Resto

Ιστορίες για μαύρες ταλιατέλες και cassata siciliana

Ναι, όλη η Αθήνα προσκυνά τις νέες γεύσεις του School Pizza Bar

Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Αθήνα μαυρίζει. Άλλοι με μαύρισμα αυθεντικό, θαλάσσιο, διακοπών, κι άλλοι σκέτο μαύρο από τη δουλειά. Δεν πειράζει, για όλους έχει το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης κυκλοφορούν όλες οι φυλές. Τουρίστες με χρώμα από τις διακοπές και τα μπάνια κάτω από τον ήλιο, αλλά κι εμείς που δεν περιμένουμε τον Αύγουστο για να πάρουμε την άδεια, οπότε για δροσιές καθόμαστε εκεί. Στα τραπεζάκια του School Pizza Bar, όλη η πόλη περνάει για ένα «γεια σας, τι κάνετε, πολύ καλά, όχι απλώς θα καθίσουμε, αλλά θα φάμε κιόλας».

Και μιας και η κουβέντα το έφερε στο «μαύρο», ορίστε η πρώτη πρόταση για το φετινό καλοκαίρι από το γκουρμέ στέκι που περήφανα την παρουσιάζει: μαύρες ταλιατέλες με καραβιδόψυχα και αβγοτάραχο. Εξαιρετικές! Γιατί αυτό είναι το πιάτο σουξέ του φετινού καλοκαιριού στα πέριξ της Αγίας Ειρήνης. Θα ρωτήσουν τώρα οι φανατικοί αλλά και οι μύστες του School Pizza Bar: «Μα εκεί πηγαίναμε για πίτσα και ζυμαρικά σε κλασικές ιταλικές γεύσεις! Τώρα και θαλασσινά;». Ναι, τώρα και θαλασσινά. Που τα δοκιμάσαμε όλα και τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Ξεκινώντας από τα ορεκτικά και το delicious crostini σολομού με κρέμα γκοργκοντζόλας και φινόκιο, που σε συνδυασμό με τη φρεσκάδα από lime σε κάνουν να θέλεις να φωνάξεις «ζήτω!», συνεχίσαμε με μια σαλάτα με ραντίτσιο Iceberg, παντζαρόφυλλα, μείγμα ξηρών καρπών και κόκκινο σταφύλι-πρόλογος δροσιάς γι’ αυτό που ακολούθησε: σολομός ποσέ με χαβιάρι λεμονιού (εγώ) και λινγκουίνι με πέστο από φιστίκι Αιγίνης, γαρίδες και κολοκύθι (αυτή). Η θάλασσα στο πιάτο σου, το καλοκαίρι στο πιρούνι σου, η απόλαυση όλη δική σου, χάρις στην ιδέα των παιδιών να «προεκτείνουν» τις κλασικές πίτσες και μακαρονάδες του all time classic μενού.

Το οποίο δεν σηκώνει πολλή συζήτηση, ούτε και αντιρρήσεις, σας διαβεβαιώνουμε. Κι όχι μόνο το θαλασσινό με τα καινούρια πιάτα, αλλά και τα κρεατικά extra dishes που προστέθηκαν. Πάντα εννοείται με την υπογραφή της Βόρειας Ιταλίας. Κι επειδή δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε, τα δοκιμάσαμε όλα: μπιφτέκι ζυμωμένο με πορτσίνι και φρέσκα μυρωδικά, ταλιάτα από διάφραγμα black angus. Το μπιφτέκι ήρθε επιβλητικό με συνοδεία από φρέσκο νιοκι με σπανάκι, κι όλη αυτή η μείξη-μέθεξη ελληνικού και ιταλικού ταμπεραμέντου συνηγόρησε ώστε να απογειωθεί η νύχτα μας.

Πέντε χρόνια τώρα, πάντα έτσι νιώθουμε στο School Pizza Bar. Πως από τις πρώτες ύλες, τα ολόφρεσκα υλικά, τις φρεσκοζυμωμένες πίτσες και τις ντούπερ μακαρονάδες, έως τα καινούρια κόλπα της κουζίνας που λανσάρουν, το αποτέλεσμα είναι πάντα delicious. Al dente, πεντανόστιμο, εξ ου και πολύσυχναστο, κοινώς όλος ο κόσμος ο καλός. Είτε εμείς που μαυρίζουμε στην Αθήνα από τη δουλειά, είτε οι ξένοι τουρίστες που μαυρίζουν κανονικά με διακοπές, θάλασσες κι έτσι. Μέχρι να έρθει η σειρά μας, για να την κάνουμε από την πόλη, σε ευχαριστούμε που υπάρχεις, School Pizza Bar.

Και ακολουθεί «ναυαγοσωστική» συμβουλή: Τα παιδιά πρόσθεσαν στον κατάλογό τους και στην κατηγορία «γλυκό» φρέσκο σουφλέ σοκολάτας που απαιτεί ψήσιμο 20 λεπτών. Κοινώς, το παραγγέλνετε μαζί με τα αλμυρά πιάτα, ώστε να σκάσει στην ώρα του ζεστό και λαχταριστό μαζί με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης.

Κι επειδή αυτή η μικρή Ιταλία της Πλατείας Αγίας Ειρήνης θέλει να τιμά τη χώρα προέλευσής της, ορίστε και ό,τι καλύτερο μπορεί να δοκιμάσει άνθρωπος στην Αθήνα σήμερα: cassata siciliana, το παραδοσιακό γλυκό της νότιας Ιταλίας με πλούσια κρέμα τυριού, φιστίκι Αιγίνης και γλάσο πορτοκαλιού - κάποτε ίσως θα έπρεπε και να το βγάλουν σε αλυσίδα παραγωγής που να το βρίσκουμε σε κάθε ΕΒΓΑ. Ναι, είναι το γλυκό του καλοκαιριού και το δοκιμάζεις μόνο εδώ. Όπως και όλα τα παραπάνω.

School Pizza Bar: Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8