Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Brera, στο καινούργιο ιταλικό της πόλης νιώθεις (και τρως) σαν Ιταλός στο Μιλάνο
Brera: το νέο all day ιταλικό εστιατόριο της πόλης μόλις άνοιξε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης
Κάθε πόλη έχει μια γειτονιά που είναι η καρδιά της. Εδώ χτυπάει ο παλμός, εξαπλώνοντας τον ρυθμό και το χρώμα της. Για το Μιλάνο, αυτή η γειτονιά είναι η Brera. Μια συνοικία στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πολιτείας γεμάτη με εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, τέχνη – εδώ συμβαίνουν όλα σε ένα απόλυτο τώρα. Να γιατί ονομάζεται Brera το ολοκαίνουργιο all day ιταλικό εστιατόριο, που μόλις άνοιξε στην καρδιά της δικής μας πόλης.
Brera, το ολοκαίνουργιο ιταλικό all day στην πλατεία Αγίας Ειρήνης
Το Brera στεγάζεται εκεί που μόλις πριν λίγα λεπτά (κυριολεκτώ) βρισκόταν το School Pizza Bar, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Η αλλαγή προετοιμαζόταν για μήνες και συνέβη με αστραπιαία ταχύτητα, μέσα σε μια νύχτα. Άλλα τραπέζια, άλλο μενού, άλλο ύφος, άλλη αισθητική, μία ολοκαίνουργια κι απαστράπτουσα κουζίνα. Ρωτάω τον Τάσο Χέλμη γιατί πήρε την απόφαση να φέρει τα πάνω κάτω σε ένα από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά της αθηναϊκής εστίασης: «Κάποτε, η πλατεία Αγίας Ειρήνης ήταν η πιο ζωντανή γειτονιά της Αθήνας. Ευελπιστούμε να ξαναγίνει, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια αλλαγή».
Η Brera, πράγματι, φέρνει έναν αέρα ανανέωσης με τα inox τραπέζια, το μυστηριώδες ημίφως, τη μουσική - φυσικά, το φαγητό. Λέει και πάλι ο Τάσος Χέλμης: «Το φαγητό δεν είναι αυστηρά Ιταλικό. Είναι ό,τι σερβίρεται τώρα στην Ιταλία, και αυτό σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στην carbonara. Για να φτιάξουμε το μενού με τον Pino Saccheri (σ.σ. τον Σικελό σεφ του Brera) ταξιδέψαμε πολύ σε όλη την Ιταλία. Κάναμε πάνω από 700χλμ. κάθε μέρα. Επισκεπτόμασταν συνέχεια εστιατόρια, πήγαμε σε εργοστάσια παρμεζάνας και προσούτο, ο αδερφός του μου έψησε πίτσα στον ξυλόφουρνο της αυλής του και η μαμά του μού μαγείρεψε αυγά με salsiccia (σ.σ. ιταλικό λουκάνικο). Κατάλαβα ότι η ιταλική κουζίνα έχει μέσα της και μετανάστες, ανθρώπους που έρχονται από άλλες χώρες φέρνοντας μαζί τη γευστική τους κουλτούρα. Για αυτό και το μενού στο Brera έχει και λίγα twist από την Ασία ή την Αργεντινή – πιο πειραγμένα πράγματα, πιο εναλλακτικά ορεκτικά».
Espresso και πρωινά για αστέρι Michelin
Αλλά και πολύ δυνατά πρωινά, θα συμπληρώσω εγώ. Η μέρα στο Brera αρχίζει όπως στο Μιλάνο: με ένα σωστό espresso. Αν δεν θες να το πιεις σαν βέρος Ιταλός (όρθιος), λέω να διαλέξεις ένα από τα ηλιόλουστα τραπέζια που βλέπουν στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Και πάρε πρωινό. Avocado Toast, Αυγά Benedict, κλασική ομελέτα ή μπρουσκέτα με scrambled eggs; Εσύ θα αποφασίσεις. Τα νόστιμα brunch, όμως, καθόλου δεν σταματούν εδώ, καθώς το Brera μας επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη. Κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου θα βρίσκουμε ένα πλουσιοπάροχο brunch που θα ετοιμάζει ειδικά για το Brera ο Λευτέρης Τσούγκας, head chef στο γνωστό εστιατόριο Delta, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin.
