Όσα δοκίμασα ένα βράδυ στο Varoulko, λίγο πριν (ξανά) πάρει αστέρι Michelin
Τα καινούργια πιάτα του Λεύτερη Λάζαρου εξηγούν γιατί ο σεφ δεν σταματάει να παίρνει βραβεία
Τα βράδια στο Μικρολίμανο, έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε πλοίο. Εστιατόρια ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε κάνουν να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο γευστικό καράβι που η ρότα του εξαρτάται από ποιο φινιστρίνι θα διαλέξεις να ανοίξεις. Το πιο λαμπρό και υποσχόμενο απ’ όλα, είναι εκείνο που έχει ένα άστρο από πάνω του να το φωτίζει επί δεκαπέντε συναπτά έτη.
Στη γυάλινη πόρτα του Varoulko τα κόκκινα αυτοκόλλητα ενημερώνουν: «Michelin 2002» (το πρώτο που δόθηκε σε ελληνικό εστιατόριο), «Michelin 2003», «Michelin 2004» και οι χρονιές περνάνε μετρώντας αστέρια έως το 2016. Φαντάζομαι ότι από χθες, άλλο ένα αστέρι, αυτό με την επιγραφή 2017, βρήκε τη θέση του στην πόρτα της ατμοσφαιρικής σάλας, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον οδηγό Michelin, το Varoulko και ο σεφ του, Λευτέρης Λαζάρου, κατέκτησαν και πάλι τη λαμπρή επιβράβευση.
Λίγες μέρες πριν το πολυπόθητο, έχω έρθει στο Varoulko για να δοκιμάσω τα καινούργια πιάτα του Λευτέρη Λαζάρου, που μάλιστα φέτος συνεργάζεται με έναν πολύ καλό σεφ, τον Γιάννη Παρίκο.Έχω έξαψη και προσμονή... Το βλέμμα μου πλανιέται γύρω-γύρω και συχνά κάπου σταματά. Στους υπέρκομψους σερβιτόρους, στον ατμοσφαιρικό φωτισμό, στη θάλασσα, που δεν μπορώ να πιστέψω πόσο κοντά της κάθομαι, στο χαμόγελο του Λευτέρη Λαζάρου που μισοκρύβεται κάτω από τα μουστάκια του.
Ξέρω πως αυτό που θα ακολουθήσει, δεν είναι συνηθισμένο δείπνο, είναι εμπειρία. Η γεύση έχει περίεργη σχέση με το συναίσθημα. Έχει τη δύναμη να κινητοποιεί αναμνήσεις πολύ μακρινές και (λιγότερο συχνά) καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που νιώθεις τη στιγμή που τρως κάτι. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, λίγοι μπορούν να το καταφέρουν. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από αυτούς.
Θα ήθελα να αναφέρω λοιπόν τα καινούργια πιάτα, τα πιάτα που έφαγα, όσο πιο λιτά γίνεται. Πλην του πιάτου, δεν έχουν ανάγκη από άλλο στολίδι. Δοκιμάσα τόνο με shiso, τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας, μαύρο σουσάμι, ντομάτα και soya. Καλαμάρι ψητό ελληνικής αλιείας με κρέμα ταραμά, ψητό μαρούλι και ζελεδάκια ούζου. Χριστόψαρο με τριλογία αγκινάρας Ιερουσαλήμ και σιναπόσπορο. Παναρισμένο αυγό με καπνιστό χέλι και μους πατάτας (πιθανότατα ένα πιάτο που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου). Για το τέλος ήρθε μια crème brulee, αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης και θυμάρι, αχλάδι ποσέ και παγωτό ρούμι. Απλά, κομψά και υπέροχα. Μερικές φορές, είναι καλύτερα να σιωπούμε για να απολαύσουμε τη γεύση της στιγμής με όλες μας τις αισθήσεις.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.