Resto

Το καινούργιο Ox με σεφ τον Μιχάλη Νουρλόγλου είναι η σύγχρονη ελληνική ταβέρνα

Κοκορέτσια, φρυγαδέλια, παϊδάκια και αθάνατοι ελληνικοί μεζέδες

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 892
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ox Athens

Ox Athens: το καινούργιο εστιατόριο της Αθήνας με σεφ τον Μιχάλη Νουρλόγλου

Καμιά φορά λέω πως η κρεατοφαγία στην Αθήνα γνωρίζει στις μέρες μας τέτοιο σουξέ, ακριβώς γιατί είμαστε όλοι μαθημένοι στα κοψίδια της αθάνατης ελληνικής ταβέρνας. Είναι αυτό αλήθεια; Χμμμ… ίσως όχι και τόσο μια και τα τελευταία χρόνια τα εστιατόρια που άνοιξαν στη μικρή μας πόλη έβαλαν στο επίκεντρο τα premium κρέατα, τις ιδιαίτερες κοπές, τα φιλέτα “limousine” και το κατά πόσον μια marble (μάρμαρο) υφή και γεύση μπορεί να απογειώσει τον ουρανίσκο μας.

Ωραία πολύ κι αυτά, δεν λέω, όμως το καινούργιο Ox που συζητήθηκε ήδη πολύ από το καλοκαίρι και το οποίο μόλις άνοιξε στην περιοχή του Χίλτον (φυσικά το επισκέφτηκα από την πρώτη μέρα), έχω να πω πως δεν είναι ένα ακόμη high end steakhouse, αντίθετα φιλοδοξεί να αποδώσει την αγαπημένη σε όλους μας ελληνική ταβέρνα στη σύγχρονη εκδοχή της. Το νέο εγχείρημα δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Μωράκη, τον Γιώργο Μελισσάρη και τον Thomas Grubac (πολλά αθηναϊκά εστιατόρια τους ανήκουν) που εδώ συνεργάστηκαν με τον Πάνο Πολίτη και τον Γιάννη Μεντόγιαννη (Ovio και Cupola).

Μιχάλης Νουρλόγλου
Μιχάλης Νουρλόγλου

Ο χώρος μέσα, με την ανοιχτή κουζίνα και τις φωτιές της, αλλά και έξω, στις βεράντες που κοιτούν κατάματα το επιβλητικό Χίλτον, είναι μίνιμαλ, πολύ κομψός και μαζί φιλόξενος, ευνοεί τις μεγάλες παρέες και τις χαλαρές στιγμές. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ένας πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ, ο αγαπημένος μου Μιχάλης Νουρλόγλου, που από τα χέρια του έχω γευτεί πολλά και πάντα νόστιμα πράγματα.

Τα πιάτα που βγαίνουν από τις φωτιές –ξυλόφουρνος, σούβλα, κάρβουνα και τηγάνι– είναι όσα μας αρέσουν να τρώμε σε μια ελληνική ταβέρνα, δηλαδή κοκορέτσια αθάνατα και τιμημένα, κοντοσούβλια, τζιγεροσαρμάδες, ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια, παϊδάκια, ζυγούρια, λουκάνικα σπιτικά, φτιαγμένα από τον Μιχάλη και την ομάδα του, πεντανόστιμα φρυγαδέλια. Φυσικά υπάρχουν και κρέατα σε άψογες κοπές καθώς και κάποια μαγειρευτά, με κρέας και πάλι.

Ox Athens

Σχεδόν από όλα δοκίμασα, μαζί με μια σειρά από πεντανόστιμα «πρώτα», κι αυτά εμβληματικά της ελληνικής ταβέρνας, όπως ένα τέλειο τζατζίκι, μια υπέροχη μαϊντανοσαλάτα με αδιόρατο σκορδάκι, κολοκυθάκια τηγανητά, πιπεροσαλάτα Φλωρίνης, τυροκαυτερή, αλλά και ένα πιάτο-ύψος που είναι η βουτυρομακαρονάδα (πένες μαζί με χωριάτικο χυλοπιτάκι) με ωραίο και μπόλικο καμένο τυρί από πάνω. Από σαλατίτσες, δοκίμασα εξαίσια παντζάρια ψημένα στον ξυλόφουρνο με τα χόρτα τους βρασμένα, ενώ είδα πως υπάρχουν και χόρτα εποχής, ντοματοσαλάτα, σαλάτα οσπρίων και οι κλασικές μαρούλι και λάχανο καρότο.

Η κάβα, την οποία επιμελείται ο wine expert Γιάννης Μακρής, είναι «meat friendly» με τις περισσότερες ετικέτες να μιλούν ελληνικά, υπάρχουν και αρκετές διεθνείς, ενώ μεγάλη ποικιλία υπάρχει σε μπίρες και αποστάγματα.

Ox Athens

Κλείσαμε με ωραιότατο εκμέκ με κρέμα από φυστίκι Αιγίνης και με βάση καραμελωμένο τσουρέκι, ναι, έτσι είναι όπως ακριβώς ακούγεται, και μια και είμαι και γειτόνισσα σύντομα θα επαναλάβω γι’ αυτά που μου ξέφυγαν: ένα φρικασέ με αρνάκι που πήρε το αυτί μου, τον πασά κεφτέ με μίγμα κεμπάπ και τριμμένο παστουρμά από πάνω, αλλά και για τις πατατούλες που εδώ τις φτιάχνουν ψητές στον ξυλόφουρνο με μέλι και μπαχαρικά και τηγανητές με μυστικό μίγμα. Στα συν, οι value for money τιμές.

OX Athens Χατζηγιάννη Μέξη 9, Χίλτον, 2107107070, καθημερινές 18.00-00.30, Σ/Κ 13.00-00.30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