Resto

Κατσούρμπος: Έμφαση στις παλιές κρητικές συνταγές

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με ονομασία εμπνευσμένη από την ομότιτλη αναγεννησιακή κρητική κωμωδία του Γεωργίου Χορτάτζη, με φιλόξενη διάθεση και vintage πολύ ωραία διακόσμηση, ο Κατσούρμπος βρίσκεται πάνω από δέκα χρόνια στο Παγκράτι, απέναντι από την αγαπημένη πλατεία του Μάνου Χατζιδάκι, αναδεικνύοντας καθημερινά παλιές κρητικές συνταγές που υπήρχαν αλλά είχαν ξεχαστεί.

image

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Μάνος Λαμπράκης, γιος της κυρίας Εύας, ήρθε στην Αθήνα ως φοιτητής της Αρχαιολογίας και δεν μπορούσε να βρει πουθενά στην πόλη τις παραδοσιακές γεύσεις με τις οποίες είχε μεγαλώσει. Κάπως έτσι βρέθηκε η κυρία Εύα Λαμπράκη πίσω από την κουζίνα να δημιουργεί μαζί με άλλους μάγειρες συνταγές που μέχρι τότε το αθηναϊκό κοινό αγνοούσε.

image

Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Γρήγορα έγινε στέκι διανοουμένων, θεατρόφιλων και καλλιτεχνών, ενώ στην πορεία έγινε αγαπημένη πρόταση ξένων πρεσβειών καθώς άρχιζαν να διοργανώνονται εδώ διάφορα συνέδρια και συνεντεύξεις τύπου. Είδε το όνομά του να φιγουράρει σε ευρωπαϊκές λίστες του διεθνούς γαστρονομικού καταλόγου της Zagat και του περιοδικού Monocle αλλά ποτέ δεν έχασε τον αγνό χαρακτήρα του. Συνεχίζει και σήμερα να είναι απλός, φιλόξενος και αυθεντικός χωρίς να κρύβει την αγάπη του για τον Χατζιδάκι, αφού θα δεις ακόμα και αφίσες από συναυλίες που έδωσε κάποτε στην Κρήτη να στολίζουν διάφορα σημεία στους τοίχους.

image

Το Α και το Ω εδώ είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (δικής τους παραγωγής) από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Και όλες οι πρώτες ύλες όμως προέρχονται από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού που φτάνουν στο κατάστημα κάθε εβδομάδα. Παρόλο που σήμερα μπορεί να βρει κάποιος στο κέντρο κρητικά προϊόντα σε αφθονία εκείνοι συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους προμηθευτές. Τα χωριάτικα λουκάνικα και το απάκι, για παράδειγμα, προέρχονται αποκλειστικά από τις Ασίτες. Στο μενού εισέρχονται κατά καιρούς νέες γεύσεις. Πρόσφατα έκανε την είσοδό του το χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια, πατάτες, ξινομυζήθρα, ανθότυρο, γιαούρτι, γάλα, ντομάτες, σουσάμι και πιπέρι.

image

Από τον κατάλογο δε λείπει ποτέ το κουνέλι στιφάδο, το συκώτι στη σχάρα, οι λαχανοντολμάδες, οι χρυσαφένιες πατάτες και η λατρεμένη σαρικόπιτα από τα χεράκια της κυρίας Εύας. Το ψωμί είναι εφτάζυμο και φυσικά χειροποίητο όπως και τα ζυμαρικά. Ωστόσο, ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφθείς και τα καλούδια που έχουν καταφθάσει από το νησί, θα συναντήσεις ξεχωριστά εδέσματα όπως η μουσταλευριά που δοκιμάσαμε ένα Σεπτέμβρη και έκτοτε έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη μας.

image

Info: Ανοιχτά κάθε μέρα 13.00 – 1.00 (διαθέτει και delivery service), Αμύντα 2, Παγκράτι, 210 7222167-8 www.katsourbos.gr, fb: Katsourbosgr