Θεματα

Αθηναϊκό γευστικό καλοκαίρι

Αφού φέτος δεν τους βλέπω στο νησί, ας τους φέρω το νησί στην πόλη…

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 398
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελλάδος Εικόνες
Ελλάδος Εικόνες

Kαλοκαιρινά μαγαζιά στη Αθήνα για να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε.

Αφού φέτος δεν τους βλέπω στο νησί, ας τους φέρω το νησί στην πόλη… είπε η Αθήνα και έστησε χίλιες δυο καλοκαιρινές γωνιές για να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε. Διάβασε τα παρακάτω και κάνε όρεξη…

Αμμουδιά, μεζέδες και γαρίφαλα

Στο Ελλάδος Εικόνες (για το καλοκαίρι μέσα στο La Cabana της Ακτής Αλίμου) η ατμόσφαιρα είναι «όπως στο νησί». Αμμουδιά και θάλασσα, κεφτεδάκια και θαλασσινά, τραγούδια λαϊκά, που φτάνουν μέχρι το λουλουδοπόλεμο και τους χορούς στα τραπέζια μέχρι τα ξημερώματα. Από το πρωί για βουτιές με χταποδάκι και ουζάκι, τα παρασκευοσάββατα με live ορχήστρα. Tιμές όπως μεζεδοπωλείο. Λ. Ποσειδώνος (πρώην Ble), 210 9859.860

Πετράλωνα, η ταβέρνα όπως στο ελληνικό σινεμά

Φέτος είναι η πλατεία Μερκούρη που μαζεύει τον κόσμο. Στο Ραντεβού για ρακές, στο καινούργιο μεζεδοπωλείο Lolitas για μεζεδάκια και ποτό, στην Πλατεία για κεφτεδάκια, στην Κάππαρη για ψητά και μαγειρευτά στην αυλή, στη Βραζιλιάνα για κοκτέιλ. Πάντα, όμως, θα μας αρέσει πολύ και η «πλατεία» της Κυδαντιδών με την τεράστια μπουκαμβίλια να βάζει χρώμα στο γραφικό στενό και με τον Οικονόμου και τα μαγειρευτά του, τον Γάλλο Chez Lucien και τις γαλλικές του σπεσιαλιτέ, το Θεραπευτήριο με την καλύτερη κουτσομούρα της Αθήνας.

Στην Αίγλη του Ζαππείου, αλά ελληνικά

Μέσα στο πράσινο του κήπου, το ολοκαίνουργιο Αίγλη Εστιατόριο πήρε τη θέση του κυριλέ και έντονα δημιουργικού Cibus και σερβίρει κεφτεδάκια, ντοματοκεφτέδες, φρικασέ, κουνελάκι στη γάστρα, όλη την κουζίνα της αθάνατης Ελληνίδας μάνας. Με χαλαρή, καλοκαιρινή διάθεση και σε τιμές πολύ χαμηλές.

Ψαράκια τηγανίζεις μες στο καπηλειό

Απ’ όλα τα καλούδια της θάλασσας το καλοκαίρι αγαπάει τα πιο «φτωχικά». Το καινούργιο Σαρδελάκι διά χειρός Παπαϊωάνου, με καταπληκτικούς ψαρομεζέδες και φτηνές τιμές, είναι το φετινό σουξέ στη Γλυφάδα, ο Θαλασσινός στο Ωνάσειο εξακολουθεί να ψήνει την πιο νόστιμη σαρδέλα στα κάρβουνα, η Fishαλίδα  στο Παγκράτι προσφέρει τσίπουρα και ψαρομεζεδάκια επίσης σε πολύ φιλικές τιμές, ο Βασίλαινας κάτω στον Πειραιά συνθέτει μενού ψαροφαγικό με € 19,50.

