- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το τραπέζι της Σαρακοστής ξεκινάει νωρίς και κρατάει μέχρι τελικής πτώσεως. Τραβάει πολύ οινόπνευμα και εξοπλίζεται με πλήθος από ετερόκλητους μεζέδες. Πολλοί τρώγονται ωμοί –όστρακα, ζαρζαβατικά, τουρσιά, ελιές–, ενώ η κατσαρόλα και η (καλύτερα υπαίθρια) ψησταριά συμπληρώνουν σε ένταση και γεύση. Υποτίθεται σημαίνει λιτότητα, αλλά τότε γιατί όλοι μας κάθε τέτοια μέρα τρώμε τον άμπακο;
Ξέρω το φούρνο που θα πας
Αρτοποιότης Ένας από τους πιο γνωστούς φούρνους στην Αθήνα, πολλοί κάνουν κράτηση από την προηγουμένη. Θα βγάζει ζεστή λαγάνα από τις πρώτες πρωινές ώρες, ανοιχτά μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 210 9230.052
Πνύκα Ανοιχτός από το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 8 το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας, με μαύρη και άσπρη λαγάνα ψημένη σε γερμανικό φούρνο. Μαζί και χαλβάδες και καλτσούνια νηστίσιμα. Πρατίνου 13, 210 7251.941
Χρήστου Ανοιχτός από τα ξημερώματα, με εξαιρετική λαγάνα αλλά και διάφορα νηστίσιμα – οπωσδήποτε πάρε τους κυκλαδίτικους λουκουμάδες (με ρύζι). Σεβαστουπόλεως 50, Αμπελόκηποι, 210 7785.228
Περί Ζύμης Η κυρία Ντίνα έχει την καλύτερη χωριάτικη λαγάνα –και σικάλεως και ολικής άλεσης–, εδώ θα βρεις και μεγάλη ποικιλία από συσκευασμένα σαρακοστιανά. Αγ. Βαρβάρας 80, Δάφνη, 210 9701.549
Πλάτανος Κλασική και με πολύ σουσάμι. Για την ημέρα και με πολλούς σπιτικούς μεζέδες. Διονύσου 68, Κηφισιά, 210 8081.243
Ταραμοσαλάτα Τop 5
Ψάριστον Μόνο εδώ και από μυστική συνταγή θα φας ταραμοσαλάτα τηγανητή! Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, 210 2850.746
Θαλασσινός Πυκνή γεύση, αβάσταχτη νοστιμιά, πολλές μπουκιές με ζεστό, φτιαγμένο από τους ίδιους ψωμί. Ηρακλέους &Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404.518
Fishαλίδα Ξινούτσικη, με έντονη γεύση και τον ταραμά να «ακούγεται». Ναιάδων & Αντήνορος, Χίλτον, 210 7234.551
Τραβόλτα Και η «απλή» του, αλλά κυρίως αυτή που είναι φτιαγμένη από αυγοτάραχο Τρικαλινού δεν παίζεται! Αρκαδίας& Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719.222
Βασίλαινας Διάσημη για τη νοστιμιά της, ίδια κι απαράλλαχτη τα τελευταία 50 χρόνια. Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612.457
Ταραμοσαλάτα μαμαδίσια
Βάζουμε στο μίξερ 1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι ξερό, το χυμό από 2 λεμόνια, μπαγιάτικο ψωμί (περίπου την ψίχα μισής φρατζόλας), 100 γρ. ταραμά λευκό. Τα χτυπάμε όλα μαζί προσθέτοντας ελαιόλαδο σιγά-σιγά μέχρι να δέσει το μείγμα. Αν βγει αραιή, θέλει κι άλλο χτύπημα. Σερβίρουμε με μια ελιά στο κέντρο, λίγο άνηθο, μια «πινελιά» λάδι ακόμη, μια λεπτή φέτα λεμόνι.
