BBQ tips για να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο,
Με μερικά βασικά bbq tips θα τα καταφέρεις περίφημα.

Kαλοκαίρι χωρίς πικ-νικ δεν γίνεται! Ο Ευτύχης Μπλέτσας μοιράζεται μαζί σου συμβουλές...ψηστικής.
Kαλοκαίρι χωρίς πικ-νικ δεν γίνεται! Με μερικά βασικά bbq tips θα τα καταφέρεις περίφημα. Ο Ευτύχης Μπλέτσας μοιράζεται μαζί σου συμβουλές...ψηστικής. Α, και μάζεψε τα σκουπίδια σου πριν φύγεις...
● Ό,τι αποφασίσεις να ψήσεις πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τελείως στεγνό, (από νερό) και ελάχιστα αλειμμένο με λάδι.
● Για να γίνουν νόστιμα το κρέας και το κοτόπουλο στα κάρβουνα, πρέπει να τα αφήσεις για μερικές ώρες σε μαρινάτα από λάδι, λεμόνι και διάφορα καρυκεύματα, όπως πιπέρι, ρίγανη, κρεμμύδι κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξουν όλα αυτά τα αρώματα και τις γεύσεις στη σάρκα τους, τα οποία απλώνονται παντού κατά τη διαδικασία του ψησίματος. Σου προτείνω να το κάνεις αυτό από το σπίτι, πριν ξεκινήσεις για το πικ-νικ.
● Χρησιμοποίησε άλλη σχάρα για κρέατα και διαφορετική για ψάρια, για να μην μπλέξουν μυρωδιές και γεύσεις. Λαχανικά μπορείς να ψήσεις σε όποια σχάρα θες, ανάλογα με τι θα συνοδέψεις, ώστε να αποκτήσουν και την ανάλογη γεύση.
● Άσε τη σχάρα πάνω στη φωτιά αρκετή ώρα, ώστε να καούν όλα τα υπολείμματα που μπορεί να έχει και για να απολυμανθεί. Μετά μπορείς να την τρίψεις με σύρμα και με φλούδες λεμονιού για να καθαρίσει.
● Χρησιμοποίησε ό,τι bbq gadget σε βολεύει για να μην καείς: λαβίδες, πιρούνια, πινέλο για λάδωμα και σπάτουλα με μακριές λαβές είναι τα πιο classic.
● Πριν βάλεις τα φαγητά πάνω στη σχάρα, άσε τα κάρβουνα να «χωνέψουν» καλά. Να γίνουν, δηλαδή, σχεδόν άσπρα και να μην έχουν καθόλου φλόγα.
● Άσε τη σχάρα να ζεσταθεί καλά (σχεδόν να κάψει) πριν τοποθετήσεις τα υλικά.
● Την τελευταία στιγμή πριν βάλεις τη σχάρα πάνω στα κάρβουνα ρίχνεις λίγα ξερά φύλλα από δάφνη, δενδρολίβανο ή ό,τι άλλα ξερά αρωματικά φύλλα έχεις. Αυτό θα δώσει άρωμα στο χώρο και υπέροχη γεύση στο φαγητό!
● Στέγνωσε καλά το κρέας ή το ψάρι με χαρτί κουζίνας, πριν το βάλεις στη σχάρα.
● Άσε αυτά που ψήνεις να ψηθούν αρκετά καλά, να «αρπάξουν» δηλαδή από τη μία μεριά, πριν γυρίσεις τη σχάρα για να ψηθούν και από την άλλη. Είναι σημαντικό να τα γυρίσεις μόνο μία φορά, αν θες να διατηρηθεί όλο το ζουμί στο εσωτερικό τους!
● Αφού αρπάξουν, αλείφεις με λίγο λάδι ή με τη μαρινάτα μία δύο φορές για να μη στεγνώσουν. Προσέχεις τη φωτιά και αν είναι πολύ δυνατή τοποθετείς τη σχάρα πιο ψηλά για να μην καούν απ’ έξω και μείνουν ωμά στο εσωτερικό.
● Κάθε κομμάτι κρέατος θέλει το δικό του χρόνο ψησίματος. Όμως ποικίλουν και τα γούστα αυτών που θα το φάνε. Καλό είναι να ξέρεις πώς θέλει ο καθένας το δικό του κομμάτι και να φροντίζεις να μην το ψήνεις ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.
● Για να δοκιμάσεις αν έχει ψηθεί το κρέας χαράζεις κοντά στο κόκαλο με ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει κόκκινος χυμός ίσως θέλει λίγο ακόμη, ειδικά για κάποιον που θέλει το κρέας του καλοψημένο. Ο χυμός του κρέατος είναι σκούρος όταν έχει ψηθεί καλά.
