Resto

Santa Muerte, το νέο street food στέκι έχει λατινοαμερικάνικη ψυχή

Γεύσεις από την άλλη άκρη του κόσμου, burger και σάντουιτς που σε κάνουν να λιώνεις

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Santa Muerte μόλις άνοιξε στο κέντρο του Χαλανδρίου με λατινοαμερικάνικο street food

Ο πεζόδρομος της Ηρακλείου είναι από τις πιο όμορφες περαντζάδες του Χαλανδρίου (για να μην πω της Αθήνας). Χαριτωμένα καφέ, bar που ξενυχτάνε, μικρές νόστιμες γωνιές για κάθε γούστο φτιάχνουν την εικόνα μιας ζωντανής γειτονιάς που δεν σταματάει ποτέ να κινείται. Στη μέση αυτού του μικρού, χρωματιστού στενού εδώ και λίγες εβδομάδες έχει ανοίξει μια… πύλη για τη Λατινική Αμερική. Δεν θα τη δεις αμέσως. Και για να είμαι ειλικρινής δεν είναι η όραση που θα σου την αποκαλύψει, αλλά η… όσφρηση. Τόσο λαχταριστές είναι οι μυρωδιές, που –πραγματικά- σε σέρνουν από τη μύτη.

Το Santa Muerte άνοιξε από δύο νέα παιδιά μεν, χρόνια μάγειρες δε. Ο Χρήστος Μπουμπούλης και ο Δημήτρης Κόκκορης γνωρίστηκαν στην κουζίνα του εστιατορίου του Μουσείου της Ακρόπολης, έγιναν φίλοι καλοί και όταν ήρθε η ώρα -και αφού έκαναν τη βόλτα τους από τα μισά εστιατόρια της Αθήνας (και του Λονδίνου)- αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους γευστική πατρίδα. Το Santa Muerte έχει για όνομα μια μεξικάνα Αγία και για ψυχή όλη τη νοστιμιά της Λατινικής Αμερικής.

Μελετώντας το μενού συνειδητοποιώ ότι για πρώτη φορά μια σαλάτα μου τραβάει την προσοχή.  Δεν θυμάμαι ποτέ πριν να έχω συναντήσει μπανάνα σε σαλάτα. Περίεργη, δοκιμάζω μια πιρουνιά από την Banana Mix Salad (€5,50) και… έρχεται ο ενθουσιασμός. Η μπανάνα, τελικά, κάνει τρομερή αντίθεση με τα αλμυρά κάσιους και το τσαγιότε (είδος κολοκυθιού της Λατινικής Αμερικής), ενώ όλα δένουν υπέροχα με  το μάνγκο ντρέσινγκ. Και είναι η τέλεια εισαγωγή για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν…

Ο Δημήτρης έχει δουλέψει σε μεγάλα ξενοδοχεία του Λονδίνου (Savoy, Hilton) και της Αθήνας (Margi, Αστέρας), έχει γνωρίσει πολλές κουζίνες, αλλά η Λατινοαμερικάνικη είναι αυτή που του έκλεψε την καρδιά. Στο Santa Muerte μπλέκει τις γεύσεις της (φρούτα, έντονες μαρινάδες, κλπ.) με την τεχνική του sous vide. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κρέατα μαγειρεύονται σε κενό αέρος από 15 έως 24 ώρες και στη συνέχεια μπαίνουν σε τρυφερά ψωμάκια δημιουργώντας απίθανα σάντουιτς ή burgers σε άκρως γευστικούς συνδυασμούς. Δοκίμασα το σάντουιτς Cubano (€5,70) με πανσέτα sous vide, χειροποίητη πίκλα, έμενταλ, μουστάρδα και χοιρομέρι που έλιωνε στο στόμα και το Argentinian Brisket burger (€6,50), μια υπερπαραγωγή από μοσχαρίσια μπρισκέτα black angus sous vide, chipotle mayo, τσένταρ, ντομάτα και κρεμμύδι. Ζήλεψα πολύ και το Colombian Burger (€6,20) με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μπέικον, μαγιονέζα τσίλι και γλάσο ανανά, αλλά και τα χειροποίητα tacos (€4,50) με κοτόπουλο, salsa μάνγκο, χοιρινό με ανανά, μοσχάρι και pico de gallo. Παρακαλώ, σημειώστε ότι όλα τα παραπάνω σερβίρονται με τις ΤΕΛΕΙΕΣ τηγανιτές πατάτες…

Εκτός από τη μεγάλη νοστιμιά (πρωταρχικός λόγος για τον οποίο άλλωστε γράφεται το παρόν άρθρο), είναι το ότι ενώ δεν γίνεται καμία έκπτωση στην ποιότητα, οι τιμές παραμένουν κάτι παραπάνω από φιλικές. Όλα τα ψωμάκια φτιάχνονται από γνωστό (και καλό) αθηναϊκό φούρνο, τα κρέατα μαρινάρονται και μαγειρεύονται για ώρες, ενώ ακόμα και το χορτοφαγικό burger του καταλόγου περιέχει ό,τι καλύτερο σε vegan μπιφτέκι (της εταιρείας Beyond Meat) κυκλοφορεί εκεί έξω. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι τα πάντα φτιάχνονται από δύο μάγειρες που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, τότε ξέρεις ακριβώς πού θα «χορτάσεις» την επόμενη βόλτα σου στο Χαλάνδρι…

Ηρακλείου 3-5, Χαλάνδρι, 210 6850223, Fb: @santamuerte.streetfood