- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°

Ξεσηκωτικές λιακάδες και είμαστε στο δρόμο για Πέραμα. «Χανόμαστε» ρεμβάζοντας για λίγο τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη – τεράστιοι πορτοκαλί γερανοί σπάνε το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας. Φτάνουμε στην πλατεία του Περάματος και πέφτουμε πάνω στο Χαρτί & Καλαμάρι. Μικρό, χαριτωμένο, με χαρούμενη ρουστίκ διακόσμηση, απλά τραπέζια και καρέκλες και φωτιστικά με κρεμαστά μαχαιροπίρουνα. Έξω βεράντα με τζαμαρία κι απέναντι μικρό πάρκο με αρκετά τραπεζάκια ακόμη. Καθόμαστε ανάμεσα στις αγγελικούλες κάτω από τα πεύκα, με τον ήλιο να μας χαϊδεύει. Παραγγέλνουμε κρασί χύμα και χαζεύουμε τον κατάλογο. Αποφασίζουμε θαλασσινά – το μάτι μας άστραψε μόλις είδαμε την αχινοσαλάτα στη λίστα.
Ο Χρήστος, ο ιδιοκτήτης, είναι νέος αλλά με πείρα χρόνων στο αντικείμενο. Κάθεται μαζί μας και μας λέει πώς έφτασε το παλιό καφενείο του ψαρά-προπονητή-καφετζή πατέρα του στα χέρια του. Η οικογένεια έχει πολίτικη καταγωγή κι ο ίδιος θυμάται ακόμη τις γεύσεις των οικογενειακών τραπεζιών, το συναγωνισμό της μαμάς με τις πέντε αδελφές της και τους διαγωνισμούς μαγειρικής στα γιορτινά τραπέζια. Γενετικός σκούφος με αποδείξεις. Η ιχθυόσκαλα είναι δίπλα τους, ο μπαμπάς έχει κρατήσει τις γνωριμίες με τους ψαράδες, γι’ αυτό και τα ψαρικά στο Χαρτί & Καλαμάρι δεν είναι απλώς φρέσκα αλλά της ώρας.
Δοκιμάζουμε τη super αχινοσαλάτα, σερβιρισμένη σε ένα μικρό βαρκάκι-πιατάκι. Στάζουμε λεμόνι και λάδι, λίγο πιπέρι, βουτάμε μπουκίτσα από τα ζεστό χωριάτικο καρβελάκι κι ανασταίνεται η ψυχή μας. Παίρνουμε κολοκυθάκια τηγανητά, κομμένα σαν πατάτες μακρόστενα – γλύκισμα. Σαγανάκι γαρίδες με φέτα και φρέσκια ντομάτα, σβησμένες με ουζάκι. Σαρδελίτσες ψητές στα κάρβουνα, φάβα, σαλάτα πράσινη με ξηρούς καρπούς, λιαστή ντομάτα - παρμεζάνα. Καλαμαράκια τηγανητά, οικογενειακό σουξέ, πρώτος διδάξας στο καλό τηγάνι ο πατέρας του Χρήστου. Συμιακό γαριδάκι-όνειρο μιας ανοιξιάτικης μέρας. Κι ενώ πίναμε και λέγαμε για τις αλλαγές στο Πέραμα και στις άλλες γειτονιές του Πειραιά, ψάχνουμε σημεία αναφοράς μιας παλιότερης εποχής. «Θυμάσαι τον παστουρμά του τάδε στη Δραπετσώνα;» – καλοφαγάδων συζήτηση για μια πόλη που χάνει σιγά σιγά το πρόσφατο παρελθόν της.
Τον παστουρμά όχι μόνο τον θυμόταν αλλά παίρνει καταπληκτικό μαζί με σουτζούκι από την κεντρική αγορά του Πειραιά. Μαζί με αυγά, φέτα, σουτζούκι, πιπεριά και μπούκοβο έρχεται στο τραπέζι μας κι είναι το πιάτο που μας έκανε να αναστενάξουμε. Κλείνουμε με χαλβά Κοσμίδη από τη Δραπετσώνα. Το μόνο που μπορούσε να αντικαταστήσει επαξίως τα γλυκά της μαμάς του που εκείνη την ημέρα ήταν άρρωστη.
Το Χαρτί & Καλαμάρι είναι εδεσματοπωλείο με μεγάλη γκάμα πιάτων, ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όλα τους μαγειρεμένα με φρέσκα και ποιοτικά υλικά.
Χαρτί & Καλαμάρι: Λεωφ. Ειρήνης 33, Πέραμα, 210 4023.307.
Κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. 18-23 ευρώ/άτομο με κρασί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Ένα εστιατόριο value for money και τίμιο σε όλα του
Εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά θα ζήσετε και μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στην Ιταλία
Μια γαστρονομική απόλαυση, βασισμένη σε γνήσια ιταλικά υλικά
Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα
Εδώ έρχεσαι για τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες, με μεράκι και αγάπη
Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου στρώνει ένα τραπέζι γεμάτο μνήμες
Σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.