Θεματα

Ο γνωστός είναι αλλιώς

Επώνυμες υπογραφές σε μπαρ, club και εστιατόρια!

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 392
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χρήστος Φερεντίνος στο Nueva Trova
Ο Χρήστος Φερεντίνος στο Nueva Trova

Άλλοι το είχαν όνειρο από μικροί, άλλοι θέλησαν να βρουν διέξοδο στην κρίση και άλλοι απλά θέλησαν ένα δικό τους στέκι για φίλους και γνωστούς. Όλο και περισσότεροι επώνυμοι αποφασίζουν να ανοίξουν ένα δικό τους μπαρ, εστιατόριο ή club, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους και στην τέχνη του επιχειρείν…

Ο πολύ γνωστός τηλεπαρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Θαμώνας ο ίδιος στα περισσότερα εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, φέτος μαζί με τους δύο κολλητούς του αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους στέκι… «Για να μαζευόμαστε οι φίλοι και να περνάμε καλά, να ξορκίζουμε την κατάθλιψη των καιρών που διανύουμε…» Το bar-restaurant Shamone έχει ντεκόρ κεφάτο, αλέγκρο και σέξι, στα happenings (που δίνουν και παίρνουν) πολύ συχνά πρωταγωνιστούν και οι ίδιοι οι θαμώνες, ο κόσμος τού δίνει και καταλαβαίνει μέχρι πολύ αργά το βράδυ ακόμη και τις καθημερινές. (Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι, 210 3450.144)

Λίγο καιρό πριν είχε προηγηθεί ο ηθοποιός Αλέκος Συσσοβίτης, ο οποίος έχει δουλέψει και ο ίδιος αρκετά χρόνια όταν ήταν μικρός σε νυχτερινά μαγαζιά ως dj. Το Faust του είναι ένας πολυχώρος με καταπληκτικό ντεκόρ, ατμόσφαιρα «καμπαρέ» και παρουσιάζει μουσικά σχήματα, παραστάσεις και προτάσεις τέχνης. Το έστησε παρέα με φίλους του στο κέντρο της Αθήνας και είναι ένα από τα στέκια που φέτος μάζεψαν πολύ κόσμο. (Kαλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12)

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε το Αλάτσι του πριν χρόνια και ένωσε στα τραπέζια του πολιτικούς, δημοσιογράφους και όλο τον κόσμο που από τη μια κοιτάζει τις γνωστές φάτσες γύρω του, από την άλλη πέφτει με τα μούτρα στα απίστευτης νοστιμιάς κρητικά πιάτα που ετοιμάζει στην κουζίνα ένας ακόμη διάσημος, ο τηλεοπτικός αστέρας και πολύ καλός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. (Βρασίδα 13, Αμπελόκηποι)

Ο Χρήστος Φερεντίνος άνοιξε παρέα με την Κατερίνα Παπουτσάκη το Nueva Trova στου Ψυρρή. «Σίγουρα η κρίση μάς φόβισε. Αλλά το σημαντικό είναι να μην υποχωρείς, να συμβαδίζεις με την εποχή. Έτσι, αποφασίσαμε να μη βάλουμε είσοδο στο μαγαζί και να κρατήσουμε πολύ χαμηλά τις τιμές στα ποτά. Δεν μας ενδιαφέρει να βγάζουμε χρήματα, αρκεί να μη χάνουμε». Όσο για το πώς ξεκίνησε η ιδέα; «Είχαμε δει το χώρο παρέα με την Κατερίνα Παπουτσάκη και την Αγάπη Παπαθεοχαράκη, με τις οποίες έχουμε το μαγαζί, και μας άρεσε πολύ. Αρχικά θέλαμε να φτιάξουμε μία μουσική σκηνή για να παίζουν νέα συγκροτήματα, να μπορούν να εκφράζονται… Πλέον ο χώρος συγκεντρώνει πλήθος δραστηριοτήτων, stand up comedy, μπάντες, μουσικούς διαγωνισμούς, τζαμαρίσματα έκπληξη. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν χώρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και αυτό είναι θλιβερό. Στόχος μας είναι να γινόμαστε όλοι μια παρέα. Ακόμα και μόνος του να έρθει κάποιος, να ξέρει ότι θα περάσει τέλεια!» (Αθηνάς &Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι)

Το ιταλικό εστιατόριο Pecora Nera απέκτησε φανατικό κοινό από τη πρώτη στιγμή που άνοιξε, πριν κάμποσα χρόνια. Πέρα από την καλή ιταλική κουζίνα και το πολύ ζωντανό μπαρ του, πόλος έλξης για τον κόσμο είναι και οι ιδιοκτήτες του. Ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός και η Τζένη, χρόνια γνωστή και αγαπημένη οικοδέσποινα στο Rock’ n’ Roll. (Σεβαστουπόλεως 158, Αμπελόκηποι)

Ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής άνοιξε franchise της γνωστής αλυσίδας Everest στη γενέτειρά του, τη Σαλαμίνα, τη διεύθυνση του οποίου έχουν αναλάβει η μητέρα του και ο αδερφός του. «Η δουλειά του ηθοποιού είναι πολύ αβέβαιη» μου εξηγεί. «Ήταν μία απόφαση που πήρα πριν ξεκινήσει η κρίση, να επενδύσω τα λεφτά που είχα σε αυτό το μαγαζί». Και η κρίση τελικά κάθε άλλο παρά τον έβλαψε, αφού «ο κόσμος πολύ πιο εύκολα θα έρθει να πάρει κάτι εδώ, αφού οι τιμές είναι τόσο χαμηλές. Άλλωστε πιστεύω ότι ακόμα κι αν όλα καταρρεύσουν στη χώρα, το τελευταίο που θα αντέξει θα είναι το φαγητό!».

image

Η Μυρτώ Αλικάκη εδώ και αρκετά χρόνια έχει ανοίξει την καφετέρια μαζί με τον πρώην σύζυγό της Πέτρο Λαγούτη Κόκκοι καφέ στα Εξάρχεια, στην οποία εξακολουθούν να διατηρούν ένα μικρό ποσοστό (Ασκληπιού 33 & Διδότου, Εξάρχεια).

Με καταγωγή από τα Χανιά, ο Γιώργος Παρτσαλάκης άνοιξε το κρητικό εστιατόριο Τσουγγρί (Θουκυδίδου 53-55, Καλαμάκι).

Το μοδάτο Beat στην πλατεία Καρύτση ήταν το μαγαζί που έστησαν ο Γιάννης Ζουγανέλης με τον Σάκη Μπουλά, το οποίο εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει μετονομαστεί σε Shakespeare. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα (Καρύτση 7 Αθήνα).

Η τραγουδίστρια Ελένη Ροδά διατηρεί εδώ και χρόνια ταβέρνα στην οδό Αιόλου 14. Στο χώρο της εστίασης όμως, όπως μας εξήγησε, μετράει 15 χρόνια! Από το 1997, όταν άνοιξε μία ταβέρνα στην Αγίας Βαρβάρας στο Παλαιό Φάληρο.

 

Με ιδιοκτήτες αθλητές

Γιούρκας Σεϊταρίδης Το Moma άνοιξε εδώ και 3,5 περίπου χρόνια, από το Πάσχα του 2008. «Η ιδέα ξεκίνησε από μια φιλία» μου εξηγεί η Βικτώρια, η αδερφή του Γιούρκα Σεϊταρίδη, η οποία είναι η ψυχή του μαγαζιού. Είναι εκεί από το πρωί ως το βράδυ, γνωρίζει τα πάντα και φροντίζει όλοι να περνάνε καλά «Ο Γιούρκας και ο Δημήτρης Γκόβας –που είναι ο άλλος ιδιοκτήτης– ήταν από παλιά φίλοι και έτσι αποφάσισαν να μετατρέψουν τη φιλική τους σχέση και σε επαγγελματική». Λειτουργεί από νωρίς στις 9 το πρωί και συνεχίζει ως τα χαράματα. «Ιδιαίτερη βάση δώσαμε στην κουζίνα και γενικά το κυνηγάμε το θέμα του φαγητού. Αρέσει και σε εμάς το καλό φαγητό, οπότε εστιάσαμε πολύ σε αυτό το θέμα». Τι μας προτείνει να δοκιμάσουμε; «Τις χειροποίητες πίτες μας. Πίτες από την Ήπειρο με χειροποίητο φύλλο, αλλά και τα γλυκά μας που είναι όλα χειροποίητα!» (Αδριανού 29, Μοναστηράκι, 210 3211.233)

n

Ο ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος έχει ποσοστά στο bar-restaurant Be twins στο εμπορικό κέντρο The Mall (Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι), ο πολίστας Δημήτρης Μάζης το bar-restaurant Passepartout (Σκουφά 47), ο Τάκης Γκώνιας το café-restaurant Sablo (Λεωφόρος Καποδιστρίου & Θράκης 2 Φιλοθέη).

Ακόμα

Ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου έχει το Alakefak –πρώην «Γλυστρίδα»– που όπως μας εξήγησαν από το μαγαζί σημαίνει «για το κέφι σας» στα αραβικά! (πλατεία Ηρώων 8, Χαλάνδρι) Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης έχει μαζί με δύο φίλους του το Inverso (Αλεξιουπόλεως 25, Αργυρούπολη), η τραγουδίστρια Αποστολία Ζώη διατηρεί με συνεργάτη της το μπαρ Barbar, ένα παραδοσιακό μπαρ που θα βρείτε ανοιχτό έως αργά το βράδυ (Ιάκχου 23, Γκάζι), η Μαίρη Μηλιαρέση δημιούργησε μαζί με άλλους συνεργάτες το ιταλικό εστιατόριο Venti, που στα ιταλικά σημαίνει «20» (Λεθενιώτη 20, Ψυρρή), και η διακοσμήτρια Σίσυ Φειδά το café-εστιατόριο Adamo στην πλατεία του Ψυχικού (Δημ. Βασιλείου 16).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