Resto

Tartufo, το νέο ιταλικό εστιατόριο στου Ψυρρή είναι πεντανόστιμο

Αχνιστές πίτσες, θεϊκά ραβιόλι και dolce vita στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tartufo

Το Tartufo μόλις άνοιξε στου Ψυρρή σερβίροντας τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας

Το μάτι μου έχει κολλήσει στη βιτρίνα. Εδώ ξαποσταίνουν μερικά λαχταριστά cicchetti, περιμένοντας υπομονετικά -έτσι μου φαίνεται- τη σειρά τους για να σερβιριστούν μαζί με ένα ωραίο ποτήρι κρασί στην παρακείμενη μπάρα. Η κυρτή οροφή από πάνω μου, ντυμένη με γεωμετρικά σχέδια σε χτυπητό κίτρινο, μου θυμίζει βιτρό καθολικής εκκλησίας, ενώ παντού απλώνεται η μυρωδιά μιας πίτσας, που μόλις ξεφουρνίστηκε. Αν δεν είμαι σε συνοικία της Ρώμης, πού ακριβώς βρίσκομαι; Στου Ψυρρή. Σε αυτή τη γειτονιά άνοιξε πάνω στην εκπνοή του χρόνου το Tartufo, κρεμώντας την επιγραφή “Cucina Italiana” και κάνοντας τα πράγματα για την αθηναϊκή εστίαση λίγο πιο νόστιμα.

Tartufo

Πίσω από το νέο ιταλικό της πόλης ένας παλιός μας γνώριμος: ο Τάσος Χέλμης. Αυτός κι αν ξέρει να «μασάει» ιταλικά… Δικό του και το School Pizza Bar, το στέκι της πίτσας που έχει γράψει ιστορία στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Με το Tartufo ο Τάσος έρχεται να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Ακολουθεί και πάλι τα νόστιμα ιταλικά μονοπάτια, που άλλωστε γνωρίζει καλά, αλλά αυτή τη φορά σερβίρει την ιταλική κουζίνα, όπως τρώγεται και μαγειρεύεται σήμερα στο «εδώ και τώρα» της γειτονικής χώρας. Για να πετύχει ακριβώς αυτή τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας, ο Τάσος ζήτησε τη βοήθεια του ξακουστού ιταλού σεφ Pino Saccheri. Άλλη μεγάλη ιστορία ο Pino… Γεννήθηκε στο Μιλάνο από Σισιλιάνους γονείς, ύστερα γνώρισε μία ελληνίδα μπαλαρίνα, την παντρεύτηκε, και κάπως έτσι από το ’93 ζει στην Ελλάδα. Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, θα τον ξέρετε ήδη – δεν είναι μικρή η συμβολή του στα ιταλικά εστιατόρια που έχουν κατά καιρούς ανοίξει στην Αθήνα.

Tartufo

Πίσω στο Tartufo με τις δυο του εισόδους (μία επί της οδού Πιττάκη, κι ακόμη μία στην Αγία Θέκλας) – ένα εστιατόριο see through... Στο ισόγειο συναντώ δύο μεγάλες, ζεστές σάλες, το bar όπου μπορείς να κάτσεις για ποτό (και cicchetti, δηλαδή λαχταριστά μπρουσκετάκια, ό,τι πρέπει για το κρασί σου), έξω τραπεζάκια απλωμένα στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας. Αλλά, οι πραγματικές εκπλήξεις βρίσκονται στον κάτω όροφο, «εδώ όπου συμβαίνει η πραγματική μαγεία» όπως λέει ο Τάσος με ένα κλείσιμο του ματιού, ενώ προπορεύεται στις σκάλες. Ακόμη μία ζεστή σάλα, στρωμένα τραπέζια κι ένας τοίχος αφιερωμένος σε μία ενδιαφέρουσα κάβα. Εδώ η ατραξιόν είναι η ανοιχτή κουζίνα με τον θαυματουργό φούρνο σε κοινή θέα. Ο pizzaiolo χειρίζεται το ζυμάρι επιδέξια, δίνοντας του σχήμα και μορφή, ύστερα το βάζει στον φούρνο και ακριβώς 90 δευτερόλεπτα αργότερα (!), όρθια στο πάσο της κουζίνας, βρίσκομαι να καταβροχθίζω ένα κομμάτι αχνιστής, πεντανόστιμης πίτσας. Η πίτσα σε αυτή την κουζίνα ακολουθεί τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία με το μεγάλο στεφάνι (ή αλλιώς cornicione, δηλαδή κορνίζα) και το ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, πριν ψηθεί σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 400ο C.

Tartufo
Tartufo

Η νοστιμιά του Tartufo, όμως, δεν εξαντλείται στην πίτσα. Στον κατάλογο θα βρεις ιντριγκαδόρικα ορεκτικά όπως το Ossa di Vittelo (μοσχαρίσιο μεδούλι με σεβίτσε γαρίδας, μαϊντανός, τσίλι και λεμόνι) ή τα arancini με μοτσαρέλα και ραγού μοσχαριού, σαλάτες με εκλεκτά υλικά, διάφορες pasta, κυρίως πιάτα με έμφαση στο κρέας, αλλά και τα ωραιότερα ραβιόλι που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως αυτό το χρωστώ στον Pino ο οποίος δήλωσε στον Τάσο καθαρά και ξάστερα με εκείνη την αξιολάτρευτη ιταλική προφορά του: «το ραβιόλι θα το φτιάχνω εγώ, δεν θα πάρουμε έτοιμο... μαλάκα!». Το Ravioli al ragu με κρέμα παρμεζάνας που δοκίμασα εκείνη τη νύχτα, πιστέψτε με, θα το θυμάμαι για καιρό. Το ίδιο και ο σερβιτόρος, που με τίποτα δεν τον άφηνα να αποσύρει ένα ολοφάνερα άδειο πιάτο (είχε μείνει ελάχιστη μεν, πεντανόστιμη δε, σαλτσούλα από τα ραβιόλι, την οποία προσπαθούσα αναποτελεσματικά να συγκεντρώσω στην άκρη του πιρουνιού).

Tartufo

Μην παραλείψετε τα γλυκά. Κι εδώ ο Pino έχει βάλει το (άγιο) χέρι του, φτιάχνοντας κλασικό προφιτερόλ με ζεστή σοκολάτα, ένα… διαδραστικό τιραμισού, ένα εκπληκτικό μιλφέιγ με φιστίκι και καραμελάτα. Θα συνοδέψετε το γεύμα σας με κάποια από τις 50 ετικέτες κρασιών (πολλές από αυτές και σε ποτήρι), και το δίχως άλλο θα επιστρέψετε. Σύντομα και για brunch.

Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458, Fb: Tartufo Cucina Italiana, Instagram: @tartufo.athens

INFO
Tartufo

Η σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας στη πιο νόστιμη στιγμή της .Στο μενού, που επιμελείται ο ξακουστός ιταλός σεφ Pino Saccheri, φιγουράρουν πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης, ιντριγκαδόρικα ορεκτικά, πληθωρικές μακαρονάδες, κυρίως πιάτα με έμφαση το κρέας, και τα χειροποίητα ραβιόλι. Μια ιταλική γωνιά με τα όλα της, ιδανική όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για να απολαύσεις ένα ωραίο ποτήρι κρασί στη φιλόξενη μπάρα μαζί με νοστιμότατα cicchetti.

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