.
Egg tarts. Φορτωμένος με σακούλες ανάμεσα στις κυριλέ μπουτίκ θα βρεις το ζαχαροπλαστείο Tai Cheong που φτιάχνει μόνο τάρτες αυγού. Με ζύμη σφολιατένια ή μπισκοτένια και οι δυο βερσιόν όμως με την ίδια γέμιση, κάτι μεταξύ κρέμας μπουγάτσας και κρέμας καραμελέ, είναι τόσο αφράτες και ζεστές που νομίζεις ότι λιώνουν μέσα στα δάχτυλά σου!
Dim Sum Bao. Μη χάσεις με τίποτα τα αχνιστά ψωμάκια που είναι γεμιστά με χοιρινό και πράσο. Γλυκιά νοστιμιά που θυμίζει μακεδονίτικη κρεατόπιτα κλεισμένη μέσα σε αφράτη λευκή ζύμη. Ζήτα να σου δώσουν την καυτερή κόκκινη σάλτσα για να βουτήξεις μέσα τις μπουκιές σου. Tip: Μη φας ΠΟΤΕ bao γεμιστό με αλεσμένα γλυκά φασόλια!
Dim Sum Shao Mai. Μικρά «πηγαδάκια» από νόστιμη ζύμη ψημένα στον ατμό και γεμιστά με χοιρινό κιμά, χοντροκομμένη γαρίδα και μανιτάρια «Dragon Ears». Το αγαπημένο μου από εδώ μέχρι το φεγγάρι, 8 ημέρες στο Χονγκ Κονγκ κυριολεκτικά μ’ αυτά τρεφόμουνα. (Τα καλύτερα στην Αθήνα θα τα βρεις στο Rouan Thai, Νοταρά 13, Πειραιάς).
Mezedakia street food. Απόφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι τα πολύχρωμα, βαμμένα με χρωστικές ουσίες, μεζεδάκια στις μικρές καντίνες. Ωραία ατμόσφαιρα και αυτό που περιμένεις από τη μία, χαμηλή ποιότητα πρώτης ύλης, άρα άγευστα από την άλλη. Λύσσαξε στο instagram και γέμισε το timeline σου χρώμα, όμως προτίμησε να τσιμπολογήσεις κάπου αλλού. Ναι, υπάρχουν κι εδώ τα τουριστικά και οι παγίδες, δεν ξέρω πως μπορείς να τα αποφύγεις, σίγουρα όμως προσπάθησε να μην σε τραβάει το χρώμα.
* Σουπιές τεράστιες και τερατώδεις, μπογιατισμένες πορτοκαλί για να γυαλίζουν στο μάτι. Τα street food που πρέπει να αποφύγεις.
Έντερα χοιρινά, η πιο κακή στιγμή του ταξιδιού! Θα μπορούσα να γράψω ένα έπος για την ανοστιά αλλά και για τη μυρωδιά αυτού του πιάτου που θύμιζε χοιροστάσιο τον Αύγουστο! Pig ass…
Σούπα φιδιού. Σε δύο μόνο resto στο Χονγκ Κονγκ μπορείς να φας φιδόσουπα κι εγώ πήγα στο καλύτερο, Shia Wong Hip. Η συμπαθέστατη κυρία διαλέγει το φίδι από το κλουβί, το σφάζει, και στο φτιάχνει σούπα ή τηγανιτό (δες το βίντεο). Μη με ρωτήσετε γιατί πήγα εκεί, αλλά ήθελα να το κάνω. Υπέροχη γεύση από lemongrass και ginger, κάτι σαν ασιατική μαγειρίτσα από την οποία κατάφερα να φάω μόνο 3 κουταλιές (μα…φίδι;;;).
Η μαγείρισσα που λέγαμε εκπαιδεύει τους αστυνομικούς του Χ. Κ. πώς να χειριστούν περιστατικά με κόμπρες μέσα στα σπίτια. Γητεύτρα φιδιών.
