Πόσα είδη μακαρονιού έχεις δοκιμάσει; Κάνε το τεστ
Αν υπάρχουν άτομα που δεν τρελαίνονται για τα μακαρόνια, αυτό το άρθρο δεν απευθύνεται σε εκείνους αλλά θα μας ενδιέφερε να γράψουν στα σχόλια πώς αισθάνονται να είναι τόσο λάθος και πότε ακριβώς αποδέχθηκαν πως δεν θα γνωρίσουν το αίσθημα της χαράς στη ζωή τους. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε τα ίδια συναισθήματα λατρείας για το θείο δώρο των Ιταλών στον υπόλοιπο κόσμο, ίσως όμως μερικοί από εμάς διαθέτουν περισσότερη γνώση και εμπειρία γύρω από το θέμα. Yπάρχουν περίπου 350 διαφορετικά είδη pasta και εμείς θα αναφέρουμε τα πιο διαδεδομένα. Δώσε στον εαυτό σου έναν πόντο για κάθε ένα που έχεις δοκιμάσει.
Spaghetti
Υπάρχει λόγος που είναι το πιο δημοφιλές. Η απόλαυση που παίρνεις τυλίγοντας τα λεπτά μακαρόνια γύρω από το πιρούνι σου (όποιος χρησιμοποιεί κουτάλι είναι n00b) είναι απέραντη, ενώ η μυρωδιά της σάλτσας ντομάτας ανακατεμένη με βασιλικό και μοσχοκάρυδο μας θυμίζει τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς και καλοκαιρινές μάσες μετά το μπάνιο.
Penne
Μπορεί να γίνει από το πιο basic φαγητό σε φοιτητόσπιτο (θα το φας με σκέτο αλάτι ή με τυρί σε περιόδους φτώχειας/βαρεμάρας/και τα δύο) μέχρι ένα επίσημο πιάτο σε βραδινό τραπέζι όπου πρέπει να δείξεις εγκράτεια και να μην το καταβροχθίσεις αμέσως. Η υφή τους επιτρέπει στις διάφορες σάλτσες να κολλάνε πάνω στην κάθε πένα ξεχωριστά έτσι ώστε η κάθε μπουκιά να έχει ίσες δόσεις νοστιμιάς.
Linguine
Σαν το spaghetti αλλά παίρνει πιο σοβαρά τον εαυτό του. Τα μακαρόνια είναι λίγο πιο φαρδιά, δίνοντας μια όψη πολυτέλειας στο πιάτο ενώ η έξτρα επιφάνεια τα βοηθάει να απορροφούν ελαφριές σάλτσες. Θα το βρεις πιο συχνά σε καλά εστιατόρια. Αν τα μαγειρέψει η μαμά σου, θα την ακούς να δηλώνει πως της αρέσει η gourmet κουζίνα για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά.
Spirali / Fusilli
Eίναι στριφογυριστά, είναι τσαχπίνικα, είναι ό,τι πρέπει για παχύρρευστες σάλτσες με κομματάκια κρέατος και μπόλικο τυρί. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως τα fusilli είναι λίγο πιο ελαφριά, γιατί προσέχουμε τη σιλουέτα μας όπως είναι προφανές.
Pappardelle
Έχουν βάση από αβγό, καταγωγή από την Τοσκάνη και μοιάζουν σαν κορδέλες που τρώγονται. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε πιάτα με κρέας ραγού ή με άγρια μανιτάρια και προσφέρουν σίγουρα ένα άκρως πλούσιο θέαμα. Ποιος θα πάει να πάρει τον κιμά;
Mε μελάνι σουπιάς
Φτιάχνονται με αβγά, αλεύρι, λάδι και το μελάνι σουπιάς τους δίνει αυτό το εντυπωσιακό κατάμαυρο χρώμα. Αν είσαι παράξενος στο φαγητό δικαίως διστάζεις να τα δοκιμάσεις, όμως σε πληροφορούμε πως θα είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που έχεις ποτέ φάει, κυρίως συνδυασμένο με θαλασσινά. Οι σεφ υποστηρίζουν πως δεν του πηγαίνει το τυρί, εμείς δηλώνουμε πως οι σεφ είναι αδύναμα πλάσματα που δεν θα αντέξουν τον χειμώνα. Παρμεζάνα σε όλα.
Gnocchi
Οι πιθανότητες είναι να σου έχουν σερβίρει ένα πιάτο gnocchi και η πρώτη σου σκέψη να ήταν "μόνο αυτό θα φάω;!". Παραδοσιακά μαγειρεμένα από πατάτα, αβγά και αλεύρι, τα gnocchi συνήθως συνοδεύονται από φορτωμένες σάλτσες και είναι ένα βαρύ πιάτο, γιαυτό οι ποσότητες είναι πιο μικρές. Άδικο.