● Τέλος, θυμήσου να σερβίρεις αμέσως όσο είναι ζεστά. Αν κρυώσουν, σολιάζουν!
Συνολικός χρόνος ψησίματος για κάθε είδος
Για να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο, καλό είναι να μετράς το χρόνο. Το μυστικό είναι να ψήσεις καλά από τη μία μεριά, πριν γυρίσεις από την άλλη.
Οι χρόνοι είναι για καλά χωνεμένα κάρβουνα, σε σχάρα που έχει απόσταση 10 εκατοστά από τα κάρβουνα. Ο χρόνος που ψήνεις από την πρώτη πλευρά είναι 2-3 λεπτά περισσότερος από αυτόν που ψήνεις μετά το γύρισμα. Η διαφορά των 2 λεπτών του συνολικού χρόνου είναι ανάλογη με το πάχος του κομματιού που ψήνεις.
Μπριζόλες μοσχαρίσιες ............ 10-12 λεπτά
Μπριζόλες χοιρινές ....................14-16 λεπτά
Μπιφτέκια ...................................10-12 λεπτά
Λουκάνικα χωριάτικα ................. 8-10 λεπτά
Παϊδάκια αρνίσια ........................ 8-10 λεπτά
Κοτόπουλο κομμένο παϊδάκια ..10-12 λεπτά
Κοτόπουλο κομμένο στη μέση 40-45 λεπτά
Φιλέτο ............................................ 6-8 λεπτά
Κόντρα μοσχάρι ............................ 5-7 λεπτά
Συκώτι ............................................ 5-7 λεπτά
Σουβλάκι μοσχαρίσιο ................. 8-10 λεπτά
Σουβλάκι χοιρινό ....................... 10-12 λεπτά
Σουβλάκι κοτόπουλο ................ 12-14 λεπτά
Ψάρι σουβλάκι ............................ 8-10 λεπτά
Ψάρια ολόκληρα ....................... 25-30 λεπτά
Πιπεριές ολόκληρες ..................... 6-8 λεπτά
Λαχανικά κομμένα σε φέτες ....... 6-8 λεπτά
Φωτό: Νικόλας Τσακρής. "Η φωτογράφιση για το πικ-νικ έγινε σε ένα μέρος στον Υμηττό, που αφενός είναι όμορφο, αφετέρου έχει και θέα στην Αθήνα μας. Η Αθήνα σαν πόλη αντικειμενικά δεν είναι όμορφη, αλλά έχει ένα ρομαντισμό που έρχεται από παλιά. Ευτυχώς, νομίζω ότι η νεολαία σκέφτεται πολύ ευρωπαϊκά, νοιάζεται για το περιβάλλον, έχει μία πιο καλλιτεχνική ματιά από τους μεγαλύτερους. Αυτό που πάει να γίνει στην Αθήνα πλησιάζει το Βερολίνο, και μου αρέσει αυτό."
Photo Credits: Make-up Αrtist: Ιωάννης Άνγκελο / Hair: Λίνα Τασούλα / Styling: Αντιγόνη Σπάνιου / Clothes & Accessories : Holy Mustache Vintage Culture/ Models: Βασιλική Νικολοπούλου (X-ray), Άννα Φεντορένκο, Κώστας Κιάρας/ Assistant: Ντίνα Χατζή/ Characters: Δάφνη Ανέστη, Ζωή Αρβανίτη, Μαρία Πατίτσα , Ελένη Λαγάκη, Ίωνας Τσακρής και σκύλος. Ευχαριστώ επίσης τη μαμά του Ίωνα, Πέπυ Τσακρή, την Ιωάννα Μπαλαφούτη και τον ιδιοκτήτη του σκύλου, Πάνο Τσόγκα.
ATHENS VOICE - Δημιουργώντας ένα editorial
Το σεμινάριο σχεδιάστηκε από το New School Athens σαν μια φωτογραφική άσκηση σε πραγματικό χρόνο. Η photo editor Νικάνδρη Κουκουλιώτη και οι μαθητές της επεξεργάστηκαν τα θέματα του «SUMMER IN THE CITY». Φωτογράφισαν οι: Κοσμάς Κουμιανός, Ναστάζια Αράπογλου, Γιώργος Γκουνέζος, Νικολέτα Ζαβού, Χρήστος Καπάτος, Γεωργία Πανάκια, Ορέστης Σεφέρογλου, Νικόλας Τσακρής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Συναντήσαμε τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και τον γνωστό Chef Pâtissier, λίγο πριν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef!
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.