Little Bao Resto. Στο Σόχο του Χονγκ Κονγκ, στην πιο hip και μοδάτη γειτονιά, που είναι γεμάτη με δυτικά μπαρ και εστιατόρια, μη χάσεις με τίποτα ένα δείπνο εδώ. Τηλεφώνησε από πριν για κράτηση (μιλάνε πολύ καλά αγγλικά) αλλιώς η αναμονή στην ουρά ξεπερνάει τις 2 ώρες. Η «φουρνιά» που μπαίνει κάθε φορά είναι καμιά 15αριά άτομα που κάθονται γύρω από ένα μπαρ-κουζίνα και τρώνε τη μοντέρνα κινέζικη κουζίνα της νεαρής σεφ. SOS: Τα baby λαχανάκια με καραμέλα από oyster sauce και φιστίκια, τα χοιρινά μάγουλα με κύμινο και το ταρτάρ αρνιού. Αλλά αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι τα mini burger με κριτσανιστή πανσέτα φούρνου ή το ακόμη καλύτερο (βλέπε φωτό) burger με τηγανητό κοτόπουλο και μαγιονέζα Szechuan. Ακόμη καλύτερο το γλυκό φινάλε με παγωτό αλμυρής καραμέλας. Tip: Δοκίμασε οπωσδήποτε το κοκτέιλ Chris’ Lemonade.
Resto-Disco. Μπες στη Java Road Food Market με τα φρέσκα λαχανικά και θαλασσινά, ανέβα στον 1ο όροφο και στρίψε κατευθείαν δεξιά. Ζήτα να σε καθίσουν παρέα με ξένους (στο Χ. Κ. συχνά σε καθίζουν υποχρεωτικά με άλλους), ο Ρόμπι θα πάρει την παραγγελία σου, και όσο μασουλάς τα κινέζικα μεζεδάκια οι Plasma T. V. μέσα στο τεράστιο εστιατόριο θα παίξουν όλη τη disco των 80’ς. Highlight της βραδιάς και η στιγμή που όλοι περιμένουν είναι το moonwalking του ιδιοκτήτη με soundtrack αρχαία live του Michael Jackson! Εγώ κατέληξα πιωμένος με μπίρες πάνω στο τραπέζι μας να χορεύω I will survive μ’ ένα ζευγάρι από το Ντάλλας. Tip: Μη χάσεις το τραγανό τηγανιτό βατράχι, τα «μεθυσμένα» όστρακα ατμού, και τη γιγάντια τηγανητή καβουρομάνα.
Roast Meats. Στις ψησταριές του Χ. Κ. οι βιτρίνες είναι όλα τα λεφτά. Λογής λογής κρέατα ευτυχώς συμβατά με τον δυτικό ουρανίσκο (χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια). Ζήτα να σου ετοιμάσουν μια ποικιλία με μπόλικη καυτερή μουστάρδα δίπλα αντί για κάποια γλυκόξινη σος που ονειρεύεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους δείξεις ποιο μέρος του ψητού θες και να απολαύσεις την περαντζάδα από πελάτες κι ένα γρήγορο γεύμα στα όρθια. Tip: Μη χάσεις τη χοιρινή τραγανή πέτσα, το μπούτι πάπιας, τις ψητές φτερούγες κοτόπουλου, τη ζουμερή λιπαρή πανσέτα.
Επιστροφή. Γι αυτό λατρεύω τα αεροπλάνα! Γιατί τη μια μέρα είσαι στο σπίτι και γκουγκλάρεις τα μέρη που ονειρεύεσαι και την επόμενη βρίσκεσαι εκεί. Η επιστροφή πάντα μαγική. Μέσα στο αεροπλάνο σκέφτομαι όσα είδα και έζησα, καταχωρώ αναμνήσεις στον σκληρό μου δίσκο και ετοιμάζω το επόμενο ταξίδι.
Tip: Παρόλο που με μαγεύει η ασιατική κουζίνα αξιομνημόνευτο ήταν και το τελευταίο γεύμα στον αέρα, μάγουλα μπρεζέ από τον σεφ της Emirates».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.