Ταράτσες με θέα και δροσιές

Η φετινή hot ταράτσα για φαγητό ή μόνο ποτό με θέα σε όλη τη φωταγωγημένη Αθήνα είναι αυτή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Συγγρού, που φιλοξενεί την πολύ καλή Hytra και τον πολυβραβευμένο Νίκο Καραθάνο στην κουζίνα. Πολύ ωραία και με αξέχαστη θέα είναι και η ταράτσα του ανακαινισμένου Central Hotel στην Απόλλωνος στη Πλάκα, το Thea Terrace Bar είναι από τις 11 το πρωί  μέχρι τη 1 το βράδυ ανοιχτό για καφέ, ποτό και σνακς. Υπάρχουν ακόμη το πάντα κοσμοπολίτικο Galaxy του Hilton, το St’ Astra Blue του Radisson Blu Park Hotel απέναντι από το Πεδίον του Άρεως με απίστευτη θέα, πισίνα και open kitchen b.b.q., το Kyoto για σούσι-φεγγάρι-Ακρόπολη, το καινούργιο και πολύ καλλιτεχνικό Λουκούμι στην πλατεία Αβησσυνίας με θέα στην Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο, το Βαρούλκο με τον Λευτέρη Λαζάρου να μεγαλουργεί, η Kuzina στην Αδριανού με συγκλονιστική θέα σε Ακρόπολη και Ναό του Ηφαίστου.

Κήποι και αυλές

Κάτω από το γιασεμί και δίπλα στη γαρδένια, η γαστρονομία παίρνει άλλες διαστάσεις… Μεσημέρι στον κολωνακιώτικο κήπο του L’ Abreuvoir για γαλλική κουζίνα με € 30, στο Balthazar για κοσμικές δροσιές, μεσογειακή κουζίνα από τη Κωνσταντίνα Φάκλαρη και στο βάθος σούσι, στο Αθήρι του Κεραμεικού μέσα στις πρασινάδες για αξέχαστους λουκουμάδες μπακαλιάρου και ό,τι άλλο φτιάχνει ο φοβερός Αλέξης Καρδάσης, στο Malvazia μέσα σε κήπο ονειρικό για μεσογειακή κουζίνα, στη Ροζαλία στα Εξάρχεια για πανόραμα μαγειρευτών, μεζέδες, ψάρια και κρεατικά, στο 50-50 στον «μυστικό» κήπο του μέσα στο Εμπ. Κέντρο Λαιμού στο Κολωνάκι για το τέλειο rib eye, στο Αποστακτήριο στη Ν. Ερυθραία για παστουρμαδοπιτάκια και ομελέτα με σουτζούκι, στις Λεύκες στο Γαλάτσι για χοιρινό στη λαδόκολλα δίπλα απ’ τα τρεχούμενα νερά.

Όλος ο κόσμος στο πιάτο

Το καλοκαίρι ζητάει γευστικά ταξίδια που φτάνουν και εκτός συνόρων. Απόλαυσε τις ναπολιτάνικες λεπτές πίτσες και τα άπειρα πιάτα πεντανόστιμων ζυμαρικών στο μικρό πράσινο κήπο του Vincenzo στη Γλυφάδα,  τα λουκάνικα Θουριγγίας-Κρακοβίας-Νυρεμβέργης και γερμανικές  μπίρες στο Schweinchen Dick κάτω στο Γκάζι, την σκανδιναβική κουζίνα στη μικρή αυλή-ποίημα του Safka στον Κεραμεικό, τις αυθεντικές μεξικάνικες εμπανάδας, κεσαντίγιας μαζί με μοχίτο και δροσερές σανγκρίες κάτω από την πέργκολα μαζί με λάτιν ρυθμούς στον Μεξικανό στου Ζωγράφου, με έκπτωση 15% για τους φοιτητές, τα σωστά chiken tandoori και υπέροχες νάαν στο καινούργιο, αυθεντικό ινδικό Kohenoor στην Τριπτολέμου, πάλι στο Γκάζι. Για μια βόλτα στη Μεσόγειο πήγαινε στο εξαιρετικής κουζίνας Mimaya στη Γλυφάδα για τα καινούργια καλοκαιρινά του πιάτα – υπέροχα φρέσκα μαύρα ταλιολίνι με καπνιστό σολομό και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Φαγητό by the pool

Η πισίνα δίνει την αίσθηση δροσιάς που όλοι ζητάμε στις ζέστες, έχει και μια νότα πολυτέλειας που ποτέ κανείς δεν αρνήθηκε. Στο St’ Astra Blue λοιπόν για b.b.q. και multi ethnic νοστιμιές με εξαιρετική θέα από το roof του Radisson Blu Park Hotel στη Λ. Αλεξάνδρας, στο Panorama Bar & Restaurant του  Ledra Mariott δίπλα στην πισίνα για Arabic Sisha σε πολλές παραλλαγές, στο Malabar μέσα στο Margi Hotel της Βουλιαγμένης  στην πισίνα με το εξωτικό ντεκόρ, στο Da Vinci της Αγίας Παρασκευής   στην πισίνα με τους φοίνικες για πολύ καλή μεσογειακή κουζίνα.

