Resto

Lagom: Pasta στο χέρι, φοβερά νόστιμη

Oι τίμιες μακαρονάδες του Χρήστου Γλωσσίδη στη Νέα Σμύρνη

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 772
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Χρήστος Γλωσσίδης άνοιξε το Lagom στη Ν. Σμύρνη και χορταίνει τους περαστικούς με νόστιμες μακαρονάδες

Lagom είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Σουηδοί για να περιγράψουν την «ακριβώς σωστή ποσότητα». Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, αλλά το ιδανικό. Κάτι σαν το αρχαιοελληνικό «παν μέτρον άριστον». Δεν πρόκειται απλώς για μια λέξη ή φράση αλλά για μια ολόκληρη στάση ζωής, για μια καθημερινότητα που ισορροπεί, ανακουφισμένη από οτιδήποτε περιττό κι ανούσιο. Περίπου σαν μια μακαρονάδα με ακριβώς τις σωστές ποσότητας guancialale και πεκορίνο...

Χάρη στο Lagom οι περαστικοί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έχουν τη δυνατότητα εδώ και μερικούς μήνες να απολαμβάνουν λαχταριστές μακαρονάδες στο χέρι (και μάλιστα σε οικολογικές συσκευασίες). Η pasta σε μορφή street food δεν είναι κάτι καινούργιο για την Αθήνα, είναι όμως από τις λίγες φορές που υλοποιείται τόσο καλά. Το μυστικό; Καλές πρώτες ύλες, ζυμαρικά που έρχονται απευθείας από ένα μικρό εργαστήριο λίγο έξω από τη Ρώμη και το χέρι ενός εξαιρετικού μάγειρα, μια που πίσω από την απαστράπτουσα ανοιχτή κουζίνα βρίσκουμε τον Χρήστο Γλωσσίδη.

Χρήστος Γλωσσίδης

Τον Χρήστο τον γνωρίσαμε μέσα από το Master Chef, αλλά ήταν ήδη ένας καλός μάγειρας πολύ πριν φτάσει στο πλατό του Star. Έκανε τον γύρο του από τις κουζίνες λαμπρών εστιατορίων (εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας), θήτευσε δίπλα σε σπουδαίους σεφ και εξειδικεύτηκε στην ασιατική κουζίνα. Για αυτό και αναρωτιέμαι γιατί άραγε στο πρώτο δικό του εστιατόριο χάραξε ρότα προς Ιταλία. Μου εξηγεί: «Διάλεξα αυτή την κουζίνα γιατί είναι κάτι που αρέσει σε όλους. Ήθελα να μαγειρεύω απλό φαγητό, νόστιμο και φτηνό, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το street food: προσιτό σε όλους. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να μαγειρεύουμε μόνο για αυτούς που έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε σε ένα ακριβό εστιατόριο».

Beef Ragu Pasta

Το πιο ακριβό πιάτο στο μενού του Χρήστου έχει €5,80. Τιμή κάτι παραπάνω από τίμια, ειδικά από τη στιγμή που στην άλλη μεριά της ζυγαριάς ακουμπάς τη γεύση. Δοκίμασα το Pasta Pesto (€5,20), δηλαδή πένες με ένα δροσερό και γενναιόδωρο πέστο βασιλικού που μοσχοβόλαγε, μία τρομερή Carbonara (€5,20) με πλούσια σάλτσα, και το –αγαπημένο μου– Beef Ragu Pasta (€5,80) με ζυμαρικό calamarata, pulled beef, σος ντομάτας και τυρί gruyere, που συγκέντρωνε όλη τη μαμαδίστικη ζεστασιά του κόσμου. Εκτός από τις συνολικά 8 προτάσεις σε αχνιστές μακαρονάδες, στον κατάλογο θα βρεις επίσης ωραίες σαλάτες, μερικά cocktails, αναψυκτικά και μπίρες, όπως επίσης και κάποιο γλυκό ημέρας που συνήθως είναι cannoli (γεμιστό με κρέμα λεμονιού ή σοκολάτα) ή τιραμισού.

Cannoli γεμιστό με κρέμα λεμονιού

Ρωτάω τον Χρήστο ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχει ακούσει για το φαγητό του: «Ακούω συχνά καλά σχόλια για τις μακαρονάδες, αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ να ακούω είναι τη φράση “μπράβο σας που δεν κοροϊδεύετε τον κόσμο”. Όλοι εδώ είμαστε μια οικογένεια και σεβόμαστε αυτό που κάνουμε, δεν θα σερβίραμε ποτέ κάτι που δεν αρέσει και σε εμάς τους ίδιους».

Lagom: 25ης Μαρτίου 25, Πλατεία Νέας Σμύρνης, Facebook: Lagom “The Pasta Place”, Instagram: lagom_pasta, Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στο Περιστέρι.

Παραγγελίες online μέσω e-food και Wolt, και τηλεφωνικά στο 210-9353403