Resto

Pharaoh, το νέο εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη στην Αθήνα 

Στα Εξάρχεια και αναμένεται να ταράξει τα νερά στην γαστρονομική σκηνή της Αθήνας

Νενέλα Γεωργελέ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Μανώλης Παπουτσάκης ανοίγει το εστιατόριο «Pharaoh» στα Εξάρχεια μαζί με τον Φώτη Βαλλάτο, τον Perry Παναγιωτακόπουλο και τον Δημήτρη Πλατανιά.

Πνευματώδης, με φιλοσοφημένη σκέψη και cool χαρακτήρα. Πληθωρικός και μαζί «δωρικός», λάτρης του ωραίου και εραστής της γαστρονομίας. Χανιώτης - θα τον αγαπούσα και μόνο γι’ αυτό. Ο Μανώλης Παπουτσάκης έχει σίγουρα πολλά προικίσματα και ίσως γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο πως με το πρώτο του μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, το περίφημο κρητικό Χαρούπι, μπήκε κατευθείαν στο βάθρο με τους πιο δυνατούς σεφ που διαθέτει σήμερα η ελληνική γαστρονομία. Μετά από ένα ακόμη εστιατόριο, μικρότερο και με πιο δημιουργική ματιά, τα Δέκα Τραπέζια και πάλι στη Θεσσαλονίκη, μια σούπερ επιτυχημένη εκπομπή στην τηλεόραση (ΠΟΠ Μαγειρική) που τον έκανε γνωστό στο πλατύ κοινό, δυο καραντίνες και μια Στοκχόλμη όπου βρέθηκε για να διευρύνει τη μαγειρική του σκέψη, ο Μανώλης κάνει το επόμενο βήμα και ανοίγει –επιτέλους θα πουν εδώ οι φανατικοί του θαυμαστές–, ένα αθηναϊκό αυτή τη φορά ρεστό.

Στα Εξάρχεια, επί της οδού Σολωμού, έναν δρόμο «off Broadway», σε μια περιοχή μάλλον σκοτεινή, στην οποία το καινούργιο, μαθαίνω, θέλει να ρίξει φως, γέλια και μουσικές. Όχι μόνο έχει το ιντριγκαδόρικο όνομα Pharaoh αλλά και τα άλλα πρόσωπα που απαρτίζουν την παρέα των συνιδιοκτητών, δηλαδή ο γνωστός δημοσιογράφος και απαράμιλλος ταξιδευτής –τον αγαπάμε και αγαπάμε να τον μισούμε για τα απίστευτα ταξίδια του αλλά και για τον τρόπο του να μας τα μεταφέρει–, Φώτης Βαλλάτος, ο wine expert και ιδιοκτήτης της κάβας Wine Kiosk στην Καλαμάτα Perry Παναγιωτακόπουλος και ο διάσημος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, όλοι φίλοι πολύ μεταξύ τους, φανερώνουν πως το νέο εστιατόριο έρχεται με φόρα για να ταράξει τον φετινό αθηναϊκό γαστρονομικό χειμώνα.

Η κουζίνα του Μανώλη Παπουτσάκη θα είναι ελληνική και καταπληκτική (αρκεί να μην πάθει «Αθήνα», θα πω εγώ η οποία δηλώνω μια από τις πιο γοητευμένες του θαυμάστριες). Του το λέω σε κάποια κουβέντα μας και γελάει λέγοντάς μου: «Δεν προτίθεμαι να κάνω ένα ακόμη μπιστρό ή ένα ακόμη fine dining, νομίζω η Αθήνα έχει πολλά και καλά από αυτά. Ούτε βέβαια ένα ακόμη Χαρούπι όσο επιτυχημένο και να είναι αυτό. Αν ήταν θα κατέβαινα και θα έλεγα και το αθηναϊκό, Χαρούπι. Όμως αυτό είναι το Pharaoh, είναι κάτι νέο και διαφορετικό, θέλω να είναι καινούργιο και για εμένα. Θα κάνω λοιπόν ελληνική λαϊκή κουζίνα, αυτήν που όλοι αγαπάμε και έχουμε ξεχάσει να τρώμε, τα μαγειρευτά μας. Φυσικά δεν θα περιοριστώ στον μουσακά και το παστίτσιο... θα δείτε πολλά. Από την άλλη, θα έχουμε μια μεγάλη μπάρα, καλά κρασιά, πολλά και σε ποτήρι και πολύ ωραίες μουσικές, χύμα, μποέμ διάθεση. Μου αρέσει αυτή η αντίθεση κουζίνας και "μπάρας", ας το πούμε, μου αρέσει και που είμαστε σε μια γειτονιά που μοιάζει σκοτεινή αλλά εγώ νομίζω πως μπορεί να ξαναζωντανέψει».

Τα κρασιά θα ακολουθούν τις τάσεις των καιρών, άρα θα υπάρχουν πολλές ετικέτες και διεθνείς αλλά κυρίως με έμφαση τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ θα εκπροσωπούνται επαξίως τα φυσικά κρασιά. Το Pharaoh αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται πυρετωδώς και αναμένεται να ανοίξει στην Αθήνα τον Δεκέμβρη. Ανυπομονώ!

Info: Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412, Τιμές: €30 - €35, Από 5 μ.μ. Κυρ. 1-9 μ.μ. Κλειστά Τρ.