Pizzoccheri
Δεν είναι κάποιος μαγικός συνδυασμός μακαρονιού και πίτσας, όσο και να το θέλαμε. Τα pizzocheri παρασκευάζονται από 80% αλεύρι σίκαλης και 20% σιταριού και συνήθως μαγειρεύονται με λαχανικά και βραστές πατάτες.
Farfalle
Tα γνωστά φιογκάκια! Μας προξενούν τον ίδιο ενθουσιασμό όπως όταν ήμασταν παιδιά και είναι εξίσου νόστιμα όσο και τότε, κυρίως με σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα.
Macaroni
Για όλα υπάρχει μία αμερικάνικη εκδοχή, ιδού λοιπόν η βάση για το περίφημο mac'n'cheese. Ιδού και ένα tutorial στο youtube για το πως να το μαγειρέψεις και εσύ.
Campanelle
Το όνομά τους σημαίνει "λουλούδια καμπάνες" και το σχήμα τους είναι ό,τι πιο κατάλληλο για να παγιδεύει τα υπόλοιπα συνοδευτικά.
Ravioli
Παρόμοια κατάσταση με τα gnocchi. Είναι μεγάλα και γεμιστά με τυρί ή κρέας και έτσι τα εστιατόρια έχουν την εντύπωση πως πρέπει να σου προσφέρουν μόνο πέντε-έξι για να χορτάσεις. Αν δεν φας τη μισή κατσαρόλα τουλάχιστον, έχεις όντως φάει μακαρόνια;
Tortellini
O φτωχός συγγενής των ravioli, ο αιώνιος σύντροφος, τα μακαρόνια kinder έκπληξη. Εννοείται με έξτρα τυρί.
Lasagne
Στρώσεις λεπτού ζυμαρικού και ανάμεσα κρέας, ντομάτα και λευκή σάλτσα...μπορείς να πεις πως παστιτσιοφέρνει.
Ziti
Spaghetti που έχουν πρηστεί. Αποτελούν βάση για ένα από τα πιο παλιά και κλασσικά ιταλικά πιάτα, το baked ziti. Τα ζυμαρικά ψήνονται σε κατσαρόλα μαζί με ντομάτες, κρεμμύδια, κρέας και τρία διαφορετικά είδη τυριών (provolone, mozzarella, παρμεζάνα).
Orecchiette
To όνομά τους σημαίνει "μικρά αυτιά" αν και σε κάποιους άλλους θυμίζουν περισσότερο κοχύλια. Όπως και να έχει, τρώγονται και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.
Tagliarini
H μικρή αδερφή των tagliatelle. Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά από αβγό βράζουν σε πολύ λίγη ώρα και κολλάνε στο στόμα όταν τα τρως. Συνοδεύονται υπέροχα με φρέσκο ψάρι το καλοκαίρι ή λευκές τρούφες τον χειμώνα για ένα πιο καλοστημένο δείπνο.
Bigoli
Παραδοσιακά φτιάχνονται από αβγά πάπιας και αλεύρι σιταριού. Μερικοί τα αποκαλούν Pici και φαίνονται αρκετά χοντρά για να μας χορτάσουν.
Ditalini
Ή αλλιώς μακαρονάκι κοφτό (με χταποδάκι).
Alfabeto
Στη θεωρία, μία σούπα γεμάτη γράμματα από ζυμαρικά ακούγεται πολύ διασκεδαστική όμως δεν έχουμε συναντήσει πολλά παιδιά που να τους άρεσε όντως η γεύση της τόσης ντοματίλας. Ίσως πρέπει να την ξαναφτιάξουμε και να της δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία ως ενήλικοι.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
0-5 πόντοι: ο αρχάριος μακαρονάς
Μήπως η μαμά σου έφτιαχνε συχνά φιδέ όταν ήσουν παιδί και ακόμα δεν έχεις συγχωρήσει ολόκληρη τη μακαρονική οικογένεια;
5-10 πόντοι: o καθησυχασμένος μακαρονάς
Σου αρέσουν τα μακαρόνια αλλά θα αρκεστείς σε ότι μπορείς να βρεις σε πακέτο στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου. Αν βέβαια σου τύχει να βρεθείς μπροστά σε ένα πιάτο με tagliarini (το οποίο δεν χρειάζεται να πληρώσεις) δεν θα πεις όχι.
10-15 πόντοι: o φιλόδοξος μακαρονάς
Έχεις δοκιμάσει ήδη αρκετές από τις παραπάνω κατηγορίες και ετοιμάζεσαι να ανακαλύψεις τις επόμενες γιατί σου άνοιξε πάλι η όρεξη με τούτα και με κείνα.
15-20: ο wannabe Ιταλός
Αν μπορούσες να κάνεις ένεση από μακαρόνια για να μπαίνουν κατευθείαν στο σύστημά σου θα ήσουν απόλυτα ευχαριστημένος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.