Νέα!!!

● Στο καινούργιο Improv@Volume10, εκεί που ήταν το Canteen, όλα τα πιάτα είναι χορτοφαγικά – κεφτέδες από φασολάκια και μακαρόνια με «κιμά» από κόκκινη φακή. Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, Γκάζι 

● Η Δεξαμενή, ψηλά στο Κολωνάκι, ανοίγει (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) έπειτα από πολύ καιρό το γραφικό της καφενεδάκι με καφέδες και μεζεδάκια.

● Έχει και το Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας) το δικό του all day καφέ! Μόλις άνοιξε και προσφέρει καφέ, ποτό, σαλάτες και σνακς με θέα λουλούδια και το αρχοντικό της Δούκισσας της Πλακεντίας.

● Σπίτι λέγεται το νέο all day πολύ καλό εστιατόριο (Καποδιστρίου 42 , Ν. Φιλοθέη), με μεσογειακές, ιταλίζουσες και… διεθνίζουσες πινελιές στην κουζίνα του. ● Μαύρο Πρόβατο είναι το νέο απόκτημα του πολύ ποιοτικού και γνωστού σε όσους κινούνται στο κέντρο Press Café. Στην Αρριανού 33, στο Παγκράτι, με πιάτα αγαπημένα της παράδοσης αλλά και σύγχρονες πινελιές. Ανοιχτό κάθε μέρα από το μεσημέρι, πολύ καλές τιμές.


n

Κολο-χτύπα τη, χτύπα τη, χτύπα τη! 

Με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού η trattoria Vezene (Βρασίδα 13, πίσω από το Hilton) παρέλαβε τις κολοχτύπες ή «λύρες», όπως τις αποκαλούν οι Μεγανησιώτες και παινεύονται πως είναι οι πιο νόστιμες της Ελλάδας. Εμβληματικό πιάτο του σεφ-ιδιοκτήτη Άρη Βεζενέ από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της trattoria στο Μεγανήσι, η κολοχτύπα δεν τον διαψεύδει ποτέ χάρη στην ανυπέρβλητη γλύκα της. Της αφαιρεί τα περιττά καλούδια και τις μπόλικες ντομάτες που φορτώνουν συνήθως αυτό το πιάτο, τη σιγομαγειρεύει με ελάχιστα υλικά και αφήνει την ίδια να μας μαγέψει με τη νοστιμιά της. Μαζί με τα βιολογικά linguini της οικογενειακής pasticceria Setaro, είναι ένα πιάτο ασυναγώνιστης νοστιμιάς που μυρίζει θάλασσα και ελληνικό καλοκαίρι.


Ροζέ στα φόρτε του

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσεις τις χάρες ενός παγωμένου ροζέ κρασιού. Δοκιμάσαμε και μας άρεσαν πολύ το Μελισσηνός απ’ το Κτήμα Πατεριανάκη, τις Ακακίες του Κυρ-Γιάννη, το Κτήμα Άλφα Ροζέ, το Κανένας του Τσάνταλη. Ανακάλυψε τα δικά σου.


n

Τσιζμέκ, το γλυκό που ενώνει Δύση και Ανατολή

Ή όταν το τσικέικ συνάντησε το εκμέκ! Η νέα γλύκα του καλοκαιριού έχει σαν βάση το γνωστό

παραδοσιακό κανταΐφι κι από πάνω προσθέτει ελαφρύ, δροσερό ανθότυρο (ανακατεμένο με γιαούρτι) και περιχύνει με πλούσιο γλυκό βύσσινο. Μπουκιά και απόλαυση που θα βρεις στο «Εκμέκ της Ρένας», Λ. Πεντέλης 98, Βριλήσσια, 211 1830.489


Μη χάσεις!

● Το 1ο Beer Festival στο «Apolis», όπου ένας τυχερός που θα προκύψει από διαγωνισμό θα κερδίσει ένα 3ήμερο στη Μύκονο («Ostraco Suites»). Λόφος Α. Δημητρίου, Πετρούπολη, 210 5060.620. 28/6, στις 21.00

● Θέλεις να κερδίσεις ένα iPad; Μπες στη σελίδα Facebook της Ρετσίνας Μαλαματίνα, παίξει στο «Κυνήγι της χαμένης φιάλης» και βρες που έχουν κρυφτεί τα μπουκάλια. Οι παίκτες με τα μεγαλύτερα σκορ θα κερδίσουν 3 iPad και πολλά ακόμα δώρα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