Resto

Κελλάριος Όρμος: Στην Καλαμαριά για ψαράκι όπως παλιά και ακόμα καλύτερα

Εκλεκτή ψαροφαγία στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης

Στέφανος Τσιτσόπουλος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κελλάριος Όρμος - Seafront Aegean Cuisine: Δοκιμάσαμε την κουζίνα του εστιατορίου στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

Απέναντί μου είναι αγκυροβολημένα τα σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και στο χάζι ο Θερμαϊκός κόλπος. Ο γκρίζος ουρανός, πακέτο με την ταραγμένη θάλασσα, βροντοφωνάζει… χειμώνας επιτέλους! Και με μια θαλπωρικά ζεστή ψαρόσουπα εξ ουρανού και βούτες σε τραγανοψημένο ψωμί (σκέτο βάλσαμο το welcome τους) ξεκινά η γευσιγνωσία μου στον Κελλάριο Όρμο - Seafront Aegean Cuisine. Πιο Καλαμαριά δεν γίνεται, πιο φρέσκο ψάρι δεν υπάρχει, ο διάκοσμος είναι «καπετανίσιος», αφού το στέκι είναι έδρα δεινών ιστιοπλόων και μπαρουτοκαπνισμένων θαλασσόλυκων. 

Το όνομα αυτού είναι Άγγελος Μητσίδης. Αυτός είναι ο μάγος σεφ που γράφει ιστορία (εγγυώμαι), κουμαντάρει την κουζίνα και να με τι μας τιμά: Ο λευκός ταραμάς του με αγουρέλαιο και μοσχολέμονο δεν-υ-πάρ-χει, η σαλάτα Κελλάριος με φρέσκα λαχανικά, σταφύλι, παστέλι, ψίχουλα ζυμωτά και σος μανταρινιού δημιουργεί μνήμη με την πρώτη πιρουνιά και τα δυο σεβίτσε του, από γαρίδα και λαβράκι, ατακαριστά με το καρπάτσιο τσιπούρας του δεν-παί-ζο-νται. 

Η μαλαγουζιά του Κτήματος Άλφα είναι νέκταρ εγνωσμένης τελειότητας και το ριζότο γαρίδας που καταφθάνει μαζί με ένα καταπληκτικό πιάτο αλντέντε λινγουίνι, παρασημοφορημένο στην κορυφή του με ένα υπέρσωστα ψημένο φιλέτο τσιπούρας, επαναφέρουν στο προσκήνιο μια αλλαγή ρότας που πρέπει να συμβεί. Μιλάω για μια μεταρρύθμιση - επανεστίαση στη δημοσιογραφική γλώσσα, ή και πείτε μου πως δεν είμαι ο μόνος που κουράστηκε να διαβάζει κλισέ τύπου «το φαγητό εδώ επαναφέρει γευστικές μνήμες από οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια» (το κάνει!) ή «γεύσεις μαμαδίσιες».

Πώς θα βάλει τα δυνατά του ο σεφ για «να δημιουργήσει μνήμη», αν ντε και καλά πρέπει να συναγωνίζεται το φάντασμα της μάνας μας και το τσαούσι σχάρας της θείας μας; Ευτυχώς στην κουζίνα του Κελλάριου Όρμου, ο Άγγελος Μητσίδης αυτό κάνει. Το φαγητό του είναι τόσο λιτά, σοφά και δεξιοτεχνικά μαγειρεμένο, που δεν υπάρχει ούτε ένα από τα πιάτα του που να μην σου δημιουργεί την αίσθηση μιας νέας εμπειρίας. Εμπειρία-γεύση που αμέσως εντυπώνεται και γίνεται ανάμνηση, με αποτέλεσμα την ώρα που δοκιμάζεις τα φαγητά του, να ονειρεύεσαι την κατά το συντομότερο δυνατόν επαναφορά σου στη Θεμιστοκλή Σοφούλη. Μέγας! Τη σουπιά την μαγειρεύει με πρασοσέλινο, το μπαρμπούνι (αν θες) σ’ το μερακλώνει εκτός από τηγανητό και σαβόρο με χοντρό αλάτι, ξύδι και δενδρολίβανο. 

Πραγματικά χίλια μπράβο στον Βάνο και Γιάννη Ποδιώτη που μαζί με τον Στάθη Παντελίδη ανέλαβαν να τρέξουν τον κάποτε ιστορικό «Σορόκο», εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, περνώντας το στη νέα εποχή του. Seafront Aegean Cuisine: από τα κλασικά ουζάκια μετά των γνωστών μεζέδων και μπινελικίων, που θα ήταν ιεροσυλία αν έλειπαν από τον κατάλογο, ως την προωθημένη ψαροτηγανοκατσαρολική του Άγγελου Μητσίδη, τα πιάτα και το φαγητό του Κελλάριου Όρμου είναι μια θάλασσα πλατιά και μια κουζίνα φίνα.

Και, πιστέψτε με, με την ίδια γλύκα και αγάπη θα τα έγραφα όλα τα παραπάνω, ακόμα κι αν δεν κατέφθανε στο τέλος αυτό το μελωμένο επιδόρπιο με χαλβά, μανταρίνι, μήλο, σαραγλάκια και σοκολάτα. Στην Καλαμαριά όπως παλιά, και ακόμα καλύτερα… 
Κελλάριος Όρμος, Θεμιστοκλή Σοφούλη 112, Τ: 2310402403