Θα γίνει της λαγάνας!
Η Καθαρή Δευτέρα είναι η αγαπημένη μας νηστεία (;) και τη γιορτάζουμε πανελλαδικά τρώγοντας τον άμπακο!
Η Καθαρή Δευτέρα είναι η αγαπημένη μας νηστεία (;) και τη γιορτάζουμε πανελλαδικά τρώγοντας τον άμπακο!
Η γαρίδα κάνει ντόρο, είναι από το Κάβο Ντόρο!
Όλη την αγορά να ψάξεις για ελληνική μεγάλη γαρίδα δεν θα βρεις αυτή την εποχή. Θα βρεις ολόφρεσκο, ψιλό, συμιακό γαριδάκι με € 8,80/το κιλό – το πετάς στο τηγάνι και το βγάζεις χρυσαφένιο και τραγανό. Η Βαρβάκειος, να ξέρεις, ανοίγει την Κυριακή τα μεσάνυχτα και κλείνει το μεσημέρι της Δευτέρας – ό,τι ώρα ξεπουλήσουν. Ο πιο παλιός ψαράς είναι ο Τεπελένης «Ιχθυοπωλείον αριθμός 66β» από το 1975, εκεί θα πας για σούπερ πετροσωλήνες και γαρίδες. Κάναμε μια βόλτα και πήραμε τις τιμές από όσα θα φάμε την ημέρα της Σαρακοστής.
Πόσο πάει το κιλό;
● Χταποδάκι από € 9,90 μέχρι € 13,80
● Μοσχιοί Καρύστου (μικρά μοσχοχτάποδα) στα € 4 ● Γαρίδες από € 10 ανάλογα με το μέγεθος ● Καλαμάρια από € 9
● Κυδώνια και χτένια μέχρι € 14
● Καραβίδες γύρω στα € 26
Χαλβάς
Δίπλα από τους ψαράδες, όλα τα μαγαζάκια της αγοράς πουλάνε σαρακοστιανά και όλων των ειδών τους χαλβάδες. Πάρε μια ιδέα...
Χαλβάς Όλυμπος από € 6 το κιλό
Χαλβάς Χαΐτογλου, ο αυθεντικός μακεδονικός από € 9 το κιλό
Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη - Γαβρίλη, διάσημος στο λεκανοπέδιο, παράδοση από το 1924, € 10 τα 900 γρ. (στην Αθήνα θα βρείτε στο μικρό πρατήριο άρτου Ιπποκράτους 1)
Χαλβάς «Κρητικός» με σήμα την Κωνσταντινούπολη και παράδοση ενός αιώνα, από € 8 το κιλό (και εξαιρετικό ταχίνι)
O (John )Taramas
Λένε πως ο αυθεντικός ταραμάς είναι ο άσπρος, θα τον αγοράσεις κοντά στα € 20 το κιλό – υπολόγισε ότι για μια ικανοποιητική ποσότητα δεν θα χρειαστείς πάνω από 100-150 γρ.
Για να ξέρεις, η συνταγή της τέλειας ταραμοσαλάτας είναι...
Βάζουμε στο μίξερ 1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι ξερό, το χυμό από 2 λεμόνια, μπαγιάτικο ψωμί (περίπου την ψίχα μισής φρατζόλας), 100 γρ. ταραμά λευκό. Τα χτυπάμε όλα μαζί προσθέτοντας ελαιόλαδο σιγά σιγά μέχρι να δέσει το μείγμα. Σερβίρουμε με μια ελιά στο κέντρο, λίγο άνηθο, μια «πινελιά» λάδι ακόμη, μια λεπτή φέτα λεμόνι.
(Μεταξύ μας, στα ψυγεία των σουπερμάρκετ θα βρεις μικρά μπολάκια με ροζ περιεχόμενο και τιμή κοντά στα € 4, δεν είναι όμως το ίδιο με τον σπιτικό).
Βάλε, κουμπάρε, κι άλλο!
Δεν γίνεται Καθαρή Δευτέρα χωρίς ούζα και τσίπουρα. Με νεράκι, με παγάκι ή σκέτα, αυτή τη μέρα κάνουμε κεφάλι με γλυκάνισο ή και χωρίς – το τσίπουρο Τσιλιλή, φτιαγμένο με το παλιό παραδοσιακό τρόπο, θα το βρεις και στις δύο εκδοχές. Αν πάλι είσαι του κρασιού θα διαλέξεις ένα ωραίο λευκό που ταιριάζει με όλα τα θαλασσινά. Τα καλύτερά μας είναι:
Κτήμα Παυλίδη Chardonnay
Κτήμα Πόρτο Καρράς, Μελισσάνθη
Κτήμα Ρούβαλης, Ιανός
Μπουτάρης, Καλλίστη Reserve 2006
Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη
Είναι φρέσκα, μάστορα;
Χρήσιμα tips για να διαλέξεις όστρακα και θαλασσινά...
*Η φρέσκια γαρίδα πρέπει να γυαλίζει, να έχει ζωντανό χρώμα. Αν δεις το κεφάλι της να έχει μαύρο χρώμα, τότε πάρε δρόμο.
*Δεν αγοράζουμε ποτέ όστρακα ανοιχτά και όσα δεν ανοίγουν στο βράσιμο τα πετάμε.
*Το ωμό χταπόδι πρέπει να είναι σκληρό.
*Η σουπιά και το καλαμάρι πρέπει να έχουν πολύ μελάνι. Το καλαμάρι πρέπει να έχει γαλακτερό χρώμα
Το τραπέζι έχει απ’ όλα!
Του φτωχού (ή της τελευταίας στιγμής) Βραστές πατάτες, βραστά μαυρομάτικα φασόλια, τουρσιά, βολβούς, κονσέρβες ντολμαδάκια και σαρδέλες, ταραμά άφτιαχτο (σηκώνει τσίπουρο), φρέσκα σκόρδα και κρεμμύδια καθαρισμένα, αγκινάρες (τα μαλακά φύλλα με λεμόνι), χαλβά.
Του παραδοσιακού (λέγε με και γαργαντούα) Φασολάδα άσπρη, σουπιές με σπανάκι, καλαμάρι στο τηγάνι και χταπόδι στη σχάρα, γαρίδες σαγανάκι, χοχλιούς βραστούς με ξύδι, κολοκυθοκεφτέδες, χταπόδι με κοφτό μακαρόνι, ταραμοσαλάτα (από κόκκινο ταραμά), χαλβά σιμιγδαλένιο της κατσαρόλας.
Του gourmand (ή και κοσμογυρισμένου) Kαβούρια, αστακούς, καραβίδες –στη σχάρα με αλάτι χοντρό–, χούμους, αυγοτάραχο, χαβιάρι, πουρέ φασόλια με ντρέσινγκ μπαλσάμικο, λιόκαφτες κερασοντομάτες Ξάνθης, καπαρόφυλλα από τη Σύρο, φακές Εγκλουβής, παγωτό με γεύση χαλβά.
Είναι μούρλια!
Γίνε… Στέλιος Παρλιάρος για μια μέρα και απογείωσε το χαλβά του μπακάλη ως εξής: Σε αλουμινόχαρτο στρώσε φέτες μήλου, ή πορτοκαλιού, βάλε από πάνω μια χοντρή φέτα χαλβά και ψήσε στο φούρνο για λίγα λεπτά. Θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους!
Πού να μαγειρεύεις τώρα…
Ο Θαλασσινός (210 9404.518) από το μεσημέρι ανοιχτός με ζεστές λαγάνες, πολλά όστρακα, αχτύπητη ταραμοσαλάτα.
Η Καλλίστη Γεύσις (210 6453.179) στρώνει νηστίσιμο τραπέζι με καλούδια απ’ όλη την Ελλάδα και μας περιμένει το μεσημέρι.
Στα εστιατόρια La Pasteria (210 3632.032/ 210 8945.085) ο Ιταλός σεφ Έκτορας Μποτρίνι ετοιμάζει νηστίσιμα πιάτα απλά και νόστιμα, όπως spaghetti napoletana και τραγανές μπρουσκέτες με φρέσκια ντομάτα.
Το Jackson Fish (210 3616.098) θα είναι ανοιχτό από τη 1.00 το μεσημέρι με ψαρομεζέδες, φρέσκα κυδώνια και γυαλιστερές, κρύα και ζεστά ορεκτικά, ζυμαρικά με θαλασσινά, ταραμοσαλάτα με ζεστή λαγάνα.
