Resto

Στην Παραλήγουσα του μεζέ

Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έσπρωξα την πόρτα και με πήραν τα γέλια. Μια παρέα συνάδελφων έκανε το διάλειμμα και το χάζι της Πέμπτη μεσημέρι πάνω από ένα τραπέζι φορτωμένο με μεζεδάκια. Μια κουβέντα μπλεγμένη ανάμεσα στην πολιτική, στην οικογένεια, στις δουλειές και σε ένα σίριαλ της τηλεόρασης. Ακριβώς από πίσω τους ο μεγάλος μπουφές-μπαρ λουζόταν στο μεσημεριανό φως και πιο πέρα, στην ανοιχτή κουζίνα, τα τηγάνια τσιτσίριζαν από κάτι αθερίνες που έπνιγαν τον πόνο τους στο λάδι.

image

Ανέβηκα τη στριφογυριστή σκάλα για να φτάσω στα πάνω «διαμερίσματα» και να χαζέψω από λίγο πιο κοντά αυτό τον τεράστιο πολυέλαιο-κόσμημα του 1850. «Τον βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο», μου λέει ο Δημήτρης και με οδηγεί σε ένα τραπέζι, από όπου μπορείς να δεις όλη την κάτω σάλα. «Έναν χρόνο μας πήρε να βρούμε όλα τα κομμάτια που του έλειπαν».

image

Ο Δημήτρης άνοιξε την Παραλήγουσα μέσα στο Δεκέμβριο. Χρόνια στα μέσα και στα έξω της εστίασης (δικό του και το Café Boheme), αποφάσισε να φτιάξει αυτό το μεζεδοπωλείο για να ταξιδέψει λίγο πίσω στους καιρούς. «Ήθελα να φτιάξω ένα καφενείο του ’30. Να ξεκινάει από πρωί με καφέ, το μεσημέρι να βγαίνει ο δίσκος με τα μεζεδάκια, πιο αργά τα κυρίως πιάτα της ημέρας, να περνάει η ώρα να παίζουμε και λίγο μουσική. Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα προσιτό μαγαζί, γιατί το καφενείο αυτό ήταν. Ένας τόπος αναφοράς για όλες τις κάστες. Στο ίδιο μέρος μαζεύονταν από εργάτες μέχρι πολιτικοί και ποιητές».

image

Στην Παραλήγουσα λοιπόν (που πήρε το όνομά της από ένα στοίχο του τραγουδιού «Το σχολείο» του Γιώργου Μουφλουζέλη), έρχεσαι για τίμια μεζεδοκατάνυξη με φίλους κολλητούς, μόνος για μια γρήγορη μπουκιά, με τον έρωτά σου για καλό φαγητό. Θα βρεις του κόσμου τα μεζεδάκια, παστά που τα φτιάχνουν εδώ, πιάτα ημέρας, ωραία φρέσκα ψαράκια, ζουμερά κρεατικά. Συνήθως πετυχαίνεις και σπιτικά σάντουιτς φτιαγμένα με δικό τους ψωμί και υλικά της κουζίνας. Για παράδειγμα δεν θα αγοράσουν ζαμπόν, αλλά θα βάλουν χοιρομέρι που έχουν φτιάξει εκείνοι. Θα βρεις όλα τα απαραίτητα αποστάγματα, αλλά και καλό χύμα κρασί. Με αυτό, υπολόγισε γύρω στα €16-19/άτομο. Και αν ο δρόμος σε βγάλει εδώ Παρασκευή βράδυ, μετά τις 21.30 θα βρεθείς να σιγοτραγουδάς παλιά ρεμπέτικα τραγούδια. Έχει ζωντανή μουσική λέω (και σπάω πιάτο).

image

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, 210 3600088, Fb: Παραλήγουσα, Ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00- 00.00. Κυριακή κλειστά.


Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σκορδίλης