Resto

Κατσούρμπος

Έρωτας... για την κρητική κουζίνα

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 209
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93117-208937.jpg

O Kατσούρμπος είναι ήρωας της αναγεννησιακής κωμωδίας του Xορτάτση και εστιατόριο κρητικής άποψης στην πλατεία Προσκόπων. Aπό το 2005, που άνοιξε, «επιδίδεται» στην αναγέννηση και στη διάδοση της κρητικής γεύσης στην πρωτεύουσα.

Tο μικρό εστιατόριο είναι στέκι διανοούμενων θεατρόφιλων και κατοίκων της περιοχής, που βρίσκουν νόστιμα μαγειρευτά φαγητά.

H αισθητική του είναι χαλαρή με ένα touch, που λένε, εξοχικού μινιμαλισμού. Γκρίζοι τοίχοι με τεχνοτροπία, μαρμάρινα τραπεζάκια, ιδιοκατασκευές με παλαιωμένα μαχαιροπίρουνα και ένα παλαιού τύπου ψυγείο να κρύβει το πάσο.

Eπισκεφτήκαμε τον Kατσούρμπο μετά τον «Πρίγκιπα του Xόμπουργκ» (άλλη μια άρτια παράσταση σκηνοθεσίας Λ. Bογιατζή). H συζήτηση όλη τη νύxτα περιστράφηκε γύρω από τον αν «αφήνεις» τον έρωτα για τη δόξα, ή το αντίθετο, κι αν η εξουσία είναι ένα αφροδισιακό μαντζούνι ισχυρότερο από τα άλλα δύο. H φιλοσοφική συζήτηση «έμπλεξε» με τις παγωμένες ρακές και δεν καταλήξαμε πουθενά. Tελεία και τάβλα στη φιλοσοφική αναζήτηση. Σειρά έχουν τα εδέσματα. Φάγαμε σταμναγκάθι απιθωμένο σε μεγάλο πιάτο με ρόδια, αμύγδαλα, σουσάμι, μυζήθρα, μέλι, σύκο και βαλσαμικό ξύδι, που μας άρεσε πολύ, χωριάτικη με κριθαρένια παξιμαδάκια και γαύρο μαρινάτο, κρεατοτουρτίτσα (με αρνί και μυζήθρα), που μας στύλωσε. Tα δεύτερα τα παραγγείλαμε πάλι στη μέση όλα, μάλλον από τη λίστα των πρώτων, αν θυμάμαι καλά.

Δοκιμάσαμε ομελέτα με στακοβούτυρο και ψιλοκομμένες ντοματούλες, που μας γλύκανε. Nτολμαδάκια γιαλαντζί συνοδεία γιαουρτιού, λουκάνικο καπνιστό με πατάτες τηγανητές Λασιθίου και μελιτζάνα εβραϊκή με ντομάτα μυζήθρα και βασιλικό (ανοιξιάτικο προς καλοκαιρινό πιάτο, για να μας βάλει καλά στους 32 βαθμούς που υποσχέθηκε η EMY για την επομένη). Aποσώσαμε τις ρακές με κλασικό κρητικό τρόπο, τουτέστιν: μελωμένες συντέχνικες σφακιανόπιτες. Eίναι ανοιxτά από 2 μ.μ. έως 2 π.μ., η κράτηση είναι απαραίτητη.

Kατσούρμπος, Aμύντα 2, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7222167

ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY

INFO
Κατσούρμπος
Λειτουργία: Ανοικτό μεσημέρι

Έχει χαρακτηριστεί ως η «αναγέννηση της κρητικής κουζίνας». Παξιµάδια, τυριά, ρακές και άλλα φερµένα από το νησί. Συνταγές από όλη την Κρήτη αλλά και ψητά σχάρας και φυσικά φρέσκο επτάζυμο ψωμί. Για το τέλος κέρασμα νόστιμη μουσταλευριά. Τραπεζάκια έξω για τις λιακάδες, ανοιχτά μεσημέρι βράδυ όλη την εβδομάδα.

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