Από shopping μέχρι την κρουαζιέρα που ονειρεύεσαι, όλα όσα θες για τις διακοπές σου στα νησιά

Αυλή: Η κυκλαδίτικη γεύση που έγινε προορισμός

Το μενού είναι στοχευμένο, στηριγμένο στην πρώτη ύλη και στη φιλοσοφία του «a la minute»

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυλή - Δονούσα
Αυλή - Δονούσα
Αυλή - Δονούσα
Αυλή - Δονούσα
Αυλή - Δονούσα

Δονούσα: Οι αδελφοί Δήμος και Γιώργος Δούμουρας έστησαν την Αυλή, ένα εστιατόριο που από μεζεδοπωλείο σημείο αναφοράς για φρέσκο ψάρι και δημιουργική ελληνική κουζίνα

Στο ψηλότερο σημείο του λιμανιού της Δονούσας, σε μια αυλή που κάποτε φιλοξενούσε τις κουβέντες της γιαγιάς και το καφεδάκι με τις φίλες της, χτυπά σήμερα η καρδιά της νησιωτικής γαστρονομίας. Εκεί, οι αδελφοί Δήμος και Γιώργος Δούμουρας έστησαν πριν εννέα χρόνια την Αυλή, ένα εστιατόριο που από μεζεδοπωλείο εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για το φρέσκο ψάρι και τη δημιουργική ελληνική κουζίνα.

Η ιστορία τους είναι μια επιστροφή στις ρίζες. Με καταγωγή από το νησί αλλά διαφορετικά επαγγελματικά μονοπάτια, τα δύο αδέρφια ένωσαν δυνάμεις και πάθη ο Δήμος με γαστρονομική εμπειρία από ταξίδια και κουζίνες, ο Γιώργος με αγάπη για το κρασί και εμπειρία στην εστίαση στη Νέα Υόρκη. Μαζί έδωσαν σάρκα και οστά σε έναν χώρο λιτό αλλά κομψό, με βασιλικούς, καλαμωτές και απέραντη θέα στον κόλπο.

Το μενού της Αυλής είναι στοχευμένο, στηριγμένο στην πρώτη ύλη και στη φιλοσοφία του «a la minute». Κριθαρότο με γαρίδες και μύδια, ζυμαρικά με αχιβάδες και μπούκοβο, και φυσικά το ριζότο «γεμιστά» με χταπόδι, το πιάτο σήμα-κατατεθέν του φετινού καλοκαιριού. Τα λαχανικά του αγαπημένου ελληνικού φαγητού γίνονται πουρές και δένουν ιδανικά με το ριζότο, ενώ το χταπόδι περνά από τη σχάρα και στέκεται περήφανα στο πιάτο. Ένα απρόσμενο πάντρεμα που μιλάει τη γλώσσα του καλοκαιριού και συζητιέται ήδη σε όλο το νησί.

Ιδιαίτερη θέση στο εγχείρημα κατέχει η λίστα κρασιών, που επιμελείται προσωπικά ο Γιώργος. Μόνο ελληνικές ετικέτες, μόνο ελληνικές ποικιλίες από ασύρτικο μέχρι μοσχοφίλεροκαι όλα επιλεγμένα για να πλαισιώσουν ιδανικά τα πιάτα της κουζίνας. Είναι μια οινική πρόταση με συνέπεια, χαρακτήρα και γευστική ταυτότητα. Πολλοί λένε πια: «Ήρθαμε στη Δονούσα για την Αυλή». Και δεν υπερβάλλουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου