- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Los Loros, παπαγάλοι φτερουγίζουν στο Σύνταγμα
Είναι δύο εβδομάδες τώρα που η Ξενοφώντος απέκτησε μόνιμους κατοίκους κάτι πολύχρωμους, φουντωτούς παπαγάλους. Κατηφορίζοντας το μικρό στενό, οι περαστικοί σταματάνε ξαφνιασμένοι μπροστά στον αριθμό 14 και στην εξωτική βιτρίνα που ξεφυτρώνει στο πεζοδρόμιο, ανάμεσα σε πρασινωπές φτέρες και τροπικά άνθη.
Το «Los Loros», ή αλλιώς οι παπαγάλοι στα ισπανικά, φτερούγισε για πρώτη φορά όταν ο Marco Rossi (ο μέχρι πρόσφατα σεφ του Nixon) συνάντησε μια... καντίνα στη Νέα Υόρκη. Όχι όποια και όποια καντίνα, όμως. Τούτη εδώ έγραφε με τεράστια γράμματα «Arepas» και πούλαγε τα ξακουστά βενεζουελάνικα (ή κολομβιανά, οι απόψεις διίστανται) ψωμάκια, φτιαγμένα με καλαμπόκι και παραγεμισμένα με ό,τι βάζει ο (πεινασμένος) νους.
Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Ο σεφ της ιστορίας μας δεν εντυπωσιάστηκε από τη γεύση, αλλά από την ιδέα. Πέρασαν δύο χρόνια, τα στρουμπουλά ψωμάκια δεν έφυγαν από το μυαλό του και το 2014 ο Marco αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι μέχρι τη Βενεζουέλα, να μείνει στο Καράκας και να ζήσει από κοντά όλη αυτή την κουλτούρα των Arepas. Πάλι δεν εντυπωσιάζεται και αποφαίνεται ότι ο τρόπος παρασκευής και τα υλικά της γέμισης είναι προσαρμοσμένα στα λατινοαμερικάνικα στομάχια.
Εκείνος όμως είναι σεφ και μάλιστα από τους καλούς, έχει τη γνώση και την όρεξη να φτιάξει κάτι καλύτερο, κάτι πραγματικά νόστιμο. Σιγουρεύομαι ότι τα έχει καταφέρει τη στιγμή που δαγκώνω τη ζουμερή Arepa, που ακούει στο όνομα Pabellon (€3,30) και είναι γενναιόδωρα παραγεμισμένη με μοσχάρι, sofrito, τσένταρ, μαύρα φασόλια και plantain (κάτι σαν τη μπανάνα στο πιο άγουρο και άγλυκο). Το ψωμάκι μοσχοβολάει κι είναι όσο πρέπει τραγανό ενώ το ζουμερό μοσχάρι, που έχει ξεψαχνιστεί, βραστεί, τσιγαριστεί και μαγειρευτεί τέ-λει-α, κερδίζει όλα τα βραβεία. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές, όπως αυτή με κοτοσαλάτα, γουασακάκα, μαγιονέζα, αβοκάντο και λάιμ (€2,90) ή εκείνη με τον κεφτέ μαύρου φασολιού, plantain, καλαμπόκι, κινόα, γουασακάκα και salsa picada (€3,30), μαθαίνω όμως ότι το απόλυτο σουξέ είναι το Chicharron (€3,90) με τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι, iceberg, φρέσκο κόλιανδρο και secret mayo.
Empanadas, τα μικρά λατινοαμερικάνικα πιτάκια
Και μιλώντας για τις empanadas (€1,20), οι πέντε προτάσεις του καταλόγου μοιάζουν η μία πιο λαχταριστή από την άλλη. Ενδεικτικά αναφέρω την Carne molida με μοσχαρίσιο κιμά, πατάτα και φρέσκο κόλιανδρο, και τη Verde με σπανάκι, κινόα, πράσο, δυόσμο και κύμινο, να ξέρεις όμως ότι υπάρχει και η Cazon με καλαμπόκι, τσίλι, achiote και… καρχαριάκι (!) και σερβίρονται με μια φέτα λάιμ. Τα πάντα είναι χωρίς γλουτένη και ξεφουρνίζονται ή σιγοψήνονται στο εργαστήριο που κρύβεται ακριβώς από κάτω, ενώ εκτός από τον Marco χέρι στην κουζίνα βάζουν και οι σεφ Μανώλης Ραγκούσης και Ντίνος Κωνσταντόπουλος, ενώ συνέταιρος στο έγκλημα είναι η Μάρω Παρασκευούδη.
Εκτός από Empanadas και Arepas, θα συναντήσεις λατινοαμερικάνικα γλυκά και εξωτικά smoothies, κολομβιανά αναψυκτικά, ρούμια από τη Βενεζουέλα, έναν εξαιρετικό μονοποικιλιακό καφέ από την Κολομβία, μέχρι και πούρα! Μπορείς αν θέλεις (που θέλεις), να έρθεις όχι μόνο για άπαιχτο κολομβιανό και βενεζουελάνικο street food, αλλά και για ένα χαλαρό ποτάκι που θα πιεις σιγά-σιγά ενώ θα σκέφτεσαι ότι τελικά αυτή η πόλη είναι γεμάτη νόστιμες εκπλήξεις. Και αλήτικους, μπλε παπαγάλους.
Ξενοφώντος 14, Σύνταγμα, 210 3243232, Fb: Los Loros Arepas & Empanadas
INFO
Empanadas, arepas και άλλα λατινοαμερικάνικα δια χειρός Marko Rossi, σε ένα στέκι φαγητού του δρόμου με χρώμα Βενεζουέλας και Κολομβίας.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.