Τι θα φας στο Brera;
Ας επιστρέψουμε, όμως, στο κυρίως μενού γιατί πρέπει οπωσδήποτε να σας πω για αυτά τα πράσα σε κρέμα γκοργκοντζόλας με καρύδια και λεμόνι. Είναι το πρώτο πιάτο που έρχεται στο τραπέζι μου και το πρώτο που θα παραγγείλω ξανά όταν επιστρέψω στην Brera. Απλό, αλλά καθόλου απλοϊκό, η γλύκα από τα πράσα και η χαρακτηριστική γεύση του ιταλικού τυριού κάνουν ιδανικό ταίρι. Το ανοιχτό arancini με ταρτάρ σολομού και μυρωδικά είναι μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στο διάσημο ιταλικό ορεκτικό, που πολύ μου αρέσει. Είναι τραγανό, πληθωρικό στη μπουκιά του, αλλά όχι τόσο «μπουχτιστικό» όσο το κλασικό arancini, έχει και μια ιδέα από Ασία χάρη στα εξωτικά μυρωδικά του. Το ceviche λαυράκι μαριναρισμένο σε σούπα αγγουριού φέρνει στο τραπέζι τη δύναμη της Λατινικής Αμερικής, καταπραϋμένη από τη δροσιά του αγγουριού.
Η Melanzane είναι μακαρονάδα με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, ντοματίνια, μανιτάρια και ψαρονέφρι. Καταφτάνει πληθωρική, στο πιάτο δεν μένει ούτε μισό linguini. Για αυτή μου τη λαιμαργία θα μετανιώσω σε λίγο: ήθελα να έχω κι άλλο χώρο για την Caccio e Pepe με πέστο από φιστίκι Αιγίνης. Μπορεί Caccio e Pepe να μη θυμίζει (το φιστίκι επιδρά καταλυτικά), αλλά καθόλου δεν με νοιάζει, αφενός γιατί ο κατάλογος έχει και την original εκδοχή μιας απόλυτης Caccio e Pepe, αφετέρου γιατί μιλάμε για μια μακαρονάδα πεντανόστιμη! Η οποία ταιριάζει υπέροχα με το κρασί που μου πρότεινε ο sommelier – ακόμη μία έκπληξη. Η wine list δεν περιορίζεται στην Ιταλία, έχει πολλές επιλογές από τους αμπελώνες του κόσμου, πολλές και σε ποτήρι.
Πολλά από τα πιάτα ζυμαρικών στο Brera φτιάχνονται με φρέσκια pasta κι αυτό δίνει πολλούς πόντους στη γεύση. Όπως και η προσθήκη κρασιού Marsala στο τιραμισού. Έτσι το φτιάχνουν στη Σικελία. Κι αυτό πρέπει να το δοκιμάσετε στο Brera. Όχι ότι τα υπόλοιπα επιδόρπια (γαλατόπιτα με χειροποίητο παγωτό κανέλας, cheesecake San Sebastian, φανταστική crème brulee με ρυζόγαλο και μάνγκο) πάνε πίσω, αλλά αυτό το τιραμισού με την πλούσια, βελούδινη υφή του είναι ο τέλειος επίλογος σε ένα τέλειο γεύμα.
Πρέπει να πω ότι από το μενού δεν λείπουν οι πίτσες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Το School Pizza Bar ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που άλλαξαν την οπτική μας για την πίτσα. Ζύμη λεπτή και χειροποίητη, δέχεται πάνω της αγνά, ιταλικά κυρίως υλικά. Όσοι αγαπήσατε τις πίτσες του πρώτου «σχολείου πίτσας» η Brera δεν θα σας απογοητεύσει ούτε εδώ. Δεν είναι ότι χάθηκε ένα στέκι. Είναι ότι αναγεννήθηκε ένα άλλο. Πιο σύγχρονο και πιο ζωντανό, αλλά πάντα με την καρδιά του στην Ιταλία. Ας ακολουθήσουμε το σύνθημα (Lost in Brera) κι ας χαθούμε εδώ.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, 210 3251444, Fb: Brera Athens, Instagram: @brera.athens
Δειτε περισσοτερα
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Οι θεματικές συζήτησης και οι προσωπικότητες που θα συμμετέχουν Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Με το νέο του άλμπουμ «Ανάμεσα» ανανεώνει το ελληνικό τραγούδι. Πριν βρεθεί «Ανάμεσα σε φίλους» στο Παλλάς, ταξιδέψαμε μαζί του ακούγοντας και μιλώντας
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Οι Κώστας Μηλιαράς και Γιώργος Παπακώστας μιλούν για το ντεμπούτο των The Dionysians «Να Κάψουμε το Χθες»