Στο party restaurant Fish Bar (210 9680.100, 697 4909710) έχει γλέντι με ελληνική μουσική και νηστίσιμες απολαύσεις. Φρέσκα όστρακα, ψαρομεζέδες της Μεσογείου, λαγάνες και ταραμάς θα είναι μόνο η αρχή…
Το Ψαροκόκαλο (210 3846.596) ξεκινάει τα σαρακοστιανά από το μεσημέρι. Ορεκτικά, ταραμοσαλάτα, γαριδοπίλαφο, λιγκουίνι με φρούτα της θάλασσας, σουπιές με σπανάκι κ.ά.
Τα αγαπημένα Everest γιορτάζουν τη Σαρακοστή με νηστίσιμες γλυκές και αλμυρές προτάσεις. Mini donut για τον καφέ, πίτες, και για όσους δεν αποχωρίζονται τα burgers, burger με γαρίδες!
Οι εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στην πόλη
Τζάμπα λαγάνα!
ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ Παραδοσιακή μουσική και ελληνικοί χοροί με τους Λάκη Χαλκιά, Στέλλα Κονιτοπούλου και το Χορευτικό Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση (ώρα 11.00).
Αμπελόκηποι, Άλσος ΚΑΠΑΨ - Τριφυλλίας & Λάμψα Παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από τα συγκροτήματα Ανέμου Ώτα και Κάβουρας (ώρα 11.00).
ΚΗΦΙΣΙΑ - Κτήμα Συγγρού Υπαίθριο γλέντι με λαϊκά συγκροτήματα και δωρεάν κρασί από τους Δήμους Κηφισιάς και Αμαρουσίου.
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - Χαλικάκι Ανοίγει το γλέντι το παραδοσιακό γαϊτανάκι και ο δήμος προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και κρασί. Μουσική από το συγκρότημα του Θοδωρή Γεωργόπουλου (ώρα 11.00).
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - Προφήτης Ηλίας Παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο Ηπειρωτών. Εδέσματα, κρασί και τοπικές λιχουδιές δωρεάν (ώρα 12.00).
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ - Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγίου Γεωργίου) Πρόγραμμα για παιδιά με χορό, παιχνίδια, κατασκευή χαρταετών, face-painting. Ακολουθούν λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Μανόλη Πάππου, χοροί, παραδοσιακά εδέσματα από τους τοπικούς συλλόγους (ώρα 11.00).
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ Λαϊκή μουσική από το συγκρότημα Αγγελικά Πλασμένοι και ελληνικοί χοροί από το Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση (ώρα 11.00).
ΙΛΙΟΝ - Πάρκο Αντώνης Τρίτσης Παραδοσιακά χορευτικά, μουσικά συγκροτήματα, άφθονο κρασί (ώρα 11.00).
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - 1ο Δημοτικό Πάρκο (τέρμα οδού Γραβιάς) Μουσική, σαρακοστιανά φαγητά, παιχνίδια, κατασκευές για μικρούς και μεγάλους (ώρα 11.00).
ΓΑΛΑΤΣΙ - Άλσος Βεΐκου Live μουσική από τη Νάσια Κονιτοπούλου και την ορχήστρα της, χορός από παραδοσιακές ομάδες και δωρεάν διανομή σαρακοστιανών εδεσμάτων και λαγάνας (ώρα 10.30).
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - Λόφος Λαμπράκη (οδός Πυθέου) Παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το συγκρότημα Μνηστήρες (ώρα 11.00).
«Παντοπωλείον» η… ευκολία
Παλιά στην Αθήνα τα μπακάλικα ήταν ανοιχτά την Καθαρή Δευτέρα, σήμερα σε μερικές μόνο γειτονιές το κρατάνε ακόμη.
Η Κάπαρη (Ασκληπιού 22, 211 0104.240) θα μείνει ανοιχτή 8.30 π.μ. - 13.00 μ.μ. Θα βρεις από ταραμά και σπιτικά φτιαγμένες σαλάτες (γαριδοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ρεγγοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, καπαροσαλάτα) μέχρι βολβούς, φάβα, ντολμαδάκια γιαλαντζί και χταπόδι!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.