Resto

Cantina: zero waste και κορυφαία γαστρονομία στα Σεράλια της Σίφνου

Το παλιό ατμοσφαιρικό λιμανάκι γνώρισε και φέτος μεγάλες γαστρονομικές στιγμές

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cantina, Σίφνος

Η Cantina του σεφ Γιώργου Σαμοΐλη στη Σίφνο είναι από τα πιο ωραία εστιατόρια του νησιού

Η Cantina στα Σεράλια του Κάστρου της Σίφνου, χωρίς καμία αμφισβήτηση βρίσκεται όχι μόνο στην κορυφή της γαστρονομικής προσφοράς της Σίφνου, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό  διεθνές παράδειγμα ιδιοφυούς σύνθεσης των ετερογενών στοιχείων που τη συγκρότησαν. 

Καταρχάς ένας τόπος με πολύ μεγάλη ιστορία, αμόλυντος από τον σύγχρονο πολιτισμό, το Κάστρο της Σίφνου. Κτισμένος πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, με ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους, αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους και πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς.

Cantina, Σίφνος

Ένας απίστευτα προικισμένος σεφ, ο Γιώργος Σαμοΐλης, τη δουλειά του οποίου γνωρίσαμε στο Ωμέγα 3, στον Πλατύ Γιαλό, όταν από το 2013 σ’ ένα πάλι μικροσκοπικό Fish-Bar, δημιούργησε ίσως τους πιο ψαγμένους ψαρομεζέδες των Κυκλάδων, και «ανάγκαζε» τον Τομ Χανκς από την Αντίπαρο, να έρχεται κοντά του για να τους δοκιμάζει. Αυτή τη φορά ο Γιώργος όλως τυχαίως βρέθηκε στα Σεράλια, μαγεύτηκε και είχε την απίστευτη σύλληψη να αξιοποιήσει τον χώρο. Με συνοπτικές διαδικασίες του έδωσε ζωή, χωρίς να κάνει παρά τις ελάχιστα αναγκαίες επεμβάσεις, τις απαραίτητες για τη λειτουργία ενός μικρού εστιατορίου. Οπτικά η καντίνα παραμένει ανέγγιχτη, με την πατίνα του χρόνου επάνω της και με λιτά, μεταλλικά και κομψά καθίσματα να πλαισιώνουν τα από μέταλλο και μάρμαρο minimal ευρύχωρα τραπέζια του φαγητού.

 

Cantina, Σίφνος

Τέλος η brigade της κουζίνας και του σέρβις, όλοι τους ένας κι ένας, μοιάζουν πιο πολύ με θεατρικό θίασο που κινούνται με μία αρμονία και χαρά γλεντώντας τη δουλειά τους, κάτω από τους ήχους της μουσικής (κι αυτή επιλογή του Σαμοΐλη), που αν αντιλήφθηκα καλά υπάρχει κύρια για να τους δίνει ρυθμό και λιγότερο για τις ανάγκες της πελατείας!        

Η brigade της κουζίνας και του σέρβις

Η φιλοσοφία της κουζίνας της Cantina στηρίζεται στο βασικό αξίωμα -όπως το διατυπώνουν οι δημιουργοί της - «καμία απώλεια - καμία σπατάλη». Το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι ξεχωριστό απ’ όλες τις πλευρές, και πολύ σύντομα η Cantina απέσπασε διακρίσεις από Έλληνες και ξένους κριτικούς, αλλά κυρίως κέρδισε την καρδιά του κοινού που το επισκέφτηκε και βίωσε αυτήν τη μοναδικά ιδιαίτερη εμπειρία. Περισσότερα.

*Για το Ωμέγα 3 διαβάστε εδώ.

**Για τους ρεβιφθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