Νοστιμιές του μπακάλη
Παλιά, κάθε τέτοια μέρα όλα τα μπακάλικα ήταν ανοιχτά στις γειτονιές. Σήμερα, μπορείς ανήμερα να ψωνίσεις σαρακοστιανούς μεζέδες από την Κεντρική Αγορά αλλά και από την Κάπαρη, το γκουρμέ μπακάλικο της Ασκληπιού που μάθαμε πως θα είναι ανοιχτά 8.30-13.00 με λαγάνες από ξυλόφουρνο, βολβούς και μανιτάρια σε λαδόξυδο, ταραμοσαλάτα (14,20 το κιλό), καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα (19,30 το κιλό), χύμα χαλβά από τα Γιαννιτσά και συσκευασμένο Παπαγιαννόπουλου από τον Βόλο, καπαροσαλάτα (14,5 το κιλό), χταπόδια και γαρίδες έτοιμα βρασμένα με τα λαδο-ξυδο-λέμονά τους. Ασκληπιού 22, 211 0104.240
Τα γλυκά της Σαρακοστής
Χαλβάς
Λουκουμάδες
Σάμαλι
Φανουρόπιτα
Κέικ καρότου
Όλα τα σοροπιαστά με φύλλο
«Που ’ν’ τα χρόνια εκείνα…»
Ένα από τα πιο γνωστά καθαροδευτεριάτικα τσιμπούσια που συγκέντρωνε όλη την κοσμική, διανοούμενη, καλλιτεχνική Αθήνα της εποχής ήταν το γιορτινό τραπέζι στο σπίτι-ατελιέ του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Τόσο επιτυχημένος «θεσμός», που συνέχισε για αρκετά χρόνια και μετά θάνατον του σπουδαίου καλλιτέχνη. Σήμερα, που ο χώρος λειτουργεί σαν σχολή αλλά και σαν μουσείο, τέτοιες μέρες γεμίζει από παιδάκια που φτιάχνουν και ζωγραφίζουν εκεί τους χαρταετούς τους. Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη, 210 9231.502
Θαλασσινά
● Τα περισσότερα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, καλόγνωμες, στρείδια, φούσκες) τρώγονται ωμά με λεμονάκι, προσοχή να τα δούμε να κουνιούνται όταν βάζουμε το λεμόνι. Τα χτένια ψητά στο γκριλ, οι πετροσωλήνες μαγειρεμένοι. Όσα δεν ανοίξουν στο ψήσιμο, τα πετάμε.
● Η ψιλή γαριδούλα, που κοστίζει πολύ φτηνότερα από τις μεγάλες (και που είναι απίθανο να βρεις φρέσκιες αυτή την εποχή), είναι ελληνική και πεντανόστιμη. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, σκέτη με χοντρό αλάτι και μπόλικο πιπεράκι ή σκόρδο, και τη σερβίρουμε με λεμόνι και μαϊντανό. Την τρως ολόκληρη με μια χαψιά!
● Τα θαλασσινά θέλουν πολύ λίγο μαγείρεμα για να κρατήσουν χυμούς και γεύση. Τα όστρακα θέλουν ελάχιστο χρόνο, τα βγάζουμε μόλις ακριβώς ανοίξει το κέλυφος. Οι γαρίδες, τα καβούρια, οι καραβίδες θέλουν 6-10 λεπτά. Τα καλαμάρια το ίδιο, αλλιώς σκληραίνουν.
● Με τα όστρακα ταιριάζει πολύ το λευκό κρασί, αρκεί να μην έχει δυνατά αρώματα φρούτων. Ιδανικό είναι ένα ασύρτικο.
● Τα μικρά χταποδάκια, οι γνωστοί μοσχιοί, είναι πολύ φτηνά και εξίσου νόστιμα με τα μεγάλα. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν στο ζουμί τους. Στο τέλος προσθέτουμε λάδι και ξύδι, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Απλά συγκλονιστικά!
Καθαρή Δευτέρα, της θάλασσας η μέρα
Στον Θαλασσινό για καπνιστό χέλι, λαχανοντολμάδες θαλασσινών, παστουρμά ψαριών, φοβερές ταραμοσαλάτα και αχινοσαλάτα. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404.518
Στη Fishαλίδα για όστρακα, καραβίδες, σουπιές σπανάκι, πολλά νέα ψαροφαγικά πιάτα, ούζα, τσίπουρα, κρασιά και σπιτικά γλυκά κουταλιού. Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, 210 7234.551
Στον Στόλο τον Πολεμικό για σουπιές κρασάτες, ρεβιθάδα, γίγαντες, χταποδοσαλάτα και στο τέλος χαλβά σιμιγδαλένιο κατσαρόλας και Κοσμίδη. Εθνικής Αντιστάσεως 29-31, Δραπετσώνα, 210 4632.597
Στο Ελλάς για μύδια, κυδώνια, γαριδάκι συμιακό, κριθαρότο με γαρίδες και γαρίδες κρασάτες. Πλατεία Πλαστήρα 8, Παγκράτι, 210 7510.002
Ο Σκούφιας για την ημέρα κάνει θαλασινό μενού και κρατάει τις πολύ χαμηλές τιμές. Μ. Βασιλείου 50, Ρουφ, 210 3412.252
Στο Χειμώνα Καλοκαίρι για παέγια θαλασσινών, καλαμάρι κρασάτο, καραβιδόψυχα αχνιστή, τρομερά γλυκά. Λ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, 22940 99704
Στον Φάρο μπροστά στη θάλασσα, για όλους τους θαλασσινούς μεζέδες, ψάρια φρέσκα στη σχάρα και καλό τηγάνι. Παραλία Μαραθώνα, 22940 56164
Εικονογράφηση: Θοδωρής Μπαργιώτας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